films van klassieke acteurs
films van klassieke acteurs

De vijf klassieke heren van Pascalle Koldenhof [kijktips]

Het hele weekend lang films kijken is voor mij een guilty pleasure. De films mogen dan doordringt zijn met spanning. De genres thriller en actie worden dan ook vaak doorgespit. En als afwisseling is heerlijke tranentrekker ook welkom. Films kijken is mijn escape: mijn ontspannende yoga.

Pascalle Koldenhof
Pascalle

Plan jij dit weekend een ook filmweekend? Kijk dan eens naar de top vijf van ‘klassieke heren’ die voor mij een stempel hebben gedrukt op het acteerlandschap en mijn favoriete films van deze klassieke acteurs. Bij elke acteur staat een film die je on demand kunt bekijken. Ga je mee terug in de tijd?

Robert Redfort zuigt je vast aan het beeld

Robert Redfort is te zien in o.a. Out of Africa, Indecent Proposal, Spygame en The Horse Whisperer.  Zijn manier van acteren en de blikken die de acteur je geeft, zuigen je vast aan het beeld en nemen je bij de hand. Bij de film The Horse Whisperer wordt je teruggeworpen naar de natuur en haar grootsheid. Het geeft je het gevoel, dat er een moment moet zijn tussen het snelle mobiele leven van internet en de kalmte en rust van je natuurlijke instinct.

The Horse Whisperer (1988)

Genre: romantiek, drama. Regisseur: Robert Redford. Met o.a. Robert Redford, Scarlett Johansson, Kristin Scott Thomas, Sam Neill en Dianne Wiest.

Het verhaal van The Horse Whisperer is gebaseerd op de gelijknamige roman van Nicholas Evans. Grace Maclean en haar beste vriendin krijgen een ongeluk tijdens het paardrijden. Zij en haar paard raken allebei gewond. Grace verliest zelfs een deel van haar been. Het paard van Grace reageert na het ongeluk angstig en kwaad. De moeder van Grace besluit een ‘paardenfluisteraar’ te zoeken voor het paard. Deze ‘paardenfluisteraar’ blijkt niet alleen paarden te kunnen genezen.

The Horse Whisperer kijk je oa bij Netflix en Pathé Thuis

Al Pacino maakt van alle films een klassieker

Al Pacino weet door zijn fantastische manier van intens acteren, van alle films waarin hij speelt een klassieker te maken. Of je nou naar: The Godfather, Devil’s Advocate, Carlito’s Way of Scent of a Woman kijkt. Stuk voor stuk blijven deze films na afloop bij je hangen. Ik ben een fan!

The Godfather (1972)

Genre: misdaad. Regisseur: Francis Ford Coppola. Met o.a. Al Pacino, Diane Keaton, Marlon Brando, James Caan, John Cazale en Robert Duvall.

 The Godfather is gebaseerd op het boek van Mario Puzo. Het verhaal gaat over het hoofd (Don Vito) van een New Yorkse maffiafamilie. Als een gangster van een andere familie besluit drugs te verkopen in New York, waar Don Vito op tegen is, komen er al snel problemen. Dit leidt tot een poging om hem te vermoorden. Daarna wordt één van Don Vito’s adviseurs gekidnapt, om zo z’n zoon te dwingen de drugsverkoop goed te keuren.

The Godfather kijk je oa via iTunes, YouTube of Pathé Thuis

Anthony Hopkins verveelt nooit

Ik ben naast Al Pacino ook groot fan van de rollen die Anthony Hopkins speelt. Anthony Hopkins weet rollen zich zo eigen te maken dat je een film vaker kunt bekijken en nog niet verveelt raakt. Eén van zijn beste rollen vind ik de rol van Hannibal in Silence of the Lambs. Anthony Hopkins weet een barbaars karakter zelfs iets humaans te geven.

Anthony Hopkins als Hannibal Lecter in The Silence of the Lambs – © 1991 – MGM

The Silence of the Lambs (1991)

Genre: thriller, misdaad. Regisseur: Jonathan Demme. Met o.a. Anthony Hopkins, Jodie Foster, Scott Glenn en Ted Levine.

The Silence of the Lambs is gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Harris. De film gaat over een kannibalistische seriemoordenaar Dr. Hannibal Lecter. Een jonge FBI-agente wordt op de zaak van een seriemoordenaar gezet en besluit met de hulp van Hannibal “the cannibal Lecter op antwoorden omtrent verschillende moorden te komen.

The Silence of the Lambs kijk je oa via iTunes of Google Play

Morgan Freeman maakt verhalen levensecht

Toen ik Shawshank Redemtion zag was ik zo onder de indruk. De film is zo goed neergezet, zo levensecht. Als ik een film van Morgan Freeman kijk, lijkt elk verhaal levensecht. Dit heb ik niet alleen bij spannende films zoals Se7en, maar ook bij films zoals Kiss the Girl. De film van Morgan Freeman uit 2002 High Crimes was ook heerlijk spannend en zeker aan te raden voor een Morgan Freeman-avondje.

The Shawshank Redemption (1994)

Genre: misdaad, drama. Regisseur: Frank Darabont. Met o.a. Morgan Freeman, Tim Robbins en Bob Gunton.

De film gaat over Andy Dufresne die beschuldigd wordt van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Andy beweert dat hij onschuldig is, maar wordt toch als schuldig gezien. Als nel belandt Andy Dufresne in de gevangenis Shawshank. In Shawshank raakt Andy bevriend met medegevangene ‘Red’ die voor iedereen aan spullen kan komen. Met spullen geregeld met hulp van ‘Red’ weet Andy een tunnel te graven. Na bijna twintig jaar onschuldig in de gevangenis weet hij dan ook op avond te ontsnappen.

The Shawshank Redemption zie je oa bij Netflix, Ziggo on Demand en Videoland

Robert de Niro; mijn crush

Op Robert de Niro heb ik wel een beetje een crush. Goodfellas en the Godfather zijn geweldig, intrigerend en spannend. Het lijkt wederom weer alsof je een andere wereld binnenstapt. Wat ik echt fenomenaal vind is The Awakenings. Met de tranentrekkers Angel Heart en The Good Shepherd en de komedies Meet the Parents en Analyze This, zit je ook niet snel verkeerd. Zelfs terwijl ik stiekem niet zo houd van komedies. Een filmavond met deze ‘klassieke heer’ brengt een lach op je gezicht. Kortom: kan je niet slapen, wil je een nachtje wakker blijven of wil je gewoon een goede film zien, haal dan de films van Robert de Niro in huis.

Meet the Parents (2000)

 Genre: komedie. Regisseur: Jay Roach. Met o.a. Robert de Niro, Ben Stiller, Teri Polo, Owen Wilson en Blythe Danner

Greg Focker wil graag gaan trouwen met zijn vriendin Pam. De ouders van Pam vinden het echter heel belangrijk dat Greg eerst hun toestemming vraagt, en daarom gaan ze een weekendje bij hen op bezoek Pams vader is een oud CIA-medewerker en heeft een grote hekel aan liegen. Voor Greg is liegen alleen onvermijdelijk. Hij wilt immers een goede indruk maken. Het verzoek loop daarom niet als gepland.

Meet the Parents zie je oa bij Ziggo on demand en KPN on demand

Foto boven artikel: Robert Redford in The Horse Whisperer

Pascalle is personal stylist van BN’ers als Carice van Houten en Halina Reijn. Eigenhandig brengt Pascalle meer glamour op de rode lopers van de Nederlandse filmwereld. Voor Girls in Film neemt Pascalle je mee achter de schermen van haar vak. Deze keer tip Pascalle haar favoriete films van klassieke acteurs. Volg Pascalle ook op Instagram.

Lees verder