favoriete series van 2017
favoriete series van 2017

Vrouwen aan het roer in onze favoriete series van 2017

2017 zit er zo goed als op. Een bijzonder bewogen jaar in televisie- en serieland. Een jaar waarin vrouwen een podium pakten. Om misstanden aan de kaak te stellen. Of om te laten zien wat ze in hun mars hebben. Dat slaat aan en is ook goed te zien in onze favoriete series van 2017. Series gemaakt door vrouwen en/of waarin vrouwen krachtige hoofdrollen spelen. We kunnen niet wachten op het komend jaar.

1 – The Handmaid’s Tale

Jill: Wat er van alle films en series voor mij met stip bovenuit sprong in 2017, was The Handmaid’s Tale. Niet voor niets won deze serie 8 Emmy’s, want hij is verrassend, verontrustend, verslavend en ontwrichtend tegelijkertijd. Elisabeth Moss speelt een steengoede hoofdrol als handmaid Offred, die gevangen wordt gehouden om een kind te baren in het Amerika van de toekomst waar bijna alle vrouwen onvruchtbaar zijn. Het enge is dat de serie verdomd realistisch voelt in deze tijd met doorgedraaide wereldleiders waarin de wereld op een Apocalyps af lijkt te stevenen.

© 2016 Hulu

Samya: 2017 was het jaar van #MeToo, Trump en sterke vrouwen. De Handmaid’s Tale van HULU is zo’n serie die dit alles samenbrengt in een angstaanjagende toekomst waar seksisme het politieke systeem heeft overgenomen. Met sterke performances van de cast met o.a. Elisabeth Moss, Samira Wiley en Alexis Bledel en 8 Emmy’s staat je een overweldigende zit te wachten.

Vivian: het gegeven dat de middeleeuwen in een hele vreselijke vorm volgen op het heden zorgde bij mij voor een soort van mindfuck. Deze serie grijpt je echt naar je strot. De afwezigheid van science fiction doet je de angst bekruipen dat wat je te zien krijgt nog best wel eens echt zou kunnen gebeuren. Alles aan deze serie klopt. Deze serie staat voor mij op eenzame hoogte.

The Handmaid’s Tale is in Nederland te zien op Videoland. In april 2018 komt seizoen 2 op Hulu. Of en wanneer seizoen 2 ook op Videoland te zien zal zijn, is nog niet bekend. De trailer bekijk je hier.

 2 – Big Little Lies

Nienke: De serie die me het meest heeft verrast dit jaar is zonder twijfel Big Little Lies. Deze HBO-mini-serie is zo mooi gemaakt en goed doordacht dat ik ‘m in een adem uit keek. Daarbij leveren Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Shailene Woodley en Alexander Skarsgård fenomenale acteerprestaties af. De serie is dit jaar terecht bekroond met een hoop awards en een tweede seizoen is al aangekondigd. Ik kan niet wachten! Andere series die me hebben verrast zijn Master of None, Ozark, Younger en Please Like Me.

Hilary Bronwyn Gayle – © 2017 – HBO

Nadine: Ik keek het steengoede Big Little Lies waar Reese Witherspoon, Nicole Kidman en Shailene Woodley de sterren van de hemel spelen. Waar huiselijk geweld, schoolse pesterijen en vrouwenvriendschappen worden uitgelicht. De verhaallijn was intrigerend, spannend. Het acteerwerk bijzonder goed en het seizoen kreeg een vervolg dus ik kan niet wachten op 2018. Girls Rock!

Big Little Lies zie je op Ziggo Movies & Series XL. Wanneer het tweede seizoen verschijnt, is nog niet bekend. Meer over deze serie lees je hier.

3 – She’s Gotta Have It

Nadine: Afgelopen jaar stond in het teken van vrouwen, van de rechten van de vrouw, van de schending van de vrouw en in het teken van meer rollen voor vrouwen. Dus toen ik de serie She’s Got To Have It (Netflix)-gecreëerd door Spike Lee- zag, was ik blij verrast. Een donkere vrouwelijke hoofdrolspeelster, die een kunstenares in New York speelt, openlijk over sex praat én die op beeld de liefde bedrijft met verschillende mannen en zelfs een vrouw. Alles aan dit plaatje bekoorde mij en de kwaliteit van de serie is memorabel.

David Lee/Netflix

 She’s Gotta Have It bekijk je op Netflix. Wat Nadine vond van series als Riverdale, The Deuce en Atypical lees je in deze column.

Op nieuwjaarsdag werd oa door hoofdrolspeelster DeWanda Wise bekend gemaakt dat She’s Gotta Have It ook een tweede seizoen krijgt in 2018.

Foto boven artikel: The Handmaid’s Tale  – George Kraychyk – © 2016 Hulu

Lees verder