kijktips week 14
kijktips week 14

De 10 leukste films en series van week 14! #GiF’sCHOICE

Het Paasweekend is alweer bijna voorbij, het echte leven begint morgen weer! Maar niet getreurd: vanavond kan je nog grinnikend je weekend afsluiten met komedieklassieker There’s Something About Mary. En dat niet alleen, ook On Demand, in de bios en op televisie is er genoeg moois te zien deze week. Dit is onze top 10 van kijktips voor week 14!

Victoria (2015)

Deze maand op CINETREE

Genre: Drama, Romantiek | Regie: Sebastian Schipper | Cast: Laia Costa, Frederick Lau, Franz Rogowski e.a. | IMDb: 7.7, Rotten Tomatoes: 82%

kijktips week 14

Een film die romantisch begint, maar halverwege een omslag maakt die je niet aan ziet komen. De jonge Spaanse Victoria woont pas net in Berlijn. Op een avondje uit ontmoet ze een groepje jongemannen. Ze zijn vriendelijk en open en eentje van hen, Sonne, is bijzonder leuk. Alles lijkt erop te wijzen dat dit gewoon een leuke avond is waar wellicht een nieuwe liefde uit voorkomt. Maar dan vraagt een van de vrienden van Sonne of Victoria misschien hen wil helpen met iets. Iets wat uitdraait op een avond die Victoria niet zag aankomen, maar jij als kijker ook niet.

En het meest boeiende aan deze film is: het is in één take opgenomen. Eentje maar! Natuurlijk hebben ze hem daarvoor een paar keer geoefend, maar in het eindproduct is niet ge-edit. Ook nieuwsgierig geworden? Bekijk hier de trailer.

Layla M. (2016)

Deze maand op CINETREE

Genre: Drama | Regie: Mijke de Jong | Cast: Nora El Koussour, Ilias Addab, Hassan Akkouch e.a. | IMDb: 6.8, Rotten Tomatoes: 100%

kijktips week 14
Foto: Pief Weyman

Het lijkt allemaal goed te gaan met de 18-jarige Layla. Ze zit in het laatste jaar van het VWO, en dit gaat haar goed af. De examens lijken wel goed te komen, en vanaf dan ligt de wereld aan haar voeten. Maar Layla voelt dat heel anders. Ze voelt zich nergens thuis en iedereen lijkt tegen haar. Ze begint zich langzaam te verdiepen in de Koran en meer drastische stappen te nemen tegen de bevooroordeelde houding van mensen tegenover haar geloof. Haar ouders beginnen zich ook zorgen te maken. En dan ontmoet ze Abdel, op wie ze meteen verliefd wordt. Samen maken ze een drastische beslissing die alles zal veranderen.

Regisseur Mijke de Jong maakte al eerder films met sterke vrouwen in de hoofdrol. Want dat is Layla ook. Een jonge vrouw die strijdt voor acceptatie en het recht om haar geloof uit te oefenen. De nadruk ligt dan ook niet op de radicalisering, maar meer op de persoonlijke strijd van Layla. Bekijk hier de trailer.

 

Lady Bird (2017)

Donderdag 5 april| BIOSCOOP

Genre: Drama, Komedie | Regie: Greta Gerwig | Cast: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts e.a. | IMDb: 7.6, Rotten Tomatoes: 99%

kijktips week 14

Donderdag is het zo ver: het regiedebuut van Greta Gerwig komt dan eindelijk uit in de Nederlandse bioscopen. Deze film is genomineerd voor maar liefst 5 Oscars! Het verhaal speelt zich af in 2002 en gaat over de jonge Christine ‘Lady Bird’ MacPherson. Ze zit in het laatste jaar van een katholieke high school in Sacramento. Ze is een typische 17-jarige die veel ruzie heeft met haar moeder, voor het eerst verliefd wordt en niet weet wat ze met zichzelf aanmoet. Op een hilarische en aandoenlijke manier volgt de kijker Lady Bird terwijl ze zich een weg probeert te banen door haar leven. Weg uit Sacramento, op weg naar college.

Deze film heeft alle ingrediënten van een gemiddelde tiener/coming-of-age film, maar Greta heeft het heel origineel weten te brengen. Op geen enkel punt is Lady Bird saai! De casting is ontzettend goed en ik vond deze film niet lijken op de tienerfilms die ik eerder gezien heb. Echt een aanrader! Bekijk hier de trailer.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Zama (2017)

Donderdag 5 april| BIOSCOOP

Genre: Drama | Regie: Lucrecia Martel | Cast: Daniel Giménez Cacho, Lola Dueñas, Matheus Nachtergaele e.a. | IMDb: 6.9, Rotten Tomatoes: 86%

kijktips week 14

De eerste speelfilm van de Argentijnse Lucrecia Martel waar geen vrouw de hoofdrol speelt. Zama is een verhaal dat losjes is gebaseerd op het gelijknamige boek van Antonio di Benedetto uit 1956. Het speelt zich af eind 18e eeuw. Don Diego de Zama (Daniel Gimenéz) speelt een onbelangrijke onderdaan van het Spaanse Rijk. Hij zit vast in Paraguay en wacht hoopvol totdat hij overgeplaatst wordt naar een andere plek. Hij wil graag zijn land dienen, maar wordt ontzettend wanhopig en bitter van zijn situatie. En dan wordt ook nog zijn verzoek tot overplaatsing afgewezen. Dit leidt ertoe dat Don Diego maar in zijn eentje gaat rondzwerven, worstelend met al zijn dilemma’s.

Ik had de kans om Lucrecia Martel te zien op het IFFR, waar ze geïnterviewd werd over haar werk. Lees het verslag hier.

Cobain (2018)

Donderdag 5 april| BIOSCOOP

Genre: Drama | Regie: Nanouk Leopold | Cast: Bas Keizer, Naomi Velissariou, Wim Opbrouck e.a. | IMDb: 6.9

kijktips week 14

Een film van Nederlandse bodem van filmmaakster Nanouk Leopold (Boven is het stil, Guernsey). Het verhaal gaat over de 15-jarige Cobain. Hij komt uit een gebroken gezin. Zijn moeder is de zelfdestructieve, drugsverslaafde Mia. Het interesseert haar meer of ze genoeg geld heeft voor drugs dan dat ze voor haar zoon zorgt. En dan is ze ook nog eens hoogzwanger. Cobain wil dat ze hulp zoekt, zij weigert dat. Hij zoekt na een ruzie onderdak bij een ex van zijn moeder, Wickmayer. In een zo mogelijk nog ongezondere situatie voor een jonge tiener, probeert Cobain een stabiel thuis te vinden.

Cobain is vanaf donderdag 5 april te zien in meerdere theaters. Bekijk hier de trailer!

La Casa de Papel (Seizoen 2, 2017-)

Vrijdag 6 april | NETFLIX

Genre: Drama | Maker: Álex Pina | Cast: Úrsula Corberó, Itziar Ituño, Álvaro Morte e.a. | IMDb: 8.8, Rotten Tomatoes: 89%

kijktips week 14

Het tweede seizoen van het onwijs spannende La Casa de Papel komt deze vrijdag uit op Netflix! Het eerste seizoen van deze Spaanse serie werd ontzettend goed ontvangen. Het verhaal gaat over een mysterieuze man, genaamd El Profesor, die de grootste roof ooit wil laten plaatsvinden. Om dit plan uit te voeren, huurt hij acht mensen met speciale skills in. Deze mensen hebben allemaal niks te verliezen. Hun doel is om de Koninklijke Munt van Spanje binnen te dringen en daar 2.4 miljard euro aan bankbiljetten af te drukken. Hier hebben ze elf volle dagen voor nodig met de gelddrukmachines.  En dan hebben ze ook nog 67 gijzelaars en heel erg veel politie die in hun nek hijgt.

Het tweede seizoen gaat verder met de groep gijzelnemers. Zal de grootste roof ooit gaan lukken? Bekijk hier de trailer voor seizoen 2.

Sonny Boy (2011)

Vrijdag 6 april | NPO3, 21:55

Genre: Drama, Romantiek | Regie: Maria Peters | Cast: Ricky Koole, Sergio Hasselbaink, Angelo Arnhem e.a. | IMDb: 6.4

Deze film is een verfilming van het gelijknamige boek van Annejet van der Zijl, en ook nog waargebeurd. Het gaat over een verboden, interraciale liefde vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Waldemar Nods is een Surinaamse man die naar Nederland komt om te studeren. Hij verhuisd naar Den Haag waar hij Rika ontmoet, een vrouw die gescheiden leeft van haar man met haar vier kinderen. De twee beginnen een relatie, wat door Waldemar’s donkere huid niet geaccepteerd wordt. Als Rika zwanger wordt en het kind besluit te houden wordt het pas echt ingewikkeld. En dan breekt ook nog eens de Tweede Wereldoorlog uit waardoor Waldemar en Rika uiteindelijk van elkaar gescheiden worden.

Sonny Boy is een mooi en meeslepend drama waarbij het moeilijk is om je tranen binnen te houden. Een aanrader! Bekijk hier de trailer.

Girl, Interrupted (1999)

Vrijdag 6 april | Één, 23:55

Genre: Drama, Biografie | Regie: James Mangold | Cast: Winona Ryder, Angelina Jolie, Clea DuVall e.a. | IMDb: 7.4

kijktips week 14

Susanna Kaysen schreef het script voor deze film, gebaseerd op haar eigen ervaringen in een psychiatrische inrichting in de jaren ’60. Hoofdpersoon Susanna (Winona Ryder) had hoofdpijn en nam aspirines met een fles wodka erbij. Dit wordt gezien als een poging tot zelfmoord door haar ouders, maar dat was het volgens haarzelf niet. Van een psychiater krijgt ze de diagnose Borderline, en ze wordt in een psychiatrische inrichting gestopt. Hier komt Susanna in aanmerking met jonge vrouwen die allemaal mentale problemen hebben. De film dealt op een bijzondere manier met zware onderwerpen zoals mentale gezondheid en depressie.

Angelina Jolie speelt ook een grote rol in deze film als de sociopaat Lisa. Deze film grijpt me elke keer opnieuw heel erg aan, omdat het onderwerpen die snel als taboe worden gezien zo openlijk neerzet. Bekijk hier alvast de trailer!

Exportbaby (seizoen 1, 2018)

Zaterdag 7 april | NPO2, 22:40

Genre: Drama | Regie: J.C. Chandor | Cast: Rifka Lodeizen, Stefan de Walle, Joke Tjalsma e.a. |

kijktips week 14
Foto: Erwin Roodhart

Hanna (Rifka Lodeizen) en Paul (Stefan de Walle) hebben tien jaar geleden hun dochter Zawadi geadopteerd uit Uganda. Alles gaat goed: het gezin is liefdevol en Zawadi heeft het leven van een gemiddelde Nederlandse puber. Maar als Hanna op een dag een documentaire ziet over kinderhandel, herkent ze het weeshuis waar Zawadi vandaan komt. Ze begint zich af te vragen of het adoptieproces wel netjes verlopen is destijds. Ze besluit terug te gaan naar Uganda om het uit te zoeken.

Deze vierdelige serie wil het grote probleem van kinderhandel in ontwikkelingslanden aan de kaak stellen. Naast dat dit een spannende dramaserie beloofd te worden, heeft het dus ook een heel actueel en belangrijk thema. Bekijk hier de trailer.

A Most Violent Year (2014)

Zaterdag 7 april | FOX, 23:00

Genre: Drama | Regie: J.C. Chandor | Cast: Oscar Isaac, Jessica Chastain, David Oyelowo e.a. | IMDb: 7.0, Rotten Tomatoes: 89%

kijktips week 14

Dit verhaal speelt zich af in 1981 in New York City, wat statistisch gezien een van de meest gewelddadige jaren was van de stad. Abel (Oscar Isaac) en Anna (Jessica Chastain) zijn een gelukkig getrouwd stel. Abel is immigrant van afkomst, en wil koste wat kost zijn American Dream realiseren. Hij zet het bedrijf voor van de vader van zijn vrouw. En hij doet dit heel goed. Maar gezien bijna alle soortgelijke bedrijven in die tijd corrupt waren, zit al snel de recherche achter hem aan. En niet alleen de recherche, maar ook zijn rivalen in de business. Abel en Anna worden meegesleept in een wereld waar ze al die tijd krampachtig uit weg hebben weten te blijven.

Een onwijs spannende film met geweldige acteurs. Zaterdagavond te zien op televisie. Bekijk hier de trailer!

Foto boven artikel: Lady Bird

Lees verder