10x 80’s films die leuk zijn voor je kids én voor jou #KijkTips
80's films

10x 80’s films die leuk zijn voor je kids én voor jou #KijkTips

“Don’t you, forget about me.” Klinkt dit nummer je bekend in de oren? Dan ben je vast opgegroeid in de 80’s. En ken je ook alle teksten van The Breakfast Club tot Dirty Dancing uit je hoofd. Wij maakten een lijstje met de leukste films uit jouw jeugd die de moeite waard zijn om te kijken met je kids. En dat kan on demand.

1) E.T. (1982)

Genre: sciencefiction, avontuur. Regisseur: Steven Spielberg. Met o.a. Henry Thomas, Drew Barrymore en Robert MacNaughton.

In de film volg je het jongetje Elliot die in zijn tuin een kleine alien vindt. Elliot besluit E.T. in zijn kast te verbergen. De alien heeft het naar zijn zin op aarde, maar heeft toch heimwee. Daarnaast gaat de gezondheid van dit wezentje achteruit door de aardse conditie. De jongen probeert E.T.weer thuis te krijgen, maar dit gaat lastiger dan verwacht.

Te zien op o.a. Pathé Thuis, KPN on demand, Moviemax, Tele2

2) Gremlins (1984)

Genre: horror, komedie. Regisseur: Joe Dante. Met o.a. Zach Galligan, Phoebe Cates en Hoyt Axton. 

Een man zoekt een cadeau voor zijn zoon en vindt in Chinatown een schattig beestje. Er zijn echter drie regels waar hij zich moet houden: geen water, geen eten na middernacht en geen fel licht. Als zijn zoon hier echter niet goed op let, breekt de hel los.

Bron: © 1984 Warner Bros.

Te zien op oa GooglePlay.

3) Ghostbusters (1984)

Genre: komedie, sciencefiction. Regisseur: Ivan Reitman. Met o.a. Bill Murray, Dan Aykroyd en Sigourney Weaver.

Drie wetenschappers besluiten door een wending in hun leven zichzelf te verhuren als ‘Ghostbusters’. Deze baan houdt in: het vangen van spoken en geesten. Maar wanneer ze een portaal naar een andere dimensie ontdekken is het aan de wetenschapper om de ‘Big Apple’ van de geesten te redden. “Who you gonna call?” Ghostbusters!

Te zien op o.a. Pathé Thuis, KPN on demand, TELE2 en Moviemax.

4) The NeverEnding Story (1984)

Genre: fantasie, familie, drama. Regisseur: Wolfgang Petersen. Met o.a. Noah Hathaway, Barret Oliver en Tami Stronach. 

Bastian wordt altijd op school gepest. Op een dag -als dit weer gebeurt- vlucht hij naar een boekenwinkel. Als de oude eigenaar een telefoontje krijgt, neemt hij een boek mee en laat een briefje achter met het bericht dat hij het weer zal terugbrengen. Hij leest in het oude boek, The Neverending Story, over de jongen die een fantasierijk kan redden van boze krachten. Zijn fantasie en de werkelijkheid gaan echter door elkaar heen lopen.

foto: © 1984 Warner Bros. Ent.

Te zien op o.a. GooglePlay

5) The Goonies (1985)

Genre: komedie, avontuur. Regisseur: Richard Donner. Met o.a. Sean Astin, Josh Brolin en Corey Feldman.

Wanneer een stel tieners een plattegrond vinden van een piraat, gaan ze meteen op zoek. De plattegrond moet ze namelijk leiden naar een grote schat van piraat Willy. Wanneer ze via de plattegrond in een enorm gangenstelstel terecht komen, beleven ze de vreemdste dingen.

© 1985 Warner Bros. Entertainment Inc.

Te zien op o.a. GooglePlay.

Volg Girls in Film ook op Facebook en Instagram of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

6) Weird Science (1985)

Genre: komedie, fantasie. Regisseur: John Hughes. Met o.a. Anthony Michael Hall, Kelly LeBrock en Ilan Mitchell-Smith.

Gary Wallace, het sulletje van de school krijgt alles behalve aandacht van de meisjes op school. Hij is dan ook niet echt sociaal bezig door constant thuis achter de computer spelletjes te spelen met zijn beste en enige vriend Wyatt. Wanneer de vrienden op een avond besluiten Frankenstein te gaan kijken, komen ze op een grandioos idee. Ze plaatsen foto’s van mooie vrouwen met een scan in de computer en zo hebben ze ook een keer een meisje. Maar na een explosie staat er voor het eerst een oogverblindende vrouw in Wallace’s kamer.

Te zien op o.a. GooglePlay.

7) The Breakfast Club (1985)

Genre: komedie, drama. Regisseur: John Hughes. Met o.a. Judd Nelson, Emilio Estevez en Molly Ringwald.

Een groep studenten die elkaar niet kennen moeten samen nablijven. Ze zitten er allemaal voor een andere reden, maar krijgen dezelfde opdracht, het schrijven van een verslag. Ze moeten dit stil en kalm doen wat al snel onhaalbaar blijkt te zijn. Wanneer de chaos in het klaslokaal is, merken de studenten dat ze eigenlijk meer gemeen hebben met elkaar dan gedacht.

Te zien op o.a. Pathé Thuis en GooglePlay.

8) Back to the Future (1985)

Genre: sciencefiction. Regisseur: Robert Zemeckis. Met o.a. Michael J. Fox, Christopher Lloyd en Lea Thompson.

Marty McFly reist terug naar 1955 met een tot tijdmachine omgebouwde DeLorean van Doc Emmett Brown. Hij zorgt er per ongeluk voor dat zijn moeder verliefd op hem wordt in plaats van op zijn vader. Om ervoor te zorgen dat hij nog geboren zal worden, moet hij ze weer verliefd op elkaar laten worden. Ondertussen moet hij ook nog met hulp van de Doc. Emmett Brown uit 1955 een weg terug naar de toekomst vinden.

© 1985 Universal

Te zien op o.a. Netflix, Telfort, PathéThuis, GooglePlay, KPN on demand en Moviemax.

9) Ferris Bueller’s Day Off  (1986)

Genre: komedie. Regisseur: John Hughes. Met o.a. Matthew Broderick, Alan Ruck en Jennifer Grey.

Ferris Bueller is totaal geen modelleerling. Wanneer hij dan ook voor de negende keer achter elkaar spijbelt moet hij een origineel excuus bedenken. De rector is zijn spijbelen zat en wilt er een einde aan maken en ondertussen viert Ferris samen met zijn vriend, de beste spijbeldag die hij in tijden niet heeft gehad.

Te zien op o.a. Netflix en GooglePlay

10) Dirty Dancing (1987)

Genre:dans. Regisseur: Emilie Ardolino. Met o.a. Jennifer Grey, Patrick Swayze en Jerry Orbach.

De 17-jarige naïeve Frances ‘Baby’ Houseman brengt met haar ouders en haar oudere zus Marjorie de vakantie door op het resort van het hotel Catshill. Baby ontmoet daar de verveelde dansleraar van het hotel Johnny Castle. Johnny brengt Baby ‘dirty dancing’ bij, ze wordt zijn pupil en ze zet haar eerste schreden in de liefde.

Te zien op o.a. GooglePlay

Wil je weer even genieten van de beste liedjes in 80’s films? Lees dan met Hungry Eyes 😉 snel verder: Ken je deze nog? Muziek uit series uit de 80’s #playlist.

Bron afbeelding boven artikel: The Breakfast Club – The Kobal Collection

Lees verder