10x dit mag je niet missen in week 26! #GiF’sCHOICE

Ook deze week zijn er weer ontzettend veel mooie films en series te zien op televisie, on demand en in de bioscoop! Bijvoorbeeld de grote Nederlandse productie Redbad met Loes Haverkort, of de nieuwe mini-serie Patrick Melrose met Benedict Cumberbatch. Dit zijn onze favoriete kijktips van week 26!

Hemel (2012)

CINETREE (abonnement)

Genre: Drama | Regie: Sacha Polak | Cast: Hannah Hoekstra, Hans Dagelet, Rifka Lodeizen e.a. |

kijktips week 26
Foto: Cinetree

Hemel is het speelfilmdebuut van Sacha Polak. Later maakte ze ook nog Nieuwe Tieten, en recent ook Zurich. Hemel is een bijzondere film. Vooral omdat het vrij abstract is, iets wat niet heel erg veel gebeurt in de Nederlandse filmwereld.

Het verhaal gaat over de jonge vrouw Hemel, gespeeld door Hannah Hoekstra. Hemel is een gecompliceerd figuur: soms is ze heel irritant, dan weer heel kwetsbaar… Het is moeilijk om te beslissen of ze nou vrijgevochten of beschadigd is. En dan heeft ze ook nog een bijzondere relatie met haar vader, die er niet per se beter op wordt wanneer deze een vaste relatie krijgt. Hemel is een mooie aanrader van Nederlandse bodem. Bekijk hier de trailer!

Tru Love (2013)

CINEMIEN (films huren)

Genre: Drama, Romantiek | Regie: Kate Johnston, Shauna MacDonald | Cast: Kate Trotter, Peter MacNeill, Shauna MacDonald e.a. |

kijktips week 26
Foto: Tom Girl Films

True is een jonge lesbische vrouw die relaties niet lang kan volhouden en ook om de haverklap een nieuwe baan heeft. Althans, totdat ze de 60-jarige Alice tegenkomt. Alice is weduwe en is naar het stadje gekomen om haar dochter op te zoeken. Alice en Tru beginnen een vriendschap, iets waar de dochter van Alice het absoluut niet mee eens is. En dan ontwikkelt de vriendschap zich al snel tot meer…

Dochter Suzanne zet alles op alles om de relatie te saboteren. Maar deze keer laat Tru zich niet uit het veld slaan. Bekijk hier de trailer.

The Post (2017)

PATHÉ THUIS (films huren)

Genre: Drama, Geschiedenis, Biografie | Regie: Steven Spielberg | Cast: Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson e.a. | IMDb: 7.2, Rotten Tomatoes: 87%

kijktips week 26

Deze film draait om het waargebeurde verhaal van het lekken van de Pentagon Papers in 1971. In deze papieren stonden allemaal staatsgeheimen over de Vietnam-oorlog. Ongeveer 40 jaar lang had de overheid gelogen over een aantal heel belangrijke beslissingen die genomen waren tijdens de oorlog. Het volk, maar ook de staat, waren voorgelogen.

Een deel van de papieren werden gelekt door militair analist Daniel Ellsberg aan allereerst de New York Times. Bij de Washington Post kregen ze er ook lucht van. Kay Graham, eigenaar van de Post, had pas nét de krant overgenomen van haar overleden man. Omdat ze een vrouw was werd er erg getwijfeld aan haar capaciteiten – ze was de eerste vrouwelijke uitgever in Amerika. Maar dan krijgen ze de volledige Pentagon Papers aangeboden. Kay staat voor een belangrijke beslissing: moet ze het gaan publiceren en daarmee het grote risico lopen dat de krant wordt aangeklaagd door de overheid?

Mooie informatieve film met een topcast. Bekijk hier de trailer!

Patrick Melrose (mini-serie, 2018)

Maandag 25 juni | NPO2, 22.55

Genre: Drama | Cast: Benedict Cumberbatch, Jennifer Jason Leigh, Sebastian Maltz e.a. | IMDb: 8.4, Rotten Tomatoes: 89%

kijktips week 26

Deze nieuwe mini-serie, met Benedict Cumberbatch in de hoofdrol, gaat over Patrick Melrose. In vijf afleveringen volgen we Patrick tijdens rehabilitatie, de dood van zijn vader en zijn eigen pogingen een goede vader te zijn. Hij is erg getekend door zijn jeugd. Zijn vader mishandelde hem en zijn moeder liet hem praktisch aan zijn lot over. Ondanks dat zijn leven zich afspeelt in de Britse aristocratie, is hij dus diep ongelukkig. Maar ondanks dat alles is deze serie niet zwaar: Patrick is erg gevat en houdt het met zijn sarcasme allemaal in balans.

De serie is gebaseerd op de semi-biografische boeken van auteur en journalist Edward St. Aubyn. Deze boeken werden al de hemel in geprezen, dus met deze serie moet het goed gaan komen. Bekijk hier de trailer!

Redbad (2018)

Donderdag 28 juni | BIOSCOOP

Genre: Drama | Regie: Roel Reiné | Cast: Gijs Naber, Loes Haverkort, Teun Kuilboer e.a. |

kijktips week 26

Redbad is de zoon van Koning Aldigsl, die heerst over de oude Friezen ergens in het jaar 700. Wanneer de Franken binnenvallen en hun stad innemen, krijgt Redbad de schuld hiervan. Zijn oom Eibert doet een staatsgreep en Redbad wordt vastgebonden op een vlot en de zee opgeduwd op te sterven. Hij overleeft dit echter, en spoelt aan bij de Vikingen. Langzaam maar zeker nemen zij hem in hun groep op en vindt hij de kracht om weer terug te gaan naar het oude Friesland om zijn plaats als koning in te nemen. Maar als hij terugkomt is niet alleen zijn nare oom aan de macht. Ook zijn zus blijkt uitgehuwelijkt aan de Frankische koning en een stel monniken zijn agressief mensen aan het bekeren naar het Christendom. Tijd voor Redbad om orde op zaken te stellen.

Regisseur Roel Reiné heeft na het succes van Michiel de Ruyter wederom een heldenepos in handen dat gaat over een groot persoon uit de Nederlandse geschiedenis. We spraken onlangs Loes Haverkort, die de vrouw van Redbad speelt , over haar rol in deze gigantische Nederlandse productie. Lees hier het interview!

On Chesil Beach (2018)

Donderdag 28 juni | BIOSCOOP

Genre: Drama, Romantiek | Regie: Dominic Cooke | Cast: Saoirse Ronan, Emily Watson, Anne-Marie Duff e.a. | IMDb: 6.4, Rotten Tomatoes: 68%

kijktips week 26

Saoirse Ronan speelt de hoofdrol in deze verfilming van het prachtige gelijknamige boek van Ian McEwan. Het verhaal speelt zich af in 1962. Edward en Florence, een jong stel, zijn net getrouwd en gearriveerd bij het hotel waar hun huwelijksnacht zal gaan plaatsvinden. Ondanks hun mooie liefdesverhaal, van hun eerste ontmoeting tot aan het huwelijk zelf, merken ze allebei dat seks nog niet zo makkelijk is. Vooral Florence voelt ontzettend veel druk. Ze komt uit een stijve familie uit de Britse bovenklasse, waar seks taboe is.

Een mooi en intiem portret van jonge liefde, seks en sociale druk. Als de film net zo mooi wordt als het boek moet het helemaal goed komen. Wil je meer lezen over de getalenteerde Saoirse Ronan? Lees hier ons Spotlight artikel!

David Bowie: The Last Five Years (2017)

Donderdag 28 juni | CANVAS, 22.10

Genre: Documentaire | Regie: Francis Whately| Cast: David Bowie, Earl Slick, Gail Ann Dorsey e.a. | IMDb: 7.3

kijktips week 26

Ondanks dat David Bowie behoorlijk ziek was aan het einde van zijn leven, was het een bezig bijtje de laatste vijf jaar. Hij kwam in 2013 onverwacht met een comeback-album, The Next Day. Een paar jaar later, toen hij ziek werd, kwam hij met Black Star. En alsof dat nog niet genoeg was maakte hij (onder andere in samenwerking met onze eigen Ivo van Hove) de musical Lazarus. Deze documentaire laat Bowie zien terwijl hij druk aan de slag is met zijn werk. Ook niet eerder getoond materiaal is te zien, bijvoorbeeld een laatste zangopname van Bowie’s Lazarus.

Een mooie documentaire over een van de grootste muzikale legendes die er ooit geweest zijn. Bekijk hier de sneak peak.

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan mis je niets.

Avatar (2009)

Vrijdag 29 juni | SBS6, 20.30

Genre: Actie, Avontuur, Fantasie | Regie: James Cameron| Cast: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver e.a. | IMDb: 7.8, Rotten Tomatoes: 83%

kijktips week 26

De marinier Jake Sully vertrekt op een missie naar een afgezonderde wereld, genaamd Pandora. Hij zit in een rolstoel en zal de operatie die hij nodig heeft gratis krijgen wanneer hij mee gaat op expeditie. Hij komt erachter dat de leider van de missie de intentie heeft om de oorspronkelijke bevolking te verdrijven. Ze heten de Na’Vi, een soort blauwe aliens die in harmonie samenleven met de wereld om hen heen. Er is een kostbaar materiaal te vinden op hun planeet wat de expeditieleider wil hebben. Maar dan wordt Jake verliefd op een van de Na’Vi, en langzaam maar zeker wordt hij ervan overtuigd dat de intenties van de generaal slecht zijn. Hij besluit samen met de Na’Vi te strijden voor het behoud van de planeet Pandora.

Deze film ontving heel erg veel lof over de special effects, die zorgden voor een onvergetelijke bioscoopervaring. Bekijk hier de trailer!

Boyhood (2014)

Vrijdag 29 juni | NPO3, 22.25

Genre: Drama | Regie: Richard Linklater| Cast: Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke e.a. | IMDb: 7.9, Rotten Tomatoes: 97%

kijktips week 26

De zesjarige Mason woont met zijn zus Samantha bij zijn moeder Olivia sinds zijn ouders zijn gescheiden. Vader werkt in Alaska en wanneer hij op bezoek komt probeert hij de verloren tijd in te halen met cadeaus. Moeder Olivia gaat weer studeren om een baan als lerares te kunnen krijgen. Terwijl de jaren voorbij glijden, zien we hoe elk van hen omgaat met nieuwe fases in hun leven en hoe hun banden onderling veranderen.

Bijzonder aan deze film is dat de acteur écht ouder wordt in de film. De opnames van de film duurden 12 jaar in totaal, met elke keer opnieuw dezelfde cast. Bekijk hier de trailer!

Titanic (1997)

Zaterdag 30 juni | SBS6, 20.00

Genre: Drama, Romantiek | Regie: James Cameron| Cast: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane e.a. | IMDb: 7.8, Rotten Tomatoes: 88%

kijktips week 26
Foto: Paramount Pictures

Mocht je om een of andere gekke reden deze film nog niet gezien hebben, zaterdagavond is het zwijmelavond: Titanic is op TV! Het verhaal gaat over Rose DeWitt Bukater. Ze wordt door haar familie gedwongen om zich met Cal Hockley te verloven en binnenkort te gaan trouwen. Tijdens de eerste tocht over de Atlantische zee van de Titanic, een gigantisch schip, besluit ze zelfmoord te plegen. Ze wordt  gered door de knappe Jack Dawson, een derde klasse-passagier. Ondanks hun totaal verschillende afkomst worden ze vrienden en al snel groeit de liefde tussen hen allebei.

Heerlijke film. Bekijk hier de trailer!

Foto boven artikel: Redbad

Lees verder