10x dit wist je niet over <i>The Handmaid’s Tale</i>
Handmaid's Tale weetjes

10x dit wist je niet over The Handmaid’s Tale

Yaaas, een van onze redactiefavorieten komt terug! The Handmaid’s Tale seizoen 3 is vanaf 6 juni wekelijks te zien op Videoland. Aan het eind van seizoen 2 zagen we dat Offred de kans kreeg om samen met Ofglen te ontsnappen, maar ervoor koos om in Gilead te blijven. Lekkere cliffhanger dus. Wij kunnen niet wachten om te zien hoe dit verder zal verlopen! Maar weet je eigenlijk ook wat de achtergrond is van de serie die in 2017 wereldwijd een regelrechte hit werd? 

#1

De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Margaret Atwood uit 1985. De schrijfster is zelf ook te zien in de eerste aflevering, waar ze een cameo maakt als de ‘aunt’ die Offred een klap in het gezicht geeft wanneer ze niet meewerkt.

#2

Hoewel de onmenselijke gebeurtenissen in de serie onvoorstelbaar lijken in de echte wereld, baseerde Margaret Atwood haar verhaal toch op ware gebeurtenissen uit de geschiedenis. Zoals de Iranese revolutie van 1978-1979 en de backlash tegen feminisme in de jaren 80. “I made a rule for myself: I would not include anything that human beings had not already done in some other place or time, or for which the technology did not already exist,” stelde ze in een essay in The Guardian uit 2012.

#3

Naast de serie bestaan er nog een aantal bewerkingen van het boek. Een niet zo succesvolle verfilming uit 1990 met Natascha Richardson als Offred en Faye Dunnaway als Serena Joy, en een opera van Deense componist Poul Ruders. Ook bestaat er een audioboek van het verhaal, dat wordt ingesproken door actrice Claire Danes.

#4

In het boek wordt nooit onthuld hoe Offred werkelijk heet. In de serie is haar naam June, en in de verfilming uit 1990 heet ze Kate.

Ken je de serie niet? Lees dan maar in dit artikel.

#5

Margaret Atwood, zelf afkomstig uit Canada, koos specifiek voor de Verenigde Staten als haar arena. Ze vond Canada geen geloofwaardige plek voor een extremistisch totalitair regime. Canada is juist de plek waar naartoe wordt gevlucht. Grappig genoeg wordt de hele serie dan weer wel in Canada gefilmd.

#6

In het boek zijn er geen enkele gekleurde personages, omdat deze allemaal zijn verdreven naar the Midwest door Gilead’s racistische regime. De producers wilden echter wel graag een diverse cast. Er volgde een langdurige discussie met Margaret Atwood om dit detail te veranderen. Uitvoerend producent Bruce Miller legde hierover uit: On the page it’s easy to say ‘they sent off all the people of color,’ but seeing it all the time on a TV show is harder.”

#7

In het boek zijn Serena Joy en de Commander stukken ouder dan in de serie. De producers kozen ervoor hun leeftijd gelijk te stellen aan die van Offred, zodat Offred directe concurrentie was voor Serena Joy.

MEER WEETJES over je favo films en series? Check ze hier.

#8

De rode mantels van de Handmaid’s verwijzen naar Maria Magdalena en de blauwe jurken van de Wives naar de zuiverheid van de Heilige Maagd Maria.

#9

De producers vonden het belangrijk dat kijkers er continu aan zouden worden herinnerd dat het verhaal zich het heden afspeelt. Daarom zijn in dialogen hedendaagse termen verwerkt als ‘Uber’ en ‘Craigslist’.

#10

The Handmaid’s Tale is de eerste serie van een streamingdienst die een Emmy won voor Outstanding Series Drama en een Golden Globe voor Best Television Series Drama.

The Handmaid’s Tale seizoen 3 is vanaf 6 juni wekelijks te zien op Videoland. Check hier de trailer met de nieuwste beelden van The Handmaid’s Tale:

Lees verder