10x eighties classics als inspiratiebron voor <i>Stranger Things</i>
inspiratiebron voor Stranger Things

10x eighties classics als inspiratiebron voor Stranger Things

Vrijdag 27 oktober is het eindelijk zover! Dan verschijnt het langverwachte tweede seizoen van Stranger Things op Netflix.

Hoe zou het verder gaan met Mike, Dustin, Lucas, Will en Eleven? Waar is Eleven? Hoe zit het met het monster? Komt Barb ooit nog terug tot leven?! Zoveel vragen en zo weinig antwoorden…

Tot die tijd hebben we een lijstje gemaakt van films die de Duffer-broers hebben geïnspireerd tot het maken van Stranger Things. Haal die VHS banden van zolder en ga terug naar de jaren ’80. Met deze iconische films kom je weer helemaal in de Stranger Things-vibes.

Lees ook: Waarom het internet juicht dat Stranger Things 2 eraan komt

1) E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Uiteraard kan deze klassieker van Steven Spielberg niet in dit lijstje ontbreken. E.T. gaat over een jongetje die vriendschap sluit met een buitenaards wezen. Net zoals de vriendschap tussen Mike en Eleven. Maar er zijn ook veel specifieke scenes die bijna gekopieerd zijn naar Stranger Things: bijvoorbeeld wanneer Eleven op onderzoek uitgaat in Mike’s huis, wanneer de jongens Eleven aankleden en de vele fietsachtervolgingen.

E.T.: the Extra-Terrestrial is te zien op o.a. Netflix

Stranger Things
© 1982 Universal Studios

2) The Goonies (1985)

The Goonies is, wederom, een klassieker van Steven Spielberg. Een groep jongens gaat op avontuur en wordt gered door de outsider (Eleven in Stranger Things en Sloth in The Goonies). Bovendien hebben een aantal personages uit deze cultfilm behoorlijk wat weg uit die van Stranger Things. Dustin lijkt bijvoorbeeld geïnspireerd te zijn op Chunk, en Barb’s stijl is te vergelijken met die van Stef – inclusief jampotglazen.

The Goonies is te zien op o.a. Google Play

Stranger Things
© 1985 – Warner Bros

3) A Nightmare on Elm Street (1984)

A Nightmare on Elm Street is een horrorklassieker van Wes Craven, die ook het brein is achter de Scream-franchise is. De film gaat over Nancy (ha, zoals Mike’s oudere zus in Stranger Things!) die achtervolgd wordt door nachtmerries. Haar vriendje Glen (een rol van jonge Johnny Depp) heeft behoorlijk wat weg van Steve, het vriendje van Nancy in Stranger Things.

Stranger Things
© 1984 – New Line Cinema Entertainment, Inc.

Volg Girls in Film ook op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

4) Firestarter (1984)

Firestarter is een verfilming naar het gelijknamige boek van, jawel, Stephen King. Drew Barrymore speelt hierin Charlie, een 8-jarig meisje die telekinetische krachten bezit. Een directe verwijzing naar het personage van Eleven. Beide personages krijgen last van een bloedneus wanneer ze te veel van hun krachten gebruiken, en allebei vormen ze proefpersonen voor de Overheid.

Stranger Things
© 1984 Universal / MPTV

5) Poltergeist (1982)

Poltergeist wordt direct benoemd in de eerste aflevering van Stranger Things wanneer Will’s moeder hem kaartjes geeft om de film te zien. Poltergeist gaat over een familie wiens huis wordt overgenomen door klopgeesten. Carol Anne, de dochter van het gezin wordt door de geesten ontvoerd naar een andere dimensie. Klinkt bekend? Om contact te maken met haar familie probeert Carol Anne via de televisie te praten, zoals Will in Stranger Things door de muren praat. In beide verhalen begint elektronische apparatuur te haperen en proberen grote monsters door de muren heen te komen.

Poltergeist is te zien via o.a. Google Play

Stranger Things
© 1982 Warner Bros. Ent. All Rights Reserved

6) All The Right Moves (1983)

All The Right Moves is een tienerfilm met Tom Cruise in de hoofdrol als sterspeler van het footballteam. De relatie die hij met zijn vriendinnetje Lisa heeft lijkt aardig op de relatie tussen populaire Steve en Nancy in Stranger Things. Deze film wordt ook letterlijk benoemd in een aflevering wanneer Steve Nancy mee uit vraagt naar de bioscoop.

Stranger Things
© Twentieth Century Fox Film Corporation

7) Stand By Me (1986)

Stand By Me is een mooie coming-of-age film waarin vriendschap centraal staat. De film vertelt het verhaal van vier vrienden die op zoek gaan naar een vermiste jongen uit hun dorp. Tijdens hun zoektocht wordt hun vriendschap op de proef gesteld. Net zoals de cast van Stranger Things op zoek gaat naar hun verdwenen vriend Will. Het iconische beeld van de vriendengroep die de treinrails bewandelen komt direct uit deze film. Leuk feitje: voor de casting van de groep jongens zijn scenes gebruikt afkomstig van Stand By Me. Hiermee wilden de casting directors de chemie zien die nodig was voor de vriendengroep.

Stranger Things
© 1986 – Columbia Pictures

8) Aliens (1986)

Aliens is een film van James Cameron en het vervolg op Alien van Ridley Scott. De Duffer-broers haalden hier herkenbare elementen uit om de juiste sfeer neer te zetten in Stranger Things. Zowel set design als poorten naar de Upside Down zijn op deze film geïnspireerd. Ook het feit dat Will in de Upside Down in een cocon in leven wordt gehouden, is een verwijzing naar de cocons in Aliens.

Aliens is te zien via o.a. KPN on demand, Google Play en Pathe Thuis

Stranger Things
© 1986 Twentieth Century Fox

9) The Thing (1982)

The Thing is een horrorfilm van John Carpenter. Deze film wordt door de Duffer-broers aangewezen als de grote inspiratiebron voor het monster in Stranger Things. The Thing komt ook een aantal keer direct terug in Stranger Things: in de kamer van Will hangt een poster van de film, en in een andere scène is te zien dat de natuurkundeleraar de film op tv kijkt.

Stranger Things

10) Scanners (1981)

Scanners is een film van David Cronenberg, waarin telekinetische krachten opnieuw centraal staan. Het verhaal gaat over ‘scanners’: mensen met telekinetische en telepathische krachten. Net zoals in Stranger Things is er een hogere macht die hen wilt gebruiken als menselijke wapens. De meest iconische scene uit Scanners is die waar de hoofden van de slechteriken ontploffen door de telekinetische krachten – precies wat Eleven doet wanneer ze in het nauw wordt gedreven door de mensen van Hawkins National Laboratory.

Stranger Things

Heb je die VHS banden jaren geleden al aan de kringloopwinkel gegeven? In Amsterdam kan je in de maand oktober in de bioscopen FC Hyena en Kriterion genieten van je favoriete ‘eighties classics’ op het witte doek.

Ook leuk: in onderstaande video kan je in split screen de gelijkenissen tussen verschillende films zien:

Lees verder