10x Kate Winslet’s meest indrukwekkende rollen
indrukwekkende rollen van Kate Winslet

10x Kate Winslet’s meest indrukwekkende rollen

Vanaf 26 oktober is Kate Winslet weer in de bioscoop te bewonderen in The Mountain Between Us, naast Idris Elba. Deze talentvolle actrice heeft in talrijke films haar veelzijdigheid laten zien. Verveelde huisvrouw, kunstzinnige artieste, aristocratische jongedame… In dit lijstje een walk down memory lane met Kate’s meest indrukwekkende rollen, van haar debuut tot aan haar nieuwste release.

Heavenly Creatures (1994)

Kate Winslet
Juliet Hulme in Heavenly Creatures © 1994 – Miramax

Kate maakt haar debuut in Heavenly Creatures, geregisseerd door Peter Jackson (The Lord of the Rings) en gebaseerd op de waargebeurde Parker-Hulme moordzaak uit 1954. Kate speelt de zestienjarige Juliet Hulme, die vriendschap sluit met Pauline Parker. De intense band tussen de jonge meisjes begint na verloop van tijd obsessieve trekjes te vertonen. De twee verzinnen een fantasiewereld waar zij zelf de ‘heavenly creatures’ in zijn. Wanneer de ouders de vriendinnen uit elkaar proberen te houden beramen Juliet en Pauline de moord op Pauline’s moeder.

Sense and Sensibility (1995)

Kate Winslet
Marianne Dashwood in Sense and Sensibility © 1995 – Columbia Pictures

Een jaar later krijgt Kate de rol in de Jane Austen verfilming Sense and Sensibility van Ang Lee (Brokeback Mountain). Kate speelt Marianne Dashwood, het jongere impulsieve zusje van Emma Thompson. Laatstgenoemde is ook degene die het scenario schreef; de eerste versie bestond uit 350 met de hand geschreven pagina’s. Deze rol leverde Kate – op twintigjarige leeftijd – haar eerste Oscarnominatie op.

Sense and Sensibility is te zien via o.a. Netflix.

Titanic (1997)

Kate Winslet
Rose DuWitt Bukater in Titanic © 1997 – Paramount Pictures

Uiteraard kan deze iconische film van James Cameron (Avatar) niet aan het lijstje ontbreken. Kate speelt Rose DuWitt Bukater, een zeventienjarig meisje uit een vooraanstaande maar verarmde familie, die verloofd is met de rijke Caledon Hockley. Op het schip van de Titanic ontmoet ze de arme kunstenaar Jack. Het betekent het begin van Kate’s wereldwijde sterrenstatus en dierbare vriendschap met Leonardo DiCaprio. Voor deze rol kreeg Kate haar tweede Oscarnominatie.

Titanic is te zien via o.a. Ziggo.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Kate Winslet
Clementine Kruczynski in Eternal Sunshine of the Spotless Mind © 1997 – Paramount Pictures

Kate’s eigen favoriete rol is die van de quircky Clementine Kruczynski uit Eternal Sunshine of the Spotless Mind van Michel Gondry. Kate en Jim Carrey vormen een onwaarschijnlijk liefdeskoppel. Na hun break-up willen ze de herinneringen aan elkaar voorgoed uit hun brein laten verwijderen middels nieuwe technologie. Kate ontvangt haar derde Oscarnominatie (en wint nog steeds niet).

Little Children (2006)

Kate Winslet
Sarah Pierce in Little Children © 2006 – New Line Cinema

In Little Children van Todd Field speelt Kate de rol van Sarah Pierce. Sarah is hoogopgeleid en voelt zich gevangen in de suburbs als stay-at-home-mom. Ontevreden en verveeld met haar leven start Sarah een affaire met een van de huisvaders uit de buurt. En ja hoor, Kate wordt weer genomineerd voor een Oscar. En krijgt ‘m opnieuw niet.

The Reader (2008)

Kate Winslet
Hanna Schmitz in The Reader © 2008 – The Weinstein Company

In The Reader laat Kate opnieuw een nieuwe kant van zichzelf zien als de Duitse Hanna Schmitz, voormalig gevangenisbewaker van een concentratiekamp. Met een knap accent speelt ze de rol met verve in deze film, waarin ze een geheime liefdesrelatie aangaat met een jonge student. Het is deze prestatie die haar eindelijk een gewonnen Oscar oplevert.

The Reader is te zien via o.a. Videoland.

Revolutionary Road (2008)

Kate Winslet
April Wheeler in Revolutionary Road © 2008 – Dreamworks

In de door haar toenmalige echtgenoot Sam Mendes (American Beauty) geregisseerde film Revolutionary Road speelt Kate opnieuw tegenover Leonardo DiCaprio. Ze vertolkt de rol van April Wheeler, een aspirant actrice die zich gevangen voelt in het huwelijk in de jaren vijftig. Een film waarin zowel Kate als Leo hun acting skills tot het uiterste tentoonstellen.

Revolutionary Road is te zien via o.a. Google Play.

Carnage (2011)

Kate Winslet
Nancy Cowan in Carnage © 2011 – Sony Pictures Classics

Carnage is een zwarte komedie van Roman Polański (Rosemary’s Baby), gebaseerd op het toneelstuk God of Carnage, waarin twee getrouwde stellen bij elkaar komen nadat hun zoons hebben gevochten. Kate speelt Nancy Cowan, moeder van de zoon die het andere kind heeft geslagen. Nancy begint als een keurige dame, tot het gesprek ontaardt in discussie en Nancy transformeert in een dronken vulgaire vrouw.

Carnage is te zien via o.a. Videoland.

Volg Girls in Film ook op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Steve Jobs (2015)

Kate Winslet
Joanna Hoffman in Steve Jobs © 2015 – Universal Pictures

In deze biopic van Danny Boyle (Trainspotting) speelt Kate de marketingmanager van Steve Jobs, Joanna Hoffman. Een rol die Kate maar al te graag wilde. Ze deed er alles aan om de regisseur zover te krijgen. En met succes. De rol leverde haar zelfs opnieuw een Oscarnominatie op. Ze is de jongste actrice ooit die zes Oscarnominaties op haar naam heeft staan.

Steve Jobs is te zien via o.a. Netflix.

The Mountain Between Us (2017)

Kate Winslet
Alex Martin in The Mountain Between Us © 2017 – Twentieth Century Fox

Kate’s nieuwste film is geregisseerd door Hany Abu-Assad. Ze speelt journalist Alex Martin, die samen met chirurg Ben Bass een privévlucht per helikopter neemt om op tijd te komen voor haar bruiloft. Wanneer de piloot een beroerte krijgt stort de helikopter neer bovenop een berg in de middle of nowhere. Alex en Ben zijn twee vreemden wiens lot plotseling in elkaars handen liggen.

The Mountain Between Us is vanaf 26 oktober in de bioscoop.

Lees ook het portret dat wij van Kate maakten en het interview dat Girl’s in Film Jill had met de actrice.

Foto boven artikel © 2008 – The Weinstein Company

Lees verder