10x kijktips voor week 41 #GiF’s Choice

Afgelopen zondag was Vivian bij het concert van U2 in de Ziggo Dome. Wat geweldig was. Mét als uitsmijter een ode aan de vrouw en een dringende oproep #womenoftheworldtakeover. Daar beginnen wij alvast mee door weer heel veel fijne films te tippen van vrouwelijke makers of met vrouwen in de hoofdrol. Én een docu-serie over de ontwikkeling van de vrouwenemancipatie in de twintigste eeuw. 

1) Love, Simon (2018)

maandag 8-10 | Pathé Thuis (huur)

Genre: Komedie, Drama, Romantiek | Regie: Greg Berlanti | Cast: Nick Robinson, Jennifer Garner, Josh Duhamel e.a. | IMDb: 7.7 Rotten Tomatoes: 92%

Het leven van Simon lijkt volkomen normaal. Hij heeft twee ontzettend leuke ouders die high school sweethearts zijn, een zusje om wie hij veel geeft, een leuke school en toffe vrienden. Geen zorgen aan z’n hoofd, zou je denken. Maar Simon draagt al een aardig tijdje een geheim met zich mee. Iets waarvoor hij maar moeilijk uit kan komen. Hij is namelijk gay. Maar dan doet zich een moment voor op school waardoor hij in een nare situatie terecht komt. Iemand dreigt zijn geheim door te vertellen aan de hele school… In hoeveel bochten blijft Simon zich wringen om zijn leven te houden zoals het altijd was?

De eerste internationale, commerciële, mainstream film waarin een coming out centraal staat. Een geweldige stap in de goede richting. En ook nog eens een toffe soundtrack. Bekijk hier de trailer!

LEES OOK: onze recensie van deze film.

2) Grease (1987)

dinsdag 9-10 | 20:30 uur RTL8

Genre: Komedie, Romantiek, Musical |  Regie: Randal Kleiser | Cast: John Travolta, Olivia Newton-John, Stockard Channing, Jeff Conaway ea | IMDb:7.2  Rotten Tomatoes: 74%

foto: Paramount Pictures

De Amerikaanse high-schools in de jaren vijftig worden geregeerd door rock ‘n’ roll en vetkuiven. Tijdens een mooie zomer krijgen Danny (John Travolta) en Sandy (Olivia Newton-John) een ware vakantieromance, maar die wordt verstoord als ze hun eigen leventje weer oppakken. Terug op school vindt Danny dat het niet cool is om een relatie te hebben met de brave nieuweling Sandy, vooral omdat hij beschouwd wordt als de leider van de ‘T-Birds’, een groepje stoere jongens met leren jasjes. En het lijkt erop dat Sandy hem achteraf toch niet zo leuk en lief vindt als in de vakantie. Uiteindelijk komt het natuurlijk allemaal goed en zal de echte liefde toch overwinnen.

Ook al heb je hem vast al 100x gezien, van deze film kun je toch alleen maar blij worden?

3) Vrouw op Mars

donderdag 11-10 | 20:25 uur NPO2 (docu-serie 6 afleveringen – wekelijks)

Okay. Het is geen scripted verhaal. Maar wel een serie over een onderwerp dat ons nauw aan het hart gaat, namelijk vrouwenrechten. Journaliste en presentatrice Fidan Ekiz bezoekt vrouwen en mannen die betrokken waren bij de strubbelingen, strijdpunten, memorabele en bij tijd en wijle hilarische ontwikkelingen in de vrouwenemancipatie van de twintigste eeuw in Nederland.

Vrouw op Marsvormt een canon van de eerste en tweede feministische golf. Want wie kan zich nog voorstellen dat gehuwde vrouwen pas na 1956 zelf een bankrekening mochten openen, vrouwen in overheidsdienst tot in de jaren 70 op de dag van hun huwelijk werden ontslagen, het niet belangrijk was of een vrouw ook van seks genoot en dat 98% van de gehuwde vrouwen als beroep ‘huisvrouw’ had?

4) Zwaar Verliefd (2018)

 donderdag 11-10 | bioscoop

Genre: Komedie, Romantiek | Regie: Jaamel Aattache | Cast: Barbara Sloesen, Jim Bakkum, Abbey Hoes, Jamie Grant e.a. | IMDb: – Rotten Tomatoes: 

De jonge, succesvolle dierenarts Isa (Barbara Sloesen) is een tikkeltje onzeker over haar lijf én de liefde. Ze wil lekkerder in haar vel zitten en besluit de Bossche bollen te laten staan en zichzelf naar de sportschool te slepen met haar zusje (Abbey Hoes). Ruben (Jim Bakkum) is dé perfecte man. Knap, werkt met zijn handen en houdt zielsveel van zijn labrador Bo. Als Isa op een dag Bo redt van een chocoladevergiftiging, valt ze als een blok voor zijn baasje. En hij voor haar, maar dat durft ze niet te geloven. Na een peptalk van haar vriendinnen (Liza Sips, Jamie Grant) besluit Isa toch voor haar droomman te gaan. Maar is Ruben nog steeds geïnteresseerd? Naar het boek van Chantal van Gastel.

Bekijk hier de trailer.  

5) Rafaël (2018)

 donderdag 11-10 | bioscoop

Genre: Drama | Regie: Ben Sombogaard | Cast: Melody Klaver, Nabil Mallat, Medina Schuurman, Mehdi Meskar e.a. | IMDb: 6,9 Rotten Tomatoes: 

Rafaël is een spannend verhaal over dromen, standvastigheid en grenzeloze liefde. De film ging vorige week in première tijdens het NFF. Gebaseerd op ware gebeurtenissen vertelt Rafaël het aangrijpende, soms ongelooflijke verhaal van de Nederlandse Kimmy (Melody Klaver) en Tunesische Nazir (Nabil Mallat). Wanneer Nazir aan het begin van de Arabische Lente geen visum krijgt om in Nederland bij de geboorte van zijn zoon te kunnen zijn, besluit hij illegaal de oversteek naar Europa te maken. Tijdens deze helse reis krijgt hij alleen hulp van zijn hoogzwangere vrouw.

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat in 2011 zelfs het wereldnieuws haalde. En werd vastgelegd in een hartverscheurende roman door Christine Otten. De regie van de film  is van Ben Sombogaart die je kent van De Tweeling en Knielen op een Bed Violen.

De trailer bekijk je hier.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

 6) Wadjda (2012)

 vrijdag 12-10 | 23:35 uur NPO2

Genre: Drama | Regie: Haifaa Al-Mansour | Cast: Waad Mohammed, Reem Abdullah, Abdullrahman Al Gohani, Sultan Al Assaf e.a. | IMDb: 7,6 Rotten Tomatoes: 98%

foto: © 2012 – Razor Film, Courtesy of Sony Pictures Classics

De 10-jarige Wadjda (Waad Mohammed) woont in een buitenwijk van Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië. Ondanks alle regels en beperkingen voor vrouwen, probeert het onstuimige meisje de grenzen op te zoeken van wat mag. Na een ruzie met haar vriend Abdullah, een buurtjongen met wie ze eigenlijk niet zou mogen spelen, ziet Wadjda een mooie groene fiets te koop staan. Ze wil de fiets graag hebben, zodat ze Abdullah in een race kan verslaan. Maar haar moeder weigert de fiets te kopen, omdat het in Saoedi-Arabië niet gepast is voor meisjes om op een fiets te rijden. Toch zet Wadjda alles op alles om de door haar gedroomde fiets te krijgen.

Deze film was in 2014 genomineerd voor een Bafta Award voor beste niet-Engelstalige film. Van dezelfde regisseur zie je momenteel op Netflix de Netflix Original film Nappily Ever After.

Bekijk de trailer.

7) The Bookshop (2017)

vrijdag 12-10 | Pathé Thuis (huur)

 Genre: Drama | Regie: Isabel Coixet | Cast: Emily Mortimer, Bill Nighy, Patricia Clarkson, e.a. | IMDb: 6,5 Rotten Tomatoes: 55%

Verfilming van het boek van Penelope Fitzgerald ‘De Boekhandel’. Weduwe Florence Green (Emily) probeert haar leven weer op te pakken door een boekwinkel te openen. Ze is een krachtige vrouw die haar dromen najaagt, maar eind jaren vijftig in het Britse kustplaatsje doet haar winkel meer stof opwaaien dan verwacht. Onder leiding van de welgestelde Violet Gamart en haar man wordt Penelope door haar dorpsgenoten op slinkse wijze tegen gewerkt. Toch vindt ze steun bij de mysterieuze Mr. Brundish (Bill Nighy) die vindt dat het stadje wel toe is aan wat verandering.

 Bekijk hier de trailer.

 8) The Haunting of Hill House S1 (2018)

 vrijdag 12-10 | Netflix

 Genre: Horror, Netflix Original | Creator: Mike Flanagan | Cast: Mckenna Grace, Timothy Hutton, Carla Gugoni, Michiel Huisman e.a. | 10 afleveringen | IMDb: – Rotten Tomatoes: –

Horror is niet per se een genre waar we dol op zijn. Maar met ‘niemand minder’ dan Michiel Huisman in de hoofdrol moeten we deze serie wel tippen. Bovendien is het niet een serie waarin de boventoon wordt gevoerd door heftige schrikreacties, maar vooral de ontwikkeling van de personages centraal staat.

The Haunting of Hill House is een moderne adaptatie van Shirley Jackson’s iconische roman uit 1959. Het verhaal gaat over een groep broers en zussen die als kinderen opgroeide in een huis dat later het meest beroemde spookhuis van het land werd. Eenmaal volwassen komen ze na een tragedie weer samen om de geesten uit het verleden te confronteren. Waar sommige geesten alleen op de loer liggen in hun gedachten, lijken anderen echt rond te sluipen in de schaduwen van Hill House. Michiel Huisman speelt de schrijver Steven Crain, die net zoals de rest van zijn familie, wordt gekweld door zijn traumatische verleden.De trailer bekijk je hier.

Meer Netflix lanceringen voor deze week vind je hier.

9) Mooi Geweest (2018)

zaterdag 13-10 | 22:00 uur NPO3

Genre: Drama | Regie: Mari Sanders, Cecilie Levy | Cast: Leny Breederveld, Cas Enklaar, Maria Kraakman, Maarten Heijmans e.a.

One Night Stand Films 2018

Film in het kader van One Night Stand 2018. Ook met Maria Kraakman die tijdens het NFF vorige week een Gouden Kalf won voor Beste Actrice voor haar rol in In Blue.

Ooit hebben Nel en Gerard afgesproken om, wanneer het moment daar is, samen uit het leven te stappen als de ultieme verzegeling van hun liefdesband. Gerard is er inmiddels van overtuigd dat zijn leven voltooid is, maar Nel twijfelt aanvankelijk nog. Dat hun onomkeerbare plan daarnaast zo rauw op het dak van hun dochter en haar gezin zou vallen, hadden ze niet ingecalculeerd.

LEES OOK: Nadine vindt Mooi Geweest een prachtig, mooi rond verhaal. Een film waarbij alles feilloos op elkaar aansluit en tot in detail klopt.

10) Le Meraviglie (2014)

zaterdag 13-10 | 23:40 uur NPO2

Genre: Drama | Regie: Alice Rohrwacher | Cast: Alba Rohrwacher, Maria Alexandra Lungu, Sam Louwyck e.a. | IMDb: 6.6, Rotten Tomatoes: 95% | Taal: Italiaans, Duits, Frans

Gelsomina is pas twaalf jaar oud, maar runt praktisch haar hele gezin. Ze heeft drie jongere zusjes die naar goed naar haar luisteren, en een beschermende vader die niks van de wereld buiten hun boerderij wil weten. Hij had liever een zoon gehad, maar Gelsomina is sterk en heeft ook een bijzonder talent voor bijenteelt. Maar het boerderijleven is aan het veranderen, en door nieuwe strengere wetgeving komt het gezin in financiële problemen. Hulp lijkt te komen door een lokaal televisieprogramma. Hierin wordt een geldprijs uitgereikt aan de ‘meest traditionele familie’. Gelsomina wil graag meedoen, haar vader niet. De gemoederen lopen steeds hoger op tijdens deze warme zomer ergens in Toscane.

Een mooi film met het prachtige decor van een van de mooiste provincies van Italië op de achtergrond. Bekijk hier de trailer!

Lees verder