films van Steven Spielberg
films van Steven Spielberg

10x Steven Spielberg on demand #kijktips #directorscut

Van aliens tot archeologen en van dinosaurussen tot clowns, in de films van Steven Spielberg kan het allemaal. Wie kent deze regisseur nou niet? Steven Spielberg is voor velen de Joda voor hun Han Solo. Op Spielberg’s CV pronken iconische klassiekers zoals: Indiana Jones, Jaws, Jurassic Park en E.T. Voor vele Spielberg fans zijn de films dan ook verpakt in een jasje van nostalgie en verwondering.

Niet zo gek dat er een documentaire is gemaakt over Spielberg zijn carrière. Deze is vanaf 7 oktober 2017 te zien op HBO. Hieronder de trailer van HBO-documentaire over Steven Spielberg:

Ter ere daarvan hebben we een lijstje gemaakt met onze favoriete Spielberg films die je on demand kunt zien:

1) Jaws (1975)

Genre: avontuur, thriller. Regisseur: Steven Spielberg. Met o.a.  Roy Scheider, Richard Dreyfuss en Robert Shaw.

De film met in de hoofdrol een enorme haai bezorgde velen een angst voor haaien of zwemmen in de zee. In de film maakt de haai ‘Bruce’ het water onveilig van Amity, een Amerikaanse toeristische badplaats. Wanneer het lichaam van een vrouw aanspoelt op het strand vermoedt de sheriff Martin Brody dat het gaat om een haai. De gemeenteraad vindt dit onzin en is bang hiermee geld te verliezen, die toeristen niet meer zullen uitgeven. Hierdoor worden nog meer toeristen slachtoffer en besluiten een zeebioloog, visser en de sheriff de haai te vangen.

Tijdens de film wordt je meegesleept door de spannende muziek, die ervoor zorgt dat je weet dat er iets ergs gaat gebeuren. Wist je dat deze iconische muziek, gecomponeerd door John Williams, slechts uit de noten E en F bestaat? Toen Spielberg het voor het eerst hoorde dacht hij dat het een grapje was.

Te zien op o.a. Pathé Thuis en Google Play.

2) Close Encounters Of The Third Kind (1977)

Genre: sciencefiction, drama. Regisseur: Steven Spielberg. Met o.a. Richard Dreyfuss, François Truffaut en Teri Garr.

Rob Neary komt heel dichtbij een buitenaards schip. Dit buitenaardse schip zal snel landen en de overheid probeert een dekmantel te vinden om de mensen op afstand te houden. Rob Neary heeft echter visioenen over de locatie van de landing en gaat net als een paar andere mensen op zoek naar de plek die hij steeds weer ziet.

Spielberg:” Ik kan me nog herinneren dat mijn vader me midden in de nacht wakker maakte en zei:’ Kom met me mee.’ Hij reed samen met me naar een veld en ik vroeg steeds:’ Pap, hoe laat is het?’ en hij antwoordde dan: ‘Het is middernacht.’ Er waren tientallen mensen op het veld en we gingen liggen en keken naar boven. Er was een fantastische meteorenregen. Ik denk dat dat mijn eerste introductie was aan de wereld buiten de aarde.”

Te zien op o.a. Ziggo en Google Play.

3) Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark (1981)

Genre: avontuur. Regisseur: Steven Spielberg. Met o.a. Harrison Ford, Karen Allen en Paul Freeman.

 Indiana Jones is avonturier en archeoloog op zoek naar de mooiste archeologische vondsten. Hij krijgt daarom ook de opdracht om de Ark des Verbonds te vinden, voordat Hitler die in zijn bezit krijgt. De Ark des Verbonds brengt namelijk krachten met zich mee die Hitler goed kan gebruiken. In opdracht van de dictator gaat Belloq een Franse archeoloog de strijd aan met Indiana, om als eerste de Ark des Verbonds te vinden.

In 2020 verschijnt Indiana Jones opnieuw op het grote scherm en kunnen we weer met plezier een nieuw avontuur meebeleven. Ben je bang dat dit Indiana Jones’ laatste avontuur is, vrees niet. Steven Spielberg vertelt in een interview: ‘The one thing I will tell you is I’m not killing of Harrison Ford (Indiana Jones) at the end of it.

Te zien op o.a. Google Play

4) E.T. The Extraterrestrial (1982)

Genre: sciencefiction, avontuur. Regisseur: Steven Spielberg. Met o.a. Henry Thomas, Drew Barrymore en Robert MacNaughton.

Hét voorbeeld van een film waar veel mensen een gevoel van nostalgie bij hebben is E.T. Welk kind wil er nou niet een alien als beste vriend? In de film volg je het jongetje Elliot die in zijn tuin een kleine alien vindt. Elliot besluit E.T. in zijn kast te verbergen.

Bron: © 1982 Universal

De alien heeft het naar zijn zin op aarde, maar heeft toch heimwee. Daarnaast gaat de gezondheid van dit wezentje achteruit door de aardse conditie. De jongen probeert E.T. weer thuis te krijgen, maar dit gaat lastiger dan verwacht.

Steven Spielberg vertelt in een interview met CNN-entertainment, dat hij zijn films niet terugkijkt. E.T. is de enige film waar hij een uitzondering voor wilt maken: ‘Ik zal mijn kleinkinderen E.T. voor de eerste keer laten zien.’, aldus Spielberg.

Te zien op o.a. Netflix, Telfort en Google Play. 

'I dream for a living.'

Steven Spielberg

5) Jurassic Park (1993)

Genre: avontuur, sciencefiction. Regisseur: Steven Spielberg. Met o.a. Sam Neill, Jeff Goldblum en Laura Dern.

Kun je je het voorstellen? Een eiland in het buitenland waar je naartoe kan gaan om echte levende dinosaurussen te zien. We kunnen het na Jurassic Park zeker voorstellen. Of we het nu nog willen is een tweede vraag. Het is een verfilming van het gelijknamige boek van Michael Crichton. Zowel het boek als de film werden een enorm succes. De film gaat over een park waar wetenschappers erin geslaagd zijn om een dinosaurus te klonen. De man achter dit project is de miljonair John Hammond die een enorm themapark wilt bouwen met echte dinosaurussen erin. Als het eenmaal gebouwd is mogen een paar gelukkigen, waaronder een advocaat, Hammonds kleinkinderen en een wiskundige het park bezoeken.

Dit bezoek verloopt alleen anders dan ze dachten. Er is een stroomstoring en dit geeft de dinosaurussen de kans om te ontsnappen. De T-Rex die je ziet in de film is in het echt gemaakt door een team van special effects legendes, waaronder: Stan Winston, Michael Lantieri, Phil Tippett en Dennis Muren. De T-Rex woog na al het werk van het team, maar liefst 5.443 kg. En brak hierdoor tijdens een scene met de kinderen door een autoruit heen. Hierdoor is de reactie van de kinderen ook oprechte angst.

Te zien op o.a. Pathé Thuis en Google Play.

Volg Girls in Film ook op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor meer trailer tips.

6) Schindler’s List (1993)

Genre: oorlog, drama. Regisseur: Steven Spielberg. Met o.a. Liam Neeson, Ralph Fiennes en Ben Kingsley.

Universal Pictures – © 1993

Het op waarheid gebaseerde verhaal volgt de Duitse zakenman Schindler die erg hebberig en ijdel is. Tijdens het naziregime begint hij echter op te warmen en besluit hij vervolgens zijn fabriek te gebruiken als vluchtplaats voor Joden.

Deze film ontroerden vele kijkers, waaronder de componist John Williams (Star Wars, Harry Potter) die toentertijd ingehuurd was om de muziek voor Schindler’s List te componeren. Toen Spielberg de eerste versie van de film liet zien, moest Williams even naar buiten lopen om zichzelf tot rust te brengen.

Te zien op o.a. Moviemax en KPN on demand.

7) Saving Private Ryan (1998)

Genre: oorlog, drama. Regisseur: Steven Spielberg. Met o.a. Tom Hanks, Tom Sizemore en Edward Burns.

Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw-Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, zijn ze van plan om hem veilig thuis te krijgen. De film is iconisch en komt vaak terug in lijstjes met beste oorlogsfilms. Dit komt mede door het eerste halfuur van de film. Het slagveld op Omaha-Beach.

‘Gedachten aan het slagveld op Omaho-beach, en aan elke andere veldslag, zijn na een bezoek aan Saving Private Ryan voor altijd ingekleurd met de fictie van Spielberg. ‘, aldus de Volkskrant.

Te zien op o.a. Google Play, KPN on demand, Moviemax ,Tele2 en Telfort.

8) Catch Me If You Can (2002)

Genre: misdaad. Regisseur: Steven Spielberg. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Tom Hanks en Christopher Walken.

De twintigjarige Frank, gespeeld door Leonardo DiCaprio is meester in oplichten. Hij doet zich voor als piloot, leraar, advocaat en arts en hij vervalst cheques. Hij komt hier steeds mee weg, totdat de politie besluit een klopjacht te openen op de twintiger.

© 2002 – Dreamworks LLC – All Rights Reserved

Het verhaal is gebaseerd op het leven van een echte oplichter (Frank Abagnale), die voor zijn 21ste al bakken met geld had. ‘Ik zat vast aan het regisseren van Catch me if You Can, omdat Frank Abagnales oplichtingen de meest verbijsterende waren die ik ooit had gehoord”, vertelt Spielberg in een interview met IGN.

Te zien op o.a. Videoland en Google Play.

9) War of The Worlds (2005)

Genre: thriller, actie, sciencefiction. Regisseur: Steven Spielberg. Met o.a. Tom Cruise, Dakota Fanning en Justin Chatwin.

In tegenstelling tot E.T. en Close Encounters heeft War of the Worlds geen vriendelijke aliens. Zij verstoren op een gewelddadige manier het leven van Ray Ferrier. De wezens vernietigen alles en iedereen op hun pad en Ferrier moet ondertussen zijn kinderen weten te beschermen. Het gevoel van je controle verliezen, staat dan ook centraal in de film.

Verhalen en beelden van de terroristische aanval in New York op 11 september 2001 zijn voor Spielberg voor sommige scenes inspiratie geweest. Een voorbeeld hiervan is wanneer Ferrier helemaal onder het as zit. Deze scene is geïnspireerd door een verhaal van een 9/11 overlevende.

Te zien op o.a. Moviemax.

10) Bridge of Spies (2015)

Genre: oorlog, thriller, drama. Regisseur: Steven Spielberg. Met o.a. Tom Hanks, Alan Alda en Mark Rylance.

De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van James Donavon. Het verhaal dat Spielberg als kind van zijn vader te horen kreeg. Tijdens de koude oorlog, wordt de Amerikaanse advocaat James Donovan (Tom Hanks), ingehuurd om een Sovjet spion te verdedigen in de rechtbank. Hier moet hij voor de CIA onderhandelen over de vrijlating van een door de Russen gevangengenomen Amerikaanse piloot. Om dit te kunnen volbrengen moet Donovan echter zijn familie achterlaten en afreizen naar Oost-Berlijn. Hier ziet hij gruwelijke dingen en krijgt hij te maken met verschillende dilemma’s.

Voor Spielberg was dit een sprong in het diepe, omdat hij nooit zoiets had gemaakt zegt hij in een interview: ‘Ik had nooit wat te maken met spionage, onderhandelen en een uitvlucht zoeken. Dit is mijn eerste onderhandelingsfilm, want James Donovan deed dit het beste.’

Te zien op o.a. ECI

Lees verder