10x waarom The Notebook favoriet is van (bijna) alle vrouwen

Vraag even naar de favoriete films in je familie/vriendenkring en ik garandeer je; The Notebook komt op een gegeven moment naar boven en dan gaat het gesprek over niks anders meer. Tante Carla zal zeggen: “Och, wat een prachtig verhaal”, waarop je moeder (ja zij ook) zal antwoorden: “Ja en wat een prachtige jongen”.

Wij hebben ons verdiept in wáarom dit nou zo’n lieveling is en wáarom precies deze film wordt geroemd in menig vriendinnengroep. (En ook waarom mannen er nou zo’n hekel aanhebben).

REDEN 1 – Ryan Gosling

Laten we maar even met de meest obvious reden beginnen:

RYAN GOSLING ALS NOAH. Ik bedoel, waar hebben ze deze jongen vandaan gehaald? De geweldige casting moet een werk van God Himself zijn geweest.

Nu was zijn jongere versie in de film natuurlijk al heel fijn voor onze ogen, maar het is vandaag feest en we trakteren je op nóg een prachtig plaatje.

Wisten jullie trouwens dat de film “andersom” is gefilmd? De scenes waarin Noah & Allie elkaar voor de tweede keer zien, zijn als eerste gefilmd. Hierna moest Ryan zijn baard afscheren en tijdens de kerst een paar kilo afvallen (wat voor mij klinkt als mission impossible), zodat hij hierna fris en fruitig de jongere, meer onschuldige versie kon spelen.

REDEN 2 – Ryan Gosling

Sorry, maar echt. Ryan Gosling moest en zou nog een plekje krijgen in deze hall of fame. Weg van het feit dat hij alleen door zijn uiterlijk al twee plekjes verdiend, is dit meer een extra waardering naar Nick Cassavetes voor het casten van Ryan. Het was namelijk kantje boord of Noah was gespeeld door Justin Timberlake. Geen grapjes.

Applaus voor Nick Cassavetes, you go Nick Cassavetes!

Lees ook vijf Ryan Gosling films die je moet zien.

REDEN 3 – STORY OF MY LIFE #not

Het verhaal van een jongeman – prachtige jongeman – die zijn hele leven verliefd op je is, een huis voor je bouwt en waar je ook nog eens supergoed mee kan lachen. Gebeurt dit wel eens in het echte leven? Precies, niet heel erg vaak. Mannen komen allang niet meer op een wit paard, dat verwachten we ook helemaal niet, maar net iets meer dan een appje; “hee wat ben je aan ’t doen dan” wordt toch echt wel gewaardeerd hoor, heren. Door de datende dames onder ons.

Dáárom vinden wij vrouwen The Notebook dus ook zo heerlijk; al die verwachtingen waar bijna geen enkele man aan kan voldoen, worden dan toch eindelijk vervult! Fantastisch!

REDEN 4 – LOOK AT ME I will (never) be ALLIE!

De perfecte 1940’s vintage look and feel van de film worden nog eens aangesterkt door de perfect gestylde Allie (Rachel McAdams). Dat de rode lippen in combinatie met de winged eyeliner een klassieker is, daar is menig vrouw zich van bewust én heeft deze look onder de knie. Toch staat Allie dit net iets fenomenaler dan wat wij ’s ochtends op ons gezicht kliederen. Daarnaast benijden alle (hipster-)vrouwen Allie ook om haar kledingkast.

REDEN 5 – POWERVROUW

Het feit dat deze film de typische rollen omdraait; de man is de romanticus en is diegene die verliefd is, en blijft, op één vrouw. Dat hoor je dus vaker andersom. Deze feministische kant van de film spreekt ons toch echt wel aan. Soms willen wij ook lekker hard to get spelen. However, niet op een “ik-trouw-een-ander”-manier, dat gaat ons dan ook weer net een stapje te ver.

And again: Applaus voor Nick Cassavetes; wij vrouwen zijn je dankbaar.

REDEN 6 – Rachel, toch bedankt

We gaan het toch toegeven; ook zijn wij namelijk erg blij met Rachel McAdams als Allie. De manier waarop zij deze rol vervult is natuurlijk memorabel en had niemand haar nagedaan.

© 2004 New Line Cinema Productions
© 2004 New Line Cinema Productions

En dan te bedenken dat Britney Spears er bijna vandoor ging met deze rol. Thank you thank you thank you Rachel voor je geweldige auditie(!!!).

Volg Girls in Film op Facebook voor meer legendarische films.

REDEN 7 – James Marsden

Ryan is natuurlijk de shining star; maar er is er nog een die best even in de spotlight mag staan. Don wordt namelijk gespeeld door James Marsden en die doet dit ook errug goed. In pak, in uniform, in een coltrui op een paard op het strand. Wij vonden het helemaal niet raar dat Allie zo makkelijk op hem verliefd werd.

Photo by Melissa Moseley - © 2004 New Line Cinema
Photo by Melissa Moseley – © 2004 New Line Cinema

REDEN 8 – Als jij een vogel bent, ben ik ook een vogel

De teksten die vol liefde naar elkaar worden uitgesproken, zijn zinnen die nog lang in ons geheugen ronddwalen. De “If you are a bird, I am a bird”-line, lijkt erg op de Titanics’ “If you jump, I jump” en geeft ons het gevoel van zweven, kriebels in de buik, tranen alvast prikkend in de ogen. Het hele Nicholas Sparks gevoel in één zin.

REDEN 9 – DE kus

Ik denk dat ik voor het hele vrouwelijke ras praat als ik zeg dat passievol kussen in de regen op mijn bucket list staat. Dan het liefst met iemand als Ryan. Lang haar, witte blouse en baardje natuurlijk. Die hele kus is zo intens dat wij alleen de film al kijken om hierbij weg te zwijmelen.

Nog leuker wordt het als je weet dat deze kus vrij “echt” was. Na de release van de film zijn Ryan Gosling en Rachel McAdams nog even verder gegaan als stel. Dat verklaart dus die chemie.

REDEN #10 – Alles eruit

De spelers, het verhaal, de setting, de chemie, de liefde, de pijn. De hele film zorgt ervoor dat wij vrouwen weer eens lekker flink alles eruit kunnen gooien. Alle gespannen spieren komen los, alle zorgen laten we gaan en alle luchtwegen worden weer schoongemaakt. Kortom, we mogen weer lekker een potje janken. Hierbij hoort dan chocola of chips, omdat we ons zelf dan ook nog eens best zielig vinden.

Special thanks to Ryan Gosling.

The Notebook is oa te zien bij Pathé Thuis en via Google Play. Bestel hem dus bijv. bij bol.com.

Foto boven artikel: © 2004 New Line Cinema.

Lees verder