kijktips van week 7
kijktips van week 7

11x dit mag je niet missen in week 7 #GiF’sCHOICE

Deze week staat weer vol in het teken van nieuwe releases. Van langverwachte, Oscar-genomineerde kaskrakers tot aan een paar gouden oudjes: dit is het aanbod van week 7.

Here and Now (2018)

Maandag 12 februari | Ziggo

Genre: Drama, Komedie | Regie: Alan Ball | Cast: Tim Robbins, Holly Hunter, Daniel Zovatto, e.a.
kijktips van week 7

Here and Now is een nieuwe tiendelige HBO serie van regisseur Alan Ball (Six Feet Under en True Blood). Het gaat over een familie. Ouders Greg (Tim Robbins) en zijn vrouw Audrey (Holly Hunter) hebben vier kinderen, waarvan drie geadopteerd. Duc komt uit Vietnam, Ashley uit Liberia en Ramon uit Colombia. Het vierde kind is biologisch: Kristen. Het gezin wordt op de proef gesteld wanneer Ramon visioenen begint te krijgen.

Nienke keek al de eerste afleveringen van deze serie. Wat zij daarvan vond, lees je hier.

Het Hart van Hadiah Tromp (2018)

Woensdag 14 februari | NPO3 20:30

Genre: Romantiek, Komedie | Regie: Erik de Bruyn | Cast: Chloe Leenheer, Valentijn Benard, Jacqueline Blom, Mike Weerts, André Dongelmans e.a.

Het Hart van Hadiah Tromp is een nieuwe telefilm van regisseur Erik de Bruyn. Een romantische comedy die zich afspeelt in de Marine onder begeleiding van vrolijke skamuziek. Hadiah Tromp is de dochter van een marine officier, die maar al te graag ziet dat zijn dochter in zijn voetsporen treedt. Hadiah denkt daar anders over, en de opleiding bevalt haar totaal niet.

Totdat ze haar vriendje tegenkomt in bed met een andere vrouw. Boos en verdrietig besluit ze de opleiding dan toch maar af te maken. Toch is het moeilijk aarden voor haar in de gedisciplineerde marine wereld. Vooral de strenge (maar ook erg aantrekkelijke) Sergeant Majoor Paul Borremans werkt haar op de zenuwen.
Het is de vraag of Hadiah het vol gaat houden, of dat ze toch het schip gaat verlaten.

Wij waren vorige week bij de première van de Telefilms. Lees ons verslag.

Black Panther (2018)

Woensdag 14 februari | Bioscoop

Genre: Actie, Sci-Fi | Regie: Ryan Coogler | Cast: Lupita Nyong’o, Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Daniel Kaluuya, Martin Freeman e.a. | IMDb: 6.6, Rotten Tomatoes: 97%

Acteur Daniel Kaluuya omschreef Black Panther als de ‘Game of Thrones’ van Marvel. Het verhaal draait om koning T’Challa. Na alle gebeurtenissen van Captain America: Civil War keert hij terug naar zijn land Wakanda om de troon over te nemen. Daar aangekomen blijken zijn vijanden plannen te hebben gemaakt om het koninkrijk ten val te brengen. Samen met CIA agent Everett K. Cross en special forces team Dora Milaje probeert hij dit te voorkomen.

Deze film is een uniek moment in de geschiedenis van de African-American film in de VS. Superheldenfilms centreren zich meestal rondom witte superhelden. Het is tot nu toe nog niet voorgekomen dat een cast van een Marvel film bijna volledig zwart is. En om het nog iets toffer te maken: dat special forces team van Wakanda bestaat alleen maar uit vrouwen.

Blade Runner 2049 (2017)

Woensdag 14 februari | Ziggo

Genre: Drama, Sci-Fi| Regie: Dennis Villeneuve| Cast: Harrison Ford, Ryan Gosling, Sylvia Hoeks, Ana de Armas, Robin Wright, e.a. | IMDb: 8.2, Rotten Tomatoes: 87%

Blade Runner 2049 speelt zich 30 jaar af na de eerste film. Het draait om een nieuwe blade runner, een LAPD agent genaamd K (Ryan Gosling). K is een replicant, een kunstmatig gegenereerd mens. Replicants worden gebruikt als slaaf in 2049. Blade runners werken voor de LAPD om deze replicants op te sporen en te vernietigen. Maar dan ontdekt K een lang verborgen geheim. Deze ontdekking stuurt hem op zoektoch naar de 30 jaar vermiste Rick Deckard (Harrison Ford).

De originele Blade Runner was al een gigantische hit in 1982. Dit vervolg werd ook razend enthousiast ontvangen. En beide films hebben iets gemeen: een Nederlandse acteur/actrice. In 1982 speelde Rutger Hauer al een grote rol, en in dit deel is dat Sylvia Hoeks. Het blijft toch altijd leuk om in zo’n grote productie iemand van Nederlandse bodem te zien. Sylvia staat niet alleen tegenover Ryan Gosling, maar ook zij aan zij met Harrison Ford en Robin Wright.

Fabienne vond dit een sience fiction film met een ziel.

Gek van Oranje (2018)

Donderdag 15 februari | Bioscoop

Genre: Komedie | Regie: Pim van Hoeve | Cast: Hannah Hoekstra, Nasrdin Dchar, Abbey Hoes, Martijn Lakemeijer, e.a.

Als Nederland speelt tijdens een EK of WK verspreidt iets heel besmettelijks zich door Nederland: de Oranjekoorts. Mensen die normaal gesproken nooit naar voetbal kijken doen dat ineens wel. Zelfs ik word nostalgisch als ik denk aan het WK van 2010. Je weet wel, toen Nederland ineens in de finale zat tegen Spanje.

Gek van Oranje draait om de oranjegekte van 2010. Aan de ene kant is er een groep fanatiekelingen die enkel nog oranje draagt en alleen maar over voetbal praat. Aan de andere kant staan de mensen die al dat gedoe niets interesseert. Terwijl de ene groep in de kroeg staat te schreeuwen naar een televisie, heeft de rest de lege straten voor zichzelf. Tijdens deze paar weken worden mensen uit elkaar gedreven of komen juist dichter bij elkaar. Gek van Oranje is een mozaïekverhaal dat een komisch licht schijnt op de Oranjekoorts van 2010.

Bekijk hier de trailer.

The Shape of Water (2017)

Donderdag 15 februari | Bioscoop

Genre: Drama, Fantasy | Regie: Guillermo del Toro | Cast: Sally Hawkins, Octavia Spencer, Michael Shannon, e.a. | IMDb: 7.8, Rotten Tomatoes: 92%

kijktips week 7

Een langverwachte film met lovende recensies en maarliefst 13 (!) Oscar nominaties. Iedereen die de grote awardshows volgt zit met smart te wachten op de release van The Shape of Water. Deze nieuwe film van Guillermo del Toro (Pan’s Labyrinth) speelt zich af tijdens de Koude Oorlog in de jaren ’60. De stomme Elisa Esposito werkt als conciërge in een laboratorium van de overheid.

Ze leidt een wat eenzaam bestaan. Tot er op een dag een watertank wordt binnengebracht met een bijzonder wezen erin. Elisa leert er mee communiceren en vormt een heel hechte band. De overheid heeft echter nare plannen met dit wezen. Elisa doet er vervolgens alles aan om haar nieuwe vriend te redden. Een bijzonder liefdesverhaal tussen een mens en een fantasiewezen.

De trailer vind je hier.

Memoirs of a Geisha (2005)

Donderdag 15 februari | NET5 23:20

Genre: Drama, Romantiek | Regie: Rob Marshall | Cast: Suzuka Ohgo, Samantha Futerman, Togo Igawa, Mako, Zhang Ziyi e.a. | IMDb: 7.4

Memoirs of a Geisha won drie Oscars voor Costume Design, Cinematography en Art Direction. Naast het bijzondere verhaal is Memoirs of a Geisha een pareltje om naar te kijken. De film gaat over twee jonge zusjes die opgroeien in armoede. Ten einde raad worden ze verkocht door hun vader. De een als prostituee, de ander aan een geisha huis (een okiya). Je zou denken dat de eerste er het slechtst van af komt. Maar ook de tweede zus, Chiyo, ondergaat een hoop ellende in het huis. We volgen haar verhaal over haar weg naar het worden van een geisha.

De film werd in Europa enthousiast ontvangen, maar in Japan en China was dat wel anders. Er was namelijk aardig wat controversie rondom de casting van de film. Zhang Ziyi, die de volwassen Chiyo speelt als geisha, is namelijk Chinees. Dit terwijl de eeuwenoude traditie van de Geisha iets Japans is. Dit schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Zo ook in China, waar de film zelfs verboden werd! Ondanks dat het misschien historisch niet helemaal klopt qua casting, is deze film zeker het bekijken waard. Vooral op visueel vlak blijft deze film nog lang hangen.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Everything Sucks! (2018)

Vrijdag 16 februari | NETFLIX

Genre: Komedie | Regie: Rob Stefaniuk | Cast: Peyton Kennedy, Jahi Winston, Patch Darragh, Claudine Nako, Sydney Sweeney, e.a.

kijktips van week 7

Netflix houdt wel van nostalgische films en series. Ook Everything Sucks!, een nieuwe Netflix Original, is geen uitzondering. Na bijvoorbeeld Stranger Things, helemaal eighties, gaat deze serie ook over een groep middelbare schoolkinderen. Maar deze keer een decennium verder, in de jaren ’90.

De serie speelt zich af op een high school in Boring, Oregon. We volgen een groep buitenbeentjes die bij de drama en audio/visual clubs zitten. Samen proberen ze high school door te komen, wat absoluut niet meevalt.

Everything Sucks! zal ervoor zorgen dat je je discman en neonkleurige kleding weer uit de kast wil trekken. Een mooi coming-of-age verhaal waar iedereen zich in zal herkennen. Het valt immers voor niemand mee om een tiener te zijn.

Irreplacable You (2018)

Vrijdag 16 februari | NETFLIX

Genre: Drama, Romantiek, Komedie | Regie: Stephanie Laing | Cast: Kate McKinnon, Michiel Huisman, Gugu Mbatha-Raw, Christopher Walken, e.a.

kijktips van week 7

Als blijkt dat Abbie kanker heeft, gaat ze op een humoristische zoektocht naar een nieuwe liefde voor Sam, haar verloofde en allerbeste jeugdvriend.

Met Michiel Huisman (ja, je herkent hem bijna niet op de foto)! Erg benieuwd wat dit voor film gaat zijn. Want de combi kanker en humor is niet heel erg voor de hand liggend.

The Danish Girl (2015)

Zondag 18 februari | NET5 20:00

Genre: Drama | Regie: Tom Hooper | Cast: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard, Matthias Schoenaerts e.a. | IMDb: 7.1, Rotten Tomatoes: 68%

kijktips van week 7

Een ontroerende film gebaseerd op de Deense transgender vrouw Lili Elbe. Een bijzonder verhaal, want Lili is de eerste vrouw waarvan bekend is dat ze een geslachtsverandering heeft ondergaan. De film volgt Lili (Eddie Redmayne), die getrouwd is met kunstenares Gerda Gottlieb (Alicia Vikander). Lili, toen nog Einar, poseert af en toe als model voor zijn vrouw. Wanneer hij een keer invalt als vrouwelijk model, wordt voor Einar bevestigd dat hij geen man is. Hij neemt een ingrijpend besluit: Einar gaat verder door het leven als Lili Elbe. Zowel Lili als Gerda laten langzaam Einar achter zich.

Eddie Redmayne laat in deze film opnieuw zien wat voor fantastische acteur hij is. Voor The Danish Girl laat hij zien hoe goed hij is in het transformeren voor een rol. Het is dan ook niet voor niets dat hij genomineerd werd voor een Golden Globe, BAFTA en Oscar. Hij won de Oscar niet, maar deze film was uiteindelijk een grote winst voor de transgender community.

The Theory of Everything (2014)

Zondag 18 februari | NET5 22.20

Genre: Drama, Romantiek | Regie: James Marsh | Cast: Eddie Redmayne, Felicity Jones, David Thewlis, Tom Prior, e.a. | IMDb: 7.7, Rotten Tomatoes: 78%

kijktips van week 7

Ook al zo’n fan van Eddie Redmayne? Blijf dan na The Danish Girl nog even zitten voor The Theory of Everything. Eddie transformeerde opnieuw volledig voor deze rol. Ditmaal om de beroemde Stephen Hawking te spelen. Ik kende Stephen Hawking alleen maar van de afgelopen 10 jaar: een briljante man met een spierziekte in een rolstoel. Maar in deze film gaan we verder terug in de tijd.

Het verhaal begint op de University of Cambrigde, waar Hawking studeert. Hij is een briljante maar ook typische student. Hij stelt studeren maar al te graag uit, zeker als hij verliefd wordt op de mooie Jane (Felicity Jones). Maar dan beginnen de problemen. Na een valpartij krijgt hij de diagnose van ALS. Deze ongeneselijke ziekte zal ervoor zorgen dat hij niet meer zal kunnen lopen of praten. Ondanks dit zware vooruitzicht, blijven Stephen en Jane bij elkaar.

The Theory of Everything is ondanks het zware onderwerp vooral een film over de liefde. Eddie Redmayne’s performance is weergaloos. Zelfs Stephen Hawking zei dat hij het idee had dat hij naar zichzelf keek toen hij de film zag. Een welverdiende Oscar als je het mij vraagt.

Foto credits: Focus Features, Twentieth Century Fox (Kerry Hayes), Netflix (Scott Patrick Green), Marvel, Alcon Entertainment, Pief Weyman.

Lees verder