films 2019
films 2019

12 films waar we naar uitkijken in 2019

2018 was een uitstekend filmjaar. Een jaar waarin we veel prachtige films gezien hebben met mooie rollen voor krachtige vrouwen. Iets dat we in 2019 ook gaan zien. Wij maakten een selectie van 12 films waar we naar uitkijken en waar je zeker meer over gaat horen van ons. 

1) Mary Queen of Scots

17 januari 2019

Genre: Historisch, Drama | Regie: Josie Rourke | Cast: Saoirse Ronan, Margot Robbie, Jack Lowden e.a.| IMDb: 6,5 | Trailer

Mary Queen of Scots gaat in op het turbulente leven van de charismatische Mary Stuart (Saoirse Ronan). Op haar zestiende werd ze koningin van Frankrijk, op haar achttiende was ze al weduwe. Toch weerstond ze de druk om opnieuw in het huwelijk te treden. In plaats daarvan keerde ze terug naar haar geboorteland Schotland waar ze de troon opeiste. Maar Schotland valt net als Engeland onder de heerschappij van Koningin Elizabeth I (Margot Robbie).

De twee jonge koninginnen kijken zowel met angst als met fascinatie tegen elkaar op. Ze zijn rivalen op het gebied van macht en de liefde. Als vrouwelijke staatshoofden in een mannenwereld moeten ze allebei beslissen of ze een strategisch huwelijk willen sluiten, of dat ze onafhankelijk willen blijven. Mary is vastbesloten om meer te worden dan een boegbeeld voor de Schotten. Ze wil aanspraak maken op de Engelse troon, waarmee ze de heerschappij van Elizabeth bedreigt. Bedrog en samenzweringen in beide hofhoudingen brengen zowel de Engelse als Schotse troon in gevaar en zullen uiteindelijke de loop van de geschiedenis bepalen.

Saoirse Ronan was vorig jaar natuurlijk nog te zien in het briljante Lady Bird. Lees  hier ons portret over dit talent. De film is het regiedebuut van Josie Rourke die eerder vooral achter de schermen werkzaam was als ‘Director of Stage Production’.

LEES OOK onze recensie van The Favourite de absurdistische film over het hof van Queen Anne dat zich zo’n anderhalve eeuw later dan deze film afspeelt.

2) Destroyer

14 maart 2019

Genre: Actie, Misdaad | Regie: Karyn Kusama | Cast: Nicole Kidman, Toby Kebbell, Sebastian Stan, Bradley Whitford e.a.| IMDb: 6,8 | Trailer 

Zestien jaar geleden ging politierechercheur Erin Bell (Nicole Kidman) undercover in een bende bankovervallers geleid door de gewelddadige Silas (Toby Kebbell). Wanneer een van hun gewaagde overvallen fout gaat, wordt Erin ontmaskerd maar weet Silas te ontsnappen. Zestien jaar later is Silas terug met een uitgekiend plan om een van de grootste banken te overvallen, op de hielen gezeten door Erin.

Regisseur Karyn Kusama ken je oa van The Invitation en Girlfriend. Oscar-winnares Nicole Kidman hopen we in 2019 ook terug te zien in seizoen twee van de geweldige serie Big Little Lies.

3) If Beale Street Could Talk

14 februari 2019

Genre: Drama, Romantiek | Regie: Barry Jenkins | Cast: Kiki Layne, Stephan James, Regina King e.a.| IMDb: 7,7 | Trailer

Een meeslepend, romantisch drama van de regisseur van Oscarwinnaar Moonlight; gebaseerd op het gelijknamige boek van James Baldwin. If Beale Street Could Talk speelt zich af in het begin van de jaren 70 in Harlem, New York en vertelt het tijdloze en ontroerende verhaal over de liefde tussen Clementine ‘Tish’ Rivers (Kiki Layne) en Alonzo ‘Fonny’ Hunt (Stephan James).

Na een jarenlange vriendschap durven zij op 19 en 20 jarige leeftijd toe te geven aan hun liefde voor elkaar en dromen zij van een toekomst samen. Alles loopt voorspoedig, totdat Fonny valselijk wordt beschuldigd van een verkrachting en hij in de gevangenis belandt. Tish ontdekt dat ze zwanger is en samen met de volledige steun van haar familie doet zij er alles aan om de onschuld van Fonny te bewijzen. Tish voelt zich machteloos maar ondanks alles houdt zij hoop en vertrouwt zij op de liefde tussen haar en Fonny.

4) Eight Grade

21 februari 2019

Genre: Komedie, Drama | Regie: Bo Burnham | Cast: Elsie Fisher, Josh Hamilton, Emily Robinson e.a.| IMDb: 7,5 | Trailer 

De dertienjarige Kayla (Elsie Fisher) wordt gevolgd in haar laatste schooljaar voor ze naar High School gaat. In haar vlogs, die door niemand bekeken worden, geeft ze vastberaden adviezen over volwassen worden en hoe je dat een beetje zelfverzekerd kunt doen. In het echte leven staat ze echter aan de zijlijn en vindt maar moeilijk aansluiting bij haar leeftijdgenoten, laat staan de jongen op wie ze verliefd is.

Kayla wil niets liever dan zichzelf zijn, maar hoe doe je dat? Daar probeert ze achter te komen terwijl ze navigeert langs pijnlijke zwemfeestjes, een vader die er helemaal niks van begrijpt, populaire pestkoppen en ongewenste avances.

Bo Burnham regisseerde de film niet alleen. Hij schreef ook het script. Je kent hem van oa The Big Sick.

5) Vox Lux

18 april 2019

Genre: Drama | Regie: Brady Corbet | Cast: Natalie Portman, Jude Law, Stacy Martin e.a.| IMDb: 6,3 | Trailer 

Atsushi Nishijima – © 2017

In Vox Lux volgen we Celeste die uitgroeit tot een popster. Het verhaal beslaat een periode van 15 jaar en toont de belangrijke culturele evoluties van 1999 tot nu. Zangeres Sia maakte een aantal nummers voor de soundtrack. Regisseur Brady Corbet is tevens verantwoordelijk voor het script. Jude Law is te zien als manager.

Vox Lux begint in 1999 als de tienerzussen Celeste (Raffey Cassidy) en Eleanor (Stacy Martin) een gewelddadige tragedie overleven. Ze componeren hier een lied over waarmee ze de aandacht trekken van een gepassioneerd manager en een carrière gelanceerd wordt. In 2017 is Celeste (Natalie Portman) 31 jaar en moeder van een tienerdochter. Na een aantal schandalen worstelt ze met haar carrière. Tot ze een grootse come-back op poten zet.

OOK INTERESSANT: onze 10 must films van 2018.

6) Can You Ever Forgive Me?

21 februari 2019

Genre: Drama, Komedie | Regie: Marielle Heller | Cast: Melissa McCarthy, Richard E. Grant, Dolly Wells e.a.| IMDb: 7,6 | Trailer

Foto: Mary Cybulski. © 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation

Can You Ever Forgive Me? is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de succesvolle biograaf (en kattenvrouwtje) Lee Israel (Melissa McCarthy). Zij verdiende begin jaren 70 en 80 haar geld door boeken te schrijven over Katharine Hepburn, Tallulah Bankhead, Estee Lauder en journalist Dorothy Kilgallen.

Als Lee uit de smaak valt en ze haar boeken niet langer gepubliceerd krijgt, gebruikt ze haar schrijftalent om anderen te misleiden, opgehitst door haar loyale vriend Jack (Richard E. Grant). De film is een bewerking van de memoires Can You Ever Forgive Me? van Lee Israel. De regisseur ken je oa van Diary of a Teenage Girl.

LEES OOK: Onderdrukte schrijfsters in films. Hét thema van 2018?

7) The Aftermath

28 maart 2019

Genre: Drama, Oorlog, Romantiek | Regie: James Kent | Cast: Keira Kneightley, Alexander Skarsgård e.a.| IMDb: – | Trailer 

The Aftermath speelt zich af in naoorlogs Duitsland in 1946. Tijdens de strenge winter arriveert Rachael Morgan (Keira Knightley) in de ruïnes van Hamburg om weer herenigd te worden met haar man Lewis (Jason Clarke), een Britse kolonel met de taak om de verwoeste stad te herbouwen. Maar onderweg naar hun nieuwe huis, ontdekt Rachael tot haar schrik dat Lewis een onverwacht besluit heeft genomen: Ze zullen hun nieuwe huis delen met de vorige eigenaars, een Duitse weduwnaar (Alexander Skarsgård) en zijn rusteloze dochter. In deze geladen sfeer maken vijandigheid en verdriet de weg vrij voor passie en verraad.

De film is gebaseerd op het boek van Rhidian Brook, in Nederland uitgebracht als ‘Het Huis in Kreiss’.

8) Dirty God

25 april 2019

Genre: Drama | Regie: Sacha Polak | Cast: Vicky Knight, Eliza Brady-Girard, Dana Marineci e.a.| IMDb: – | Trailer:

Dirty God gaat over een jonge moeder in Londen. Jade (Vicky Knight) is in de bloei van haar leven wanneer ze ernstig verbrand raakt door een zoutzuuraanval. Haar gezicht wordt gereconstrueerd, maar haar schoonheid is verdwenen. Als ze langzaam afglijdt in zelfdestructie en verwijderd raakt van haar geliefden, moet Jade een drastisch besluit nemen om de grip op haar leven terug te krijgen. Dirty God is een film over moederschap, moed en zelfacceptatie.

De Nederlandse film Dirty God is de openingsfilm van IFFR 2019. Regisseur Sacha Polak maakte met Hemel (2011) en Zurich (2015) al eerder films waarin een grillige, complexe vrouw centraal staat. Dit is haar eerste Engelstalige film. De film is de eerste Nederlandse film ooit in de hoofdcompetitie van het Sundance festival.

9) Singel 39

9 mei 2019

Genre: Romantiek, Komedie | Regie: Frank Krom | Cast: Lies Visschedijk, Waldemar Torenstra, Eva van de Wijdeven, Loes Haverkort e.a.| IMDb: – | Trailer 

Singel 39 is een origineel verhaal met actuele thema’s en herkenbare humor. Mo – kort voor Monique (Lies Visschedijk) – heeft slechts één focus in haar leven: haar medische carrière. Al het andere is van ondergeschikt belang. Waar zou ze alleen al de tijd vandaan moeten halen om bijvoorbeeld te daten? Maar wanneer de extraverte Max (Waldemar Torenstra) naast haar komt wonen, ontstaat er een bijzondere vriendschap die Mo doet inzien dat er meer in het leven is dan alleen haar carrière. Dat je het leven moet léven in plaats van moet plannen.

Film van de makers van Soof!

10) Aladdin

22 mei

Genre: Familiefilm, Live Action | Regie: Guy Ritchie | Cast: Naomi Scott, Will Smith, Billy Magnussen, Marwan Kenzari e.a.| IMDb: – | Trailer

Aladdin is het bekende en spannende verhaal van de charmante straatrat Aladdin (Mena Massoud), de moedige en zelfbewuste prinses Jasmine (Naomi Scott) en de geest (Will Smith) die mogelijk de sleutel is tot hun toekomst dat zich afspeelt in de fictieve havenstad Agrabah.

De film is geregisseerd door Guy Ritchie die je kent van oa Sherlock Holmes en Snatch. ‘Onze’ Marwan Kenzari speelt de rol van de gemene Jafar.

Aladdin is niet de enige live action film die Disney in 2019 uitbrengt. Vanaf 27 maart is Dumbo te zien in de bioscoop en The Lion King staat als derde gepland voor 17 juli.

11) Once Upon a Time in Hollywood

15 augustus 2019

Genre: Crime, Drama | Regie: Quentin Tarantino | Cast: Margot Robbie, Leonardo DiCaprio, Brad Pitt e.a.| IMDb: – | Trailer:

De negende film van Quentin Tarantino met een enorme sterrencast. Er is nog niet heel veel bekend over de film. Wel weten we dat het draait om de moord op actrice Sharon Tate (Margot Robbie) en vier vrienden door de sekte van Charles Manson, het jaar 1969 en de zomer van dat jaar in Los Angeles in het bijzonder.

12) Downton Abbey

12 september 2019

Genre: Drama | Regie: Michael Engler | Cast: Hugh Bonneville, Maggie Smith, Michelle Dockery e.a.| IMDb: – | Trailer 

Vervolg op de populaire serie Downton Abbey. De verwachting is dat de film verder gaat waar de serie eindigde maar er is nog vrij weinig bekend over het plot. Wij houden je op de hoogte zodra we meer weten.

LEES OOK: 8x de leukste kostuumdrama’s on demand.

Foto boven artikel: Natalie Portman in Vox Lux

Lees verder