12x <i>onmisbare ingrediënten</i> van een cheesy kerstfilm
cheesy kerstfilm

12x onmisbare ingrediënten van een cheesy kerstfilm

Zoals ik al eens eerder benoemde in dit artikel heb ik één guilty pleasure op het gebied van film die rond de feestdagen helemaal los slaat: voorspelbare ‘foute’ kerstfilms. Met onwaarschijnlijke verhaallijnen en nog onwaarschijnlijkere prinsen op witte paarden.

Dat deze films zo heerlijk voorspelbaar zijn is vooral te danken aan het feit dat al die kerstfilms pretty much identiek aan elkaar zijn. Dat maakt het lekker om naar te kijken, al is het om even met je ogen te rollen en vervolgens weer gretig een hap van je chocoladereep te nemen en je fleechedeken nog wat strakker om je heen te trekken. Dit zijn 12 essentiële ingrediënten in elke willekeurige kerstfilm.

#1

Het hoofdpersonage is een vrouw in haar late twenties, early thirties en wordt vrijwel altijd gespeeld door die ene actrice die je ooit wel eens in een gastrol van een serie hebt gezien maar nooit echt is doorgebroken on the big screen.

#2

Het woord christmas’ zit in de titel (om nog meer even duidelijk te maken dat het hier om een KERSTfilm gaat).

#3

Het verhaal speelt zich gedeeltelijk af in een piepklein onbekend met sneeuw bedekt Europees koninkrijk dat standaard eindigt op –VIA. (Aldovia… Medelvia… Belgravia… Genovia…) En waar schijnbaar gewoon directe vluchten vanuit de VS heen gaan.

#4

Deze koninkrijke plek is dan ook de plek waar de prins vandaan komt, de love interestvan onze heldin. Deze prins heet doorgaans Edward of Richard en heeft ALTIJD een Brits accent. Want ja, hij woont in Europa, en dat is exotisch.

#5

Als er géén prins in het spel is, dan is daar altijd nog de beste vriend since kindergarten, die al zijn hele leven overduidelijk verliefd op onze meid is (wat iedereen weet behalve zij). En al die tijd stond de liefde van haar leven (plottwist!) gewoon voor haar neus!

#6

Óf de grote tegenpool. Zo’n geheimzinnig arrogante man die met zijn miljoenenbedrijf wilt neerstrijken in het kleine plaatsje waar zij woont. En dat alles dan toch weer goed komt omdat ze – suprise! – verliefd op elkaar worden.

Helemaal zin gekregen om kerstfilms te gaan kijken? In dit artikel tip ik 10 cheesy kerstfilms op Netflix en Videoland!

#7

Een terugkeer naar de geboorteplaats. Ons hoofdpersonage heeft een superdruk en belangrijk leven in the city maar moet voor een of ander klus met tegenzin terugkeren naar de plek waar ze is opgegroeid, waar ze leert te genieten van de kleine dingen in het leven.

#8

Er is iets van een familietrauma aanwezig, vaak in de vorm van een overleden moeder of vader. Onze hoofdpersoon heeft vrijwel nooit twee levende ouders.

#9

De family houses zijn overdreven uitgebreid versierd met duizend kerstlampjes.

#10

Een scène waarin het meisje en de jongen samen schaatsen.

#11

Plotselinge dwarrelende sneeuwvlokjes op de hoogtepunt van een romantische scène.

#12

Basically: twee blanke heteroseksuele mensen die – against all odds – op elkaar verliefd worden in een tijdsbestek van gemiddeld 48 uur.

En dit zijn onze favoriete kerst romcoms

Foto boven artikel: A Christmas Prince

Lees verder