20x dit wist je niet over <i>Love Actually</i>
Love Actually

20x dit wist je niet over Love Actually

Het is toch wel de kerstklassieker onder de kerstklassiekers: Love Actually. En dat terwijl het oorspronkelijk nooit de bedoeling was dat het een kerstfilm zou worden (ha!).

Precies veertien jaar geleden verscheen de film in de Nederlandse bioscopen – een regelrechte hit. Zo gaf de Volkskrant in 2003 vier welverdiende sterren, hoewel de recensent alles wel nét te veel vond: “Verhaallijnen die netjes volgens de vaste schema’s van misverstanden en verzoening verlopen. Dat lijkt wellicht alles dat een komedie nodig heeft, maar het ontbreekt de regisseur aan een belangrijke eigenschap: gevoel voor dosering.

Over de top romantiek

Maar juist dat sentimentele, die gevoeligheid en over de top romantiek is wat deze film zo lekker maakt. Zelf zag ik ‘m pas jaren later op dvd, gehuurd van de plaatselijke videotheek en sindsdien is Love Actually elk jaar vaste kost. Niet eens alleen rond de kerst; ook in hartje zomer kan ik eindeloos weg zwijmelen bij deze film. Niet zo gek dus ook dat we vorig jaar ook al een artikel hebben gewijd aan de film, met 10 redenen waarom Love Actually onze lievelingsfilm is.

Yoghurt

De scènes ken ik uit mijn hoofd en ik gebruik de quotes nog dagelijks in gesprekken met vriendinnen. Bijvoorbeeld wanneer de conversatie over yoghurt gaat: “Are you gonna dip it in yoghurt? Cover it with chocolate buttons?” als referentie naar deze hilarische scène waarin Rowan Atkinson maar weer eens bewijst dat hij de koning der komische timing is (“But you said you wanted it gift wrapped?”):

Held van de klassieke romcom

Ook al kan ik elke zin meepraten en weet ik van te voren precies hoe iedere scène zich gaat ontvouwen, toch krijg ik elke keer weer dat warme (kerst)gevoel. En dat is knap om als filmmaker voor elkaar te krijgen. Zeker gezien het feit dat Love Actually het regiedebuut was van die filmmaker: Richard Curtis. Inmiddels heeft hij laten zien dat hij een held is in het maken van ‘de klassieke romcom’. Zo is hij onder andere ook het meesterbrein achter de Bridget Jones-films, Notting Hill en Four Weddings and a Funeral. Eigenlijk elke film waarin Hugh Grant nog hot was.

Speciaal om de veertiende verjaardag van deze fantastische film te vieren heb ik wat leuke behind-the-scenes feitjes boven water weten te toveren. Zelf verbaasde ik me vooral om nummer 9…

Volg Girls in Film ook op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

#1

Het meer waarin Jamie (Colin Firth) en Aurelia (Lucia Moniz) zwemmen om Jamie’s weggewaaide manuscript te redden, was in werkelijkheid nog geen halve meter diep. De acteurs moesten op hun knieën doen alsof ze zwommen in diep water. Daar kwam ook nog eens bij dat het vol zat met muggen. Colin Firth hield er een bult aan over ter grootte van een avocado waar medische hulp voor moest worden ingeschakeld.

#2

Er was een vijfenveertig minuten durende vergadering nodig tussen Richard Curtis en zijn productiecrew om te bepalen welke kleur het ondergoed van Aurelia moest zijn voor de scène aan het meer.

#3

Richard Curtis gaf Colin Firth’s personage expres de naam Jamie zodat zijn neefjes en nichtjes in een scène roepen: I hate uncle Jamie!. Richard Curtis’ broer heet Jamie.

#4

Olivia Olson, die de rol van Joanna speelt, zong de cover van Mariah Carey tijdens de kerstuitvoering helemaal zelf. Ze klonk zo goed en professioneel dat haar stem in de postproductie is aangepast om meer ‘kinderlijk’ te klinken.

#5

Colin (Kris Marshall) wordt tegen het einde van de film in een scène door drie meisjes uitgekleed. Kris Marshall leverde zijn loonstrookje van die werkdag in, omdat hij het naar eigen zeggen zo fantastisch vond om in 21 takes door het vrouwelijk schoon uitgekleed te worden dat hij er geen geld voor hoefde.

#6

Voor de rol van Sarah (Laura Linney) liet Richard Curtis tientallen Britse actrices op auditie komen, maar niemand paste bij het plaatje dat hij in zijn hoofd had. “I just want someone like Laura Linney…” zei hij na de zoveelste casting, waarop de castingdirector uitriep: Oh for fuck’s sake, get Laura Linney then.

#7

Hugh Grant vond het verschrikkelijk dat hij die bekende dansscène moest doen, en stelde het uit tot de laatste dag van de draaiperiode. Maar toen hij eenmaal bezig was ging hij er zo in op dat hij het nummer mee playbackte – een crime voor de editor tijdens de montage.

#8

De beelden uit de openingsscène zijn daadwerkelijk gefilmd op Heathrow Airport en niet gespeeld door acteurs.

#9

Emma Thompson, die de rol van Karen speelt, draagt in de film een fat suit (!). Dit was nodig om haar zwaarder te laten lijken, zelf is ze heel slank.

#10

De reden dat Daniel (Liam Neeson) in de film zo vaak met een tandenstoker zit te spelen is dat Liam Neeson net was gestopt met roken en iets anders dan een sigaret tussen zijn vingers moest hebben.

#11

Altijd afgevraagd of Harry (Alan Rickman) het nou wel of niet deed met zijn secretaresse? Emma Freud, de vrouw van Richard Curtis die ook meewerkte aan het script, gaf op Twitter het verlossende antwoord: DEFINITELY had an affair.

#12

Hugh Grant en Thomas Brodie-Sangster (Sam in de film) zijn in real life familie van elkaar als ‘second cousins’.

#13

De bekende scène waarin Mark (Andrew Lincoln) zijn liefde aan Juliet (Keira Knightley) verklaart door middel van enorme borden is geïnspireerd op de videoclip van Bob Dylan’s ‘Subterranean Homesick Blues’.

#14

De toen nog onbekende Keira Knightley was pas 18 jaar tijdens het filmen; Love Actually was haar tweede film. Toen Richard Curtis vroeg wat haar volgende project was zei ze: “Oh, it’s going to be terrible and I’ve probably made a big mistake, but I’m doing this pirates movie. But it will at least be a few fun months in the sun.Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl maakte van Keira een A-list celebrity en bracht wereldwijd meer dan zeshonderd miljoen dollar op.

#15

De scène tussen Colin (Kris Marschall) en cateraar Nancy (Julia Davis) was oorspronkelijk geschreven voor Hugh Grant in Richard Curtis’ film Four Weddings and a Funeral (1994), maar werd daar uit geknipt. Gelukkig kon ie goed worden gebruikt in Love Actually, en is daarbij een van mijn favoriete dialogen in de film.

A bit dodgy, isn’t it? Looks like a dead baby’s finger. Hm, tastes like one too.

#16

Het woord ‘actually’ wordt 22 keer uitgesproken in de film.

#17

Het was nooit de bedoeling dat Claudia Schiffer een rol zou spelen in de film (als love interest van Liam Neeson’s personage). Richard Curtis wilde in de eerste instantie een actrice die op haar leek, maar kon niemand vinden. Uit wanhoop belde hij Claudia zelf uiteindelijk maar op om haar de rol aan te bieden – gelukkig stemde ze meteen in.

#18

Het personage van rockster Billy Mack (Bill Nighy) is gebaseerd op een mix van Bob Dylan, John Lennon en John McEnroe.

#19

Billy Bob Thornton, die de rol van de Amerikaanse president speelt, is een man van vreemde fobieën. Zo is hij bang voor foto’s van Benjamin Disraeli en voor antieke meubels. Van dit laatste maakte Hugh Grant misbruik door af en toe, vlak voordat de camera’s begonnen met filmen, een stuk antiek voor Billy Bob’s gezicht te zwaaien. Ook zijn fobie voor Benjamin Disraeli kwam in dit geval nogal slecht uit. “It was really unfortunate for him that this would be the only time in his life that there is a photograph of Disraeli on the stairs in a major film he’s going to do,” zei Richard Curtis in Elle. “We just had to walk him past the photograph.

#20

In elke film die Richard Curtis heeft gemaakt zit een onsympathiek personage met de naam ‘Bernard’, vernoemd naar de jongen die er met het meisje vandoor ging waar Richard Curtis verliefd op was in zijn jeugd. In Love Actually is Bernard de problematische zoon van Karen (Emma Thompson) en Harry (Alan Rickman).

Foto boven artikel: Pathe

Lees verder