Stranger Things weetjes
Stranger Things weetjes

20x dit wist je niet over Stranger Things

Toen in 2016 een nieuwe mysterieuze serie op Netflix verscheen, geleid door een groepje getalenteerde tieneracteurs en in een nostalgisch look&feel jasje van jaren 80 VHS-banden, kon het niet anders dan een regelrechte hit worden. En dat werd het, wereldwijd. We konden geen genoeg krijgen van de spectaculaire achtervolgingen op mountainbikes, Eleven’s lopende bloedneus en die angstaanjagende Demogorgon.

Inmiddels is Stranger Things, bedacht en gemaakt door tweelingbroers Matt & Ross Duffer (ofwel: de Duffer Brothers), toe aan haar derde seizoen die vanaf 4 juli te zien is op Netflix! Tijd om wat weetjes op een rijtje te zetten.

#1

In totaal kwamen 906 jongens en 307 meisjes op de casting voorbij voor de hoofdrollen. De auditietekst bestond uit een scène uit Stand By Me (1986).

#2

De eerste acteur die gecast werd was Gaten Matarazzo (Dustin). Na het zien van zijn eerste auditietape waren de Duffer Brothers meteen verkocht en gaven hem de rol.

#3

Millie Bobby Brown (Eleven) stond op het punt te stoppen met acteren toen Stranger Things op haar pad kwam.

#4

Een hoofdcast van jonge tieners kan soms ook wat onhandig zijn. Het stemgeluid van Gaten (Dustin) was tegen het einde van de draaiperiode van seizoen 1 zo veranderd dat ze geen additionele opnames met hem konden maken.

#5

De Duffer Brothers begonnen aan het script met het idee in hun achterhoofd: “What if Steven Spielberg directed a Stephen King book?”

#6

Het verhaal van de serie is geïnspireerd op de conspirasy van The Montauk Project. In dit project zou de overheid in de vroege jaren 80 kinderen uit Long Island kipnappen en gebruiken voor experimenten.

#7

Om die echte jaren 80 look te krijgen gebruikt de kleurcorrector een laag gescande 80s film grain in elk frame.

#8

Gemiddeld 8,8 miljoen mensen keken het tweede seizoen van Stranger Things binnen de eerste drie dagen op Netflix.

#9

Het personage Eleven is geinspireerd op E.T. Niet alleen die overduidelijke scene waarin Eleven wordt aangekleed door de jongens in een roze jurk en een blonde pruik (net zoals een scène in E.T.). Maar ook de complete relatie die Eleven met de jongens onderhoudt is gebaseerd op de vriendschap die E.T. sluit met Elliot.

#10

Natalie Dyer (Nancy) en Charlie Heaton (Jonathan) zijn een koppel in real life sinds het begin van de serie.

#11

Nancy’s stijl verandert duidelijk door de serie heen. In het begin van het eerste seizoen draagt ze voortdurend jurkjes en rokjes in pastelkleuren en haar haar los. Terwijl ze op het eind juist jeans en donkere kleuren draagt, met haar haar strak naar achter.

#12

Het personage Steve wordt in de serie vaak ‘King Steve’ genoemd, omdat hij knap, atheltisch en populair is. Maar dit is ook een knipoog naar Stephen King, de grote inspiratiebron van de Duffer Brothers.

LEES OOK: Deze 10 filmklassiekers uit de jaren 80 inspireerden Stranger Things

#13

Winona Ryder heeft het niet zo op digitale apparaten en had geen idee wat ‘streamen’ betekende tot ze werd benaderd door Netflix.

#14

In het tweede seizoen heeft Eleven haar gemillimeterde coupe verruild voor een hoop krullen. Voor de flashback scènes is daarom haar haar met special effects gemaakt. Een dure grap, dus de makers waren blij dat het korte scènes waren.

#15

Die gemillimeterde look van Eleven is geïnspireerd op die van Charlize Theron in Mad Max: Fury Road (2015).

#16

Dacre Montgomery (Billy) stuurde een nogal opvallende auditietape in. Hierop danst hij in zijn onderbroek op ‘Come on Eileen’. “I was thinking, either I’m never going to work again, or somebody somewhere is going to see one thing in me, and they’ll give me a chance,” was zijn gedachte erachter. Gelukkig konden de Duffer Brothers het wel waarderen: “We’ve watched thousands of auditions now, and it’s by far the most bonkers that we’ve witnessed.”

#17

De jonge cast is erg close. Ze houden slaapfeestjes, gaan samen naar pretparken en hebben een whatsappgroep genaamd ‘Stranger Texts’. In plaats van bezig te zijn met hun telefoons, spelen ze op de set graag kaarten en bordspelletjes.

#18

Ook Winona Ryder heeft een goede band met de kids. Wanneer Noah Schnapp moeite had met een scène, stuurde hij een berichtje naar zijn on-screen-mom. Zij kwam dan uren eerder naar de set om samen met hem de tekst door te nemen. “She gave me tips and guided me how to do the scene. And she was like, ‘you’ll do it, you’ll do great.’.”

#19

Gaten (Dustin), Caleb (Lucas) en Sadie Sink (Max) kenden elkaar al van Broadway, waar ze tegelijkertijd in verschillende musicals speelden. Gaten in Les Miserables, Caleb in The Lion King en Sadie in Annie.

#20

Het was eigenlijk de bedoeling dat Eleven op het eind van het eerste seizoen dood zou gaan. De Duffer Brothers pitchten Stranger Things oorspronkelijk als limited series waarin Eleven zichzelf zou opofferen in de slotaflevering.

Hoe en wanneer de serie zal aflopen is nog onduidelijk, wel hebben de Duffer Brothers aangegeven dat de serie vier, hooguit vijf seizoenen zal krijgen. Maar laten we dus eerst maar uitkijken naar seizoen drie! Kijk hier de trailer:

Lees verder