Bridget Jones weetjes
Bridget Jones weetjes

20x dit wist je niet van Bridget Jones

Bridget Jones is zo’n film die ik honderd keer opnieuw kan bekijken en nog steeds hardop in de lach schiet bij dezelfde scènes. Nu de feestdagen eraan komen worden de drie films met onze favoriete antiheldin weer volop op televisie herhaald, yes! (deel 1 en 2 staan ook op Netflix) Tijd voor een lijstje leuke weetjes:

#1

Ter voorbereiding op haar rol werkte Renée Zellweger voor drie weken undercover bij uitgeverij Picador in Londen.

#2

Haar ‘collega’s’ hadden geen idee en wisten alleen dat ze ‘werkervaring’ op deed. Drie weken lang gaven ze haar career advice.

#3

Al vonden ze het wel opmerkelijk dat er een ingelijste foto van Jim Carrey op haar bureau stond. (Jim was Renées vriendje toentertijd) Ze durfden er niet naar te vragen omdat ze ‘Bridget Cavendish’ (zoals haar schuilnaam luidde) niet in verlegenheid wilden brengen.

#4

Wel bleek ze zo goed te werken dat haar baas haar een volledige baan aanbood. Na afloop van de undercover-klus stuurde Renée haar een bedankje en nodigde haar uit op de set voor een figurantenrol. (Ze is te zien in de book launch scène waar ze een praatje maakt met Colin Firth).

#5

Ook kwam ze zo’n 10 kilo aan voor de rol. Dit deed ze door drie goedgevulde maaltijden per dag te eten, veel te snacken en niet te sporten. Ze deed er zeven maanden over om op gewicht te komen. Haar ontbijt bestond voornamelijk uit toast met bonen.

#6

De originele film is gebaseerd op het boek van Helen Fielding, die is ontstaan uit een anonieme column uit The Independent. Toen ze aan de column begon had ze gedacht dat deze na hooguit zes weken weer werd gedropt “for being too silly“.

#7

Bridget’s vriendinnen zijn geïnspireerd op de vriendinnengroep van schrijfster Helen Fielding: Jude op Tracey Macleod en Shazzer op Sharon Maguire.

#8

Sharon Maguire heeft de eerste en derde film geregisseerd.

#9

De Bridget Jones-serie is de eerste filmtrilogie die door uitsluitend vrouwelijke regisseurs is gemaakt. Beeban Kidron regisseerde deel twee.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

#10

Shirley Henderson speelt Bridget’s vriendin Jude. Haar eerste scène speelt zich af op de dames-wc waar ze huilend met Bridget aan de telefoon hangt, jammerend over een of andere eikel. Een referentie met een knipoog naar een huilen-op-de-wc-rol die Shirley in datzelfde jaar speelde: die van Moaning Myrtle oftewel Jammerende Jenny uit Harry Potter.

#11

Zowel Colin Firth’s als Hugh Grant’s naam wordt benoemd in Helen Fielding’s roman uit 1996. Grappig genoeg werden ze vijf jaar later gecast in de verfilming.

#12

Hoewel Hugh Grant er bijna niet in zou zitten. In de eerste instantie had hij namelijk de rol van Daniel Cleaver afgeslagen omdat hij het script niks vond. Pas toen zijn goede vriend Richard Curtis (met wie hij eerder werkte aan Four Weddings and a Funeral) aan boord kwam als schrijver stemde hij in.

#13

Renée woonde drie maanden voorafgaand aan de draaiperiode in Londen waar ze uitsluitend met een Brits accent sprak om het Britse personage zo goed mogelijk vorm te geven. Hugh Grant hoorde haar pas in haar natuurlijke Amerikaans accent praten op de wrapparty en vond dat maar gek.

#14

De vechtscène tussen Hugh Grant en Colin Firth was – naar wens van de acteurs – geen choreografie maar compleet geïmproviseerd. Behalve die val door het raam dan, daar wilden de producers toch écht stuntmannen voor hebben.

#15

De sigaretten die Renee als Bridget aan de lopende band rookt zijn gemaakt van kruiden in plaats van tabak.

Ook interessant: 25x dit wist je niet van Gossip Girl.

#16

Het verhaal van Bridget Jones is losjes gebaseerd op Pride & Prejudice. Mark is hierin uiteraard Mr. Darcy, Daniel Cleaver’s persoange is geïnspireerd op George Wickam. Colin Firth speelde in 1995 Mr. Darcy in BBC’s Pride & Prejudice.

#17

De uitgeverij waar Bridget Jones in de film werkt heet ‘Pemberley Press’, een directe verwijzing naar Pride & Prejudice, waar het landgoed van Mr. Darcy ‘Pemberley’ heet.

#18

De volgende actrices werden onder andere in overweging genomen voor de titelrol Bridget Jones: Kate Winslet, Nicole Kidman, Cameron Diaz, Catherine Zeta-Jones, Emma Thompson, Tilda Swinton, Toni Colette, Helena Bonham Carter, Cate Blanchett.

#19

Ondanks de grote kritiek dat een Amerikaanse actrice de rol van Britse Bridget Jones zou spelen, heeft Renée bewezen dat ze de perfecte keuze was voor de rol. Ze werd zelfs genomineerd voor een Oscar. Ze verloor deze aan Halle Berry die dat jaar won voor Monster’s Ball.

#20

De beginscène en eindscène spelen zich af tijdens kerst, bedolven onder een dikke laag sneeuw. In werkelijkheid was het hartje zomer tijdens de opnames en werden er massaal sneeuwmachines ingezet.

En dít is het geheim van een goede romcom:

Lees verder