20x dit wist je niet van <i>Friends</i>
Friends

20x dit wist je niet van Friends

Het is de populairste sitcom aller tijden: Friends. Een wereldwijde hit die niemand zag aankomen toen de eerste aflevering begin jaren negentig werd uitgezonden, gepropt tussen de op dat moment successeries Seinfeld en ER.

Laat staan dat het een serie bleek te worden die 10 jaar lang succesvol werd uitgezonden, voor 62 Prime Time Emmy’s werd genomineerd en waar de acteurs in het laatste seizoen een schamele miljoen (!) per aflevering konden vragen.

Over Friends

Voor het geval je sinds 1994 onder een steen hebt geleefd: Friends volgt zes twenty/thirty-something vrienden in New York. Rachel, Ross, Monica, Chandler, Phoebe en Joey.

Friends is de vriendengroep die je altijd wilde maar nooit had, je ultieme inspiratie voor kapsels (‘de Rachel’) en pick-up lines (‘How you doin’?’) en een bron van nog zoveel meer popculturele verwijzingen.

Vanaf vandaag staan de complete 10 seizoenen eindelijk op Netflix! Hoog tijd voor een lijstje onverwachte feitjes van je favo vriendengroep.

#1

‘Insomnia Cafe’, ‘Six of One’, ‘Across the Hall’ en ‘Friends Like Us’ waren titels die ook de revue passeerden, totdat makers David Crane en Marta Kauffman besloten de serie simpelweg ‘Friends’ te noemen.

#2

Hoewel de serie zich kenmerkend afspeelt in Manhattan, New York, is geen enkele scène waar de acteurs in zitten daar opgenomen. Alleen de buitenkant van het appartement waar ze wonen is gefilmd in New York. Verder is de complete serie gedraaid op het terrein van Warner Bros. in Californië.

#3

Het grootste gedeelte van de serie is gefilmd met een live publiek erbij. Alleen bij het filmen van cliffhangers werd het publiek uit de studio verwijderd.

#4

Courtney Cox werd in de eerste instantie gevraagd voor de rol van Rachel. De actrice wilde liever de rol van Monica spelen omdat ze haar neurotische trekjes herkende in zichzelf. Grappig genoeg wilden de producers oorspronkelijk Jennifer Aniston als Monica.

#5

In de eerste instantie zou de show draaien om vier ‘Friends’, en zouden Chandler en Phoebe bijrollen zijn.

#6

Toen Matt LeBlanc auditeerde voor de rol van Joey had hij nog precies 11 dollar op zijn rekening. Toen de cast hun eerste salaris binnen kreeg was het eerste wat Matt kocht een warme maaltijd.

#7

Voordat iedereen was gecast, zou het originele liefdeslijntje lopen tussen Monica en Joey.

#8

De namen van de zes hoofdpersonages zijn gebaseerd op karakters uit de serie All My Children.

#9

Lisa Kudrow baseerde haar hippie personage Phoebe gedeeltelijk op collega Jennifer Aniston, door haar interesse in spiritualiteit.

#10

De bekende openingstune ‘I’ll Be There For You’ bezorgde de band The Rembrandts internationale faam. Oorspronkelijk zou ‘Shiny Happy People’ van R.E.M. de themesong worden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg ons op Facebook.

#11

Vlak voordat de eerste aflevering op televisie zou verschijnen vertrok de cast naar Las Vegas om te genieten van hun laatste dagen leven in anonimiteit.

#12

De beroemde bank uit stamcafé Central Perk is door de productie opgeduikeld uit de krochten van Warner Bros.’s kelder.

#13

Matthew Perry en Jennifer Aniston waren al jarenlang bevriend voordat ze in de serie werden gecast.

Lees ook: 20x dit wist je niet over Grey’s Anatomy.

#14

Lisa Kudrow droeg voor een groot deel van de serie een pruik, omdat ze haar haar had afgeknipt voor een andere rol.

#15

Na het filmen van de aflevering ‘The One With The Gay Wedding’ (seizoen 2, aflevering 11) huurden de producers 200 mensen in om klachttelefoontjes af te handelen die ze veronderstelden te krijgen in verband met de gay wedding. Er werd uiteindelijk elf keer gebeld.

#16

De makers speelden met het idee om Chandler een homoseksueel personage te maken. Nadat ze Matthew Perry hadden ontmoet besloten ze van dit idee af te stappen. Wel hielden ze ‘on-mannelijke’ trekjes in zijn personage, zoals niets afweten van sport en zijn voorliefde voor showtunes.

#17

Matthew Perry heeft toegegeven dat hij het filmen van drie seizoenen halverwege de serie nauwelijks kan herinneren vanwege zijn drugsprobleem.

#18

Joey’s bekende catchphrase ‘How you doin’ maakt zijn entree pas in het vierde seizoen van de serie.

#19

De tekst ‘Oh my god!’ wordt in nagenoeg elke aflevering uitgesproken.

#20

De serie kreeg destijds veel kritiek dat er te weinig diversiteit was. Oprah Winfrey merkte na het eerste seizoen al op dat ze graag een ‘black Friend zou willen zien in de serie.

Lees verder