20x dit wist je niet over <i>Grey’s Anatomy</i>
Grey's Anatomy

20x dit wist je niet over Grey’s Anatomy

Ik weet het nog goed. Het was 2005, ik was 14, en de allereerste aflevering van een nieuwe ziekenhuisserie werd uitgezonden op Net5. Grey’s Anatomy, van de hand van – mijn nu favoriete – televisieschrijfster Shonda Rhimes. Een serie met ongeloofwaardig knappe dokters, patiënten met verbazingwekkende aandoeningen en seksuele spanningen in de on-call rooms – ik was hooked.

Langst lopende serie

Inmiddels zijn we veertien seizoenen en ruim 300 (!) afleveringen verder, wat Grey’s Anatomy een van de langst lopende series op televisie op dit moment maakt. Met tientallen verschillende personages en ontelbare dramatische plotwendingen blijft de serie boeien.

Meredith Grey

Hoe vaak Meredith Grey ook aan de dood is ontsnapt (bomexplosie, verdrinkingsdood, schietpartij, auto-ongeluk, vliegtuigongeluk, brand, vechtpartij met patiënt en tot twee keer toe bijna doodgebloed tijdens bevallen) en hoeveel dierbaren ze ook heeft verloren (8) – we blijven kijken. Want Meredith Grey is meer dan dat. Van een onzekere schuchtere co-assistent is ze uitgegroeid tot een ware serieuze prijswinnende chirurg én een van de meest sterke en onafhankelijke vrouwelijke personages op televisie.

Maar goed, ik dwaal af. Grey’s Anatomy dus. Langst lopende serie. En 20 feitjes die je nog niet wist.

#1

Maker Shonda Rhimes kwam op het idee om een ziekenhuisserie te maken door urenlang chirurgische operaties op Discovery Channel te kijken. Na afloop belde ze met haar zussen om de aflevering uitvoerig te bespreken, waardoor ze besefte hoe fascinerend de medische wereld is.

#2

Maar het idee voor Grey’s Anatomy begon pas echt vorm te krijgen toen Shonda van een vrouwelijke chirurg hoorde hoe lastig het is om je benen te scheren in de douches van het ziekenhuis. Die persoonlijke anekdote deed het balletje rollen.

#3

Voordat de serie de naam Grey’s Anatomy kreeg, passeerden een hoop andere titels de revue waaronder: Doctors, Surgeons en Complications.

#4

De titel Grey’s Anatomy is een verwijzing naar het beroemde anatomieboek ‘Gray’s Anatomy of the Human Body’ van Henry Gray.

These people, this show, 300 strong…

A post shared by Grey's Anatomy Official (@greysabc) on

#5

Muziek is een belangrijk aspect in de serie en elke aflevering is vernoemd naar de titel van een liedje (R.E.M. en The Beatles zijn artiesten die het meest zijn gebruikt).

#6

De serie zou zich in de eerste instantie in Chicago afspelen. Maar aangezien dit ook al de locatie was van ziekenhuisserie ER, besloten de makers de show te verhuizen naar Seattle.

#7

De makers lieten voor de rollen zoveel mogelijk diverse acteurs op auditie komen zodat er werd gecast op welke acteur het beste bij de rol paste, zonder dat uiterlijk hier een rol in speelde.

#8

Shonda Rhimes schreef daarom ook de personages zonder uiterlijke omschrijving. Alleen bij de rol van Miranda Bailey had ze een duidelijke kanttekening: “tiny blonde with curls”. Toen actrice Chandra Wilson op casting kwam wist Shonda direct dat ze geknipt was voor de rol, en de omschrijving werd aangepast.

#9

Overigens was het ook de bedoeling dat diezelfde Miranda Bailey een ‘odd but hot sexual relationship’ met George (T.R. Knight) zou hebben… uhhh?

#10

Het personage Alex Karev zat oorspronkelijk niet in de pilot en was er later bijgeschreven als kleine bijrol. Hij filmde zijn scènes nadat de pilot al was opgenomen en werd er later digitaal in geplakt. Grappig genoeg is hij een van de weinige personages (naast Meredith, Chief Webber en Miranda Bailey) die in alle 14 seizoenen te zien is als onderdeel van de hoofdcast.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg ons op Facebook.

#11

Alex Karev is een personage die weinig verantwoordelijkheden kent, de ene na andere vrouw verslindt en over het algemeen best wel een ‘douchebag’ is (vooral in het begin van de serie dan). In werkelijkheid was acteur Justin Chambers vanaf het begin van de serie (in 2003) al 10 jaar getrouwd en een liefdevolle vader van vijf kinderen.

#12

Het liefdesverhaal tussen Izzie (Katherine Heigl) en Denny Duquette (Jeffrey Dean Morgan) is een van de mooiste uit de serie (afgezien van Meredith & Derek uiteraard). Maar éigenlijk was het de bedoeling dat Denny een relatie zou krijgen met Cristina (Sandra Oh)…

#13

Patrick Dempsey werd op de set al ‘McDreamy’ genoemd voordat deze bijnaam in de serie werd gebruikt voor zijn personage Derek Shepherd.

#14

De rol van Derek Shepherd werd in de eerste instantie aangeboden aan Rob Lowe maar hij wees deze af.

#15

De schrijvers liepen lang rond met het plan dat Derek een tienerdochter zou hebben. Uiteindelijk werd dit idee toch geschrapt.

#16

Wanneer er een close-up van een operatie in beeld is, wordt deze uitgevoerd door echte chirurgen die hier speciaal voor worden ingehuurd.

#17

De organen die gebruikt worden zijn geen zelfgemaakte props maar echte organen van koeien. Bij hersenoperaties wordt het brein gebruikt van een lam. Volgens Sarah Drew, die de rol van April Kepner speelt, stinken die organen verschrikkelijk en moet de cast zijn best doen om niet te kokhalzen tijdens het filmen.

Just another day at the office. 📸 from @ijessewilliams

A post shared by Grey's Anatomy Official (@greysabc) on

#18

De namen die in elke aflevering staan geschreven op het grote operatiebord zijn echte namen van Grey’s Anatomy’s crewleden.

#19

In Grey’s Anatomy komen patiënten binnen met de raarste verwondingen. Toch zijn haast alle medische verhalen gebaseerd op ware gebeurtenissen. De schrijvers halen hun inspiratie vooral uit medische bladen. Ook fans kunnen tips over verhalen insturen.

#20

De acteurs uit Grey’s Anatomy zetten ook geregeld de regisseurspet op. Ellen Pompeo (Meredith), Chandra Wilson (Miranda Bailey), Kevin McKidd (Owen) en Debbie Allen (Catherine Avery) hebben allemaal meerdere afleveringen geregisseerd.

Director Chandra Wilson in the house…👍🏼

A post shared by Justin Chambers (@officialjustinchambers) on

Het veertiende seizoen van Grey’s Anatomy zal vanaf 19 februari op Net5 te zien zijn. Tip: binge in de tussentijd Shonda Rhimes’ andere series. Of bereid je voor door seizoen 1 t/m 13 nogmaals te kijken op Videoland.

#TGIT! #GreysAnatomy was picked up for a new season!

A post shared by Grey's Anatomy Official (@greysabc) on

Foto boven artikel: Promo Picture Season 8, ABC/BOB D’AMICO

Lees verder