Harry Potter weetjes
Harry Potter weetjes

25x dit wist je niet over Harry Potter en Fantastic Beasts

Onlangs verscheen de trailer van Fanstastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (bekijk hem onderin dit artikel). Hierin zien we een jonge (hotte!) versie zien van Perkamentus (hey Jude Law <3). Deze nieuwe reeks is een zogenoemde prequel van het Harry Potter-tijdperk, waarvoor J. K. Rowling voor het eerst – naast het boek – ook het filmscenario schreef.

Wie had gedacht dat een verhaal over een knullige tovenaar met een bliksemschicht op zijn hoofd zou uitgroeien tot zo’n enorm fenomeen? Harry Potter is niet weg te denken uit de hedendaagse populaire cultuur en gezien deze nieuwe serie blijft de franchise (sinds 1997!) alleen nog maar groeien.

Tijd om de leukste weetjes op een rijtje te zetten!

#1

J.K. Rowling, toen een werkloze single mom, was zo goed als blut in de tijd dat ze Harry Potter bedacht tijdens een vier uur durende treinrit van Manchester naar Londen. Inmiddels is ze de eerste persoon ooit (!) die miljardair is geworden door het schrijven van boeken.

#2

Het eerste boek van de Harry Potter-reeks heet Harry Potter and the Philosophers Stone. De uitgever in de Verenigde Staten was echter bang dat het woord ‘filosofie’ jonge lezers zou afschrikken, dus werd de titel daar aangepast naar Harry Potter and the Sorcerer’s Stone.

#3

J.K. Rowling koos persoonlijk acteurs Robbie Coltrane (Hagrid), Maggie Smith (Professor Anderling) en Alan Rickman (Sneep) voor hun rollen. Overigens stond ze er nadrukkelijk op dat de hele cast zou bestaan uit Engelse acteurs. De enige uitzondering werd gemaakt voor Grijphaak. Acteur Verne Troyer –die je ook kan kennen als Mini-me in Austin Powers – is Amerikaans.

#4

Het castingproces voor de rol van Harry was een enorme uitdaging. Vijfduizend jonge acteurs deden auditie, maar geen van allen paste in het plaatje. Regisseur Chris Colombus wist wie dit wel zou doen. Daniel Radcliffe, die hij had gezien in David Copperfield (1999). Die krijgen we nooit, zei de casting director. Daniel’s strenge ouders wilden dat hun zoon zich op school zou focussen in plaats van acteren. Geheel per toeval kwamen de producer en screenwriter Daniel en zijn ouders vervolgens tegen tijdens een theaterbezoek. Daar wisten ze hen over te halen om te auditeren – en de rest is geschiedenis.

#5

De auditie van Rupert Grint (Ron) was nogal… ongebruikelijk. Nadat hij ergens had gelezen dat er audities werden gehouden nam hij een castingtape op. Hierin verteld waarin hij al rappend waarom hij de rol van Ron wilde. Verkleed als zijn dramadocent. Die een vrouw was.

#6

Emma Watson (Hermelien) was op haar beurt niet per se enthousiast om auditie te doen. De castingdirectors hielden audities op basisscholen door heel Engeland. Toen ze bij Emma’s school kwam stond zij – in tegenstelling tot haar klasgenoten – niet bepaald te popelen om auditie te doen. Toch werd ze overgehaald door een docent. Als laatste meisje van de dag deed ze auditie in de gymzaal. Een paar selectierondes later kreeg ze de rol.

#7

Daniel Radcliffe moest groene contactlenzen dragen, zodat hij dezelfde kenmerkende smaragdgroene ogen zou hebben als Harry in de boeken. Hij kreeg echter last van irritatie, dus werd het een Harry met Daniel’s blauwe ogen. Alan Rickman droeg voor zijn rol als Sneep zwarte lenzen.

#8

Hermelien had oorspronkelijk een overbeet. Emma Watson kon door het bitje echter nauwelijks praten, dus werd dit detail geschrapt.

#9

Weet je nog, die enorme feestmalen in de grote hal van Zweinstein? Rijen tafels vol met sappig en kleurrijk eten? Dat was allemaal 100% echt eetbaar voedsel! Enige probleempje was alleen dat het eten onder de hete setlampen nogal snel begon te rotten wat voor een enorme stank zorgde.

#10

It’s a family affair: De acteur die de 11-jarige Marten Vilijn speelt, de jonge Voldemort, is het neefje van Ralph Fiennes (Voldemort). Domhnall Gleeson (Bill Wemel) is weer de zoon van Brandon Gleeson (Alaster ‘Dwaaloog’ Dolleman).

#11

De 16-jarige Marten Vilijn wordt gespeeld door de toen 23-jarige Christian Coulson. Hij versloeg hiermee Eddie Redmayne, die jaren later de hoofdrol zou krijgen in de Fantastic Beasts-serie als Newt Scamander.

#12

Daniel Radcliffe droeg 160 verschillende brillen door de hele franchise heen.

#13

Voorafgaand aan de opnames van het derde deel Harry Potter and the Prisoner of Azkaban vroeg regisseur Alfonso Cuarón de drie hoofdacteurs een essay te schrijven over hun eigen personage. Emma Watson leverde een verslag in van 16 pagina’s, Daniel Radcliffe schreef een simpel A4-tje en Rupert Grint heeft nooit ook maar een zin op papier gezet.

#14

Harry Melling (dreuzel Dirk Duffeling) was rond de tijd van de opnames voor de derde film zoveel afgevallen dat hij bijna werd gerecast. In plaats daarvan besloten de producers hem een fat suit aan te trekken, zodat hij fysiek toch nog in character bleef.

#15

J.K. Rowling gebruikte haar depressie na het overlijden van haar moeder als inspiratie voor de zielzuigende Dementors. Het koste het special effects-team een half jaar om de Dementors te creëren.

#16

J.K. Rowling (Joanne) heeft eigenlijk helemaal geen tweede naam. De uitgever raadde haar aan om initialen te gebruiken omdat hij bang was anders geen mannelijke lezers aan te spreken onder de naam Joanne Rowling, duidelijk geschreven door een vrouw… (stom!).

#17

De naam Voldemort is een samentrekking van de Franse woorden Vol (vlucht) De (van) Mort (dood), vanwege Voldemort’s angst voor de dood.

#18

Tijdens het draaien van de zoenscène tussen Harry en Hermelien in Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I werd Rupert Grint de set afgestuurd omdat hij niet kon stoppen met giechelen.

#19

Voor diezelfde film waren er minstens 90 takes (!) nodig voor de scène waarin zeven Harry Potters te zien waren.

#20

Professor Perkamentus heeft op zijn linkerknie een litteken in de vorm van de metrokaart van Londen.

#21

J.K. Rowling koos ervoor om Harry’s uil Hedwig dood te laten gaan omdat het gelijk stond aan verlies van onschuld en zekerheid.

#22

Het filmscript van Harry Potter and the Halfblood Prince zorgde ervoor dat J. K. vertelde dat Perkamentus gay is. In het script stond dat het schoolhoofd verliefd was op een meisje. J.K. Rowling had echter allang bedacht dat de enige crush die Perkamentus ooit had gehad Gellert Grindelwald was.

#23

De meeste schilderijen en portretten die door Zweinstein hangen zijn gebaseerd op cast- en crewleden.

#24

De toverdranken die worden gedronken in de films zijn gemaakt van soep. Wortel en koriander vielen onder de favoriete smaken van de cast.

#25

Oorspronkelijk was Hugh Grant gecast voor de rol van de slijmerige Gladianus Smalhart. Wegens een ander project moest hij toch afhaken en werd Kenneth Branagh gecast. Jude Law werd ook nog overwogen voor de rol, maar toch te jong bevonden. Gelukkig zien we hem binnenkort in de spin-off van Fantasic Beasts als de jonge versie van Perkamentus!

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald is vanaf 15 november 2018 te zien in de Nederlandse bioscopen.

Lees verder