25x dit wist je niet over <i>Titanic</i>
Titanic

25x dit wist je niet over Titanic

Het is een van de bekendste liefdesverhalen in de filmgeschiedenis. Jack en Rose in de epische romance-turned-into-rampenfilm Titanic. Een berooide kunstenaar en een aristocratisch meisje van stand in een hopeloos liefdesavontuur vol verdoemenis en dramatiek.

Jubileum

Op 1 november 1997 ging de film in première tijdens het Tokyo International Film Festival. Vorig jaar werd de tijdloze tranentrekker toegevoegd aan het nationale film-erfgoed van de Verenigde Staten. Een register waarin films komen te staan die als cultureel, historisch of esthetisch waardevol worden beschouwd.

En dat is geen opmerkelijk nieuws. Want wie zwijmelt nou niet weg bij de klanken van Céline Dion’s My Heart Will Go On of gilt ‘Don’t let go Jack!’ bij die ene hartverscheurende scène in de zwartgekleurde oceaan? Hoe kan je nou niet de romance en niet te ontkennen chemie tussen Kate & Leo shippen? Terwijl die rollen bijna door andere acteurs werden gespeeld… Wie dit waren? Je vind het hieronder in dit lijstje 25 feitjes over Titanic.

#1

Regisseur James Cameron kwam op het idee de film te maken door zijn fascinatie voor schipbreuken.

#2

Vervolgens pitchte hij de film bij de producenten als ‘Romeo and Juliet on a boat’. Het jaar voor de film uit kwam speelde Leonardo DiCaprio de rol van Romeo in Baz Luhrmann’s Romeo + Juliet.

#3

De werktitel van de film was in het begin ‘Planet Ice’. Later veranderde dit in ‘Titanic’.

#4

Titanic was destijds de duurste film ooit gemaakt (200 miljoen dollar) en tegelijkertijd ook de eerste film die meer dan een biljoen dollar opbracht.

#5

Titanic werd genomineerd voor een recordaantal van 14 Oscars en won er 11. Het is tevens de eerste film ooit waarin twee actrices werden genomineerd voor hetzelfde personage (Kate Winslet en Gloria Stuart als Rose). Ze wonnen allebei niet. Leonardo DiCaprio werd niet genomineerd.

#6

Gloria Stuart was hiermee de oudste persoon ooit (destijds 86) die werd genomineerd voor een Oscar.

#7

Diezelfde Gloria werd door middel van make-up ouder gemaakt, iets wat ze een onaangename aangelegenheid vond. Haar rol als ‘present day Rose’ was in de film 100 jaar oud. In 2010 overleed Gloria, net zoals haar personage, op 100-jarige leeftijd.

#8

James Cameron is de eerste Oscar-winnaar die er vandoor ging met de prijs voor Best Picture, waarbij hij óók verantwoordelijk was voor regie, productie, script en montage van de film.

#9

In de bekende ‘draw me like one of your French girls’ scène, zegt Jack (Leonardo DiCaprio) tegen Rose (Kate Winslet): “Over on the bed…the couch.” Dit was een oprechte verspreking in tekst van Leonardo, maar James Cameron vond het zo goed werken dat hij de take met het foutje gebruikte in de film.

#10

Wetende dat ze voor Leonardo’s ogen uit de kleren moest, besloot Kate het ijs te breken door haar borsten te flashen tijdens hun eerste ontmoeting. Die desbetreffende scène was ook de eerste scène die de twee samen filmden.

#11

De handen die in close-up Rose’s portret tekenen, zijn niet Leonardo’s handen maar die van regisseur James Cameron. Het portret werd in 2011 tijdens een veiling verkocht voor 14.000 euro.

#12

James Cameron was al jaren bezig met het idee voor de film. Zijn eerste keus voor de acteur die Jack Dawson zou spelen was toen River Phoenix. Tegen de tijd dat er voor de film werd gecast, was River overleden aan een drugoverdosis, voor de deuren van Johnny Depp’s nachtclub The Viper Room.

#13

De filmstudio’s wilden eigenlijk Matthew McConaughey voor de rol van Jack Dawson, maar nadat James Cameron Leonardo had gezien stond hij erop dat hij gecast werd.

LEES OOK: Leonardo DiCaprio: een leven op het witte doek

#14

Hoewel Leonardo zelf niet meteen stond te springen. Hij twijfelde en vond de rol ‘a bit light’.

Titanic

#15

En er waren meer gegadigden voor de rol van Jack. Tom Cruise toonde interesse maar vroeg volgens de studio’s te veel geld. James Cameron overwoog Jared Leto, maar deze wilde zelf niet auditeren. Johnny Depp kreeg ook de rol aangeboden maar wees deze af, iets waar hij naar eigen zeggen nog steeds spijt van heeft. Ook Brad Pitt, Ethan Hawke en Macaulay Culkin werden overwogen.

#16

Het personage Rose was ook een gewilde rol. Voordat de 19-jarige Kate Winslet in beeld kwam, werden de volgende bekende actrices in optie genomen: Gwyneth Paltrow, Nicole Kidman, Cameron Diaz, Drew Barrymore, Angelina Jolie, Charlize Theron, Jennifer Aniston, Winona Ryder, Claire Danes en Reese Witherspoon. Ook werd popzangeres Madonna overwogen, die het jaar daarvoor de titelrol in Evita had gespeeld.

#17

Kate Winslet was vastbesloten dat ze de rol van Rose moest hebben, en stalkte James Cameron met dagelijkse berichtjes en stuurde hem rozen. Ook bleef ze hem continu bellen totdat ze hem aan de lijn kreeg, waarna ze uitriep: “You don’t understand! I am Rose! I don’t know why you’re even seeing anyone else!” Deze vastberadenheid – plus haar talent – trok James Cameron over de streep.

LEES OOK: Kate Winslet gaat voor ‘ballsy’ rollen

#18

Hugh Grant kreeg de rol van Rose’s verloofde Cal (Billy Zane) aangeboden. Hugh sloeg het aanbod beleefd af en zei tegen James Cameron dat het niet ‘his thing’ was.

#19

Lindsay Lohan – die destijds 8 jaar en nog onbekend was – deed auditie voor de rol van Cora, het kleine meisje waarmee Leonardo danst (“You’re still my favorite girl, Cora”). Lindsay was de eerste keus voor de rol, maar James Cameron koos uiteindelijk toch voor iemand anders. Hij was bang dat kijkers zouden denken dat ze familie zou zijn van Rose en haar moeder, omdat zij allemaal rood haar hebben. Een jaar later brak Lindsay door in The Parent Trap.

#20

James Cameron gaf de vaste edelfiguranten (en dat waren er minstens 150) persoonlijk een background story en namen van Titanic passagiers, zodat ze zich in de rol konden inleven. Meerdere gesproken teksten zijn gebaseerd op verklaringen van overlevenden. “Hold Mommy’s hand and be a good little girl,” zijn bijvoorbeeld de laatste woorden geweest die de vader van overlevende Eva Hart tegen haar zei, voordat de reddingsboten in het water werden gezakt.

Volg Girls in Film ook op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

#21

De beroemde oneliner “I’m the king of the world!” is een geïmproviseerde tekst van Leonardo DiCaprio. De zin wordt gezien als een van de ‘greatest movie lines of all time’.

#22

Céline Dion wilde in de eerste instantie helemaal niet de titelsong zingen van de film. Ze vond het nummer maar niks. Uiteindelijk werd ze overgehaald door haar man en ging akkoord met het opnemen van een demo. Deze demo, die slechts een keer werd opgenomen, werd gebruikt als titelsong en leverde uiteindelijk zelfs een Oscar op voor Best Original Song.

#23

Het filmen op de set gebeurde soms in barre omstandigheden. Meerdere figuranten liepen botbreuken op en Kate Winslet raakte op een gegeven moment door het ijskoude water onderkoeld. “You’d have to pay me an awful lot of money to work with James Cameron again,” schijnt Kate jaren later gezegd te hebben. Blijkbaar is dit gebeurd, want ze is gecast in Cameron’s vervolgfilm van Avatar die uitkomt in 2020.

#24

Pas nadat de film was geproduceerd, kwam James Cameron er achter dat er werkelijk een passagier met de naam J. Dawson is omgekomen tijdens de ramp. Zijn graf wordt veelvuldig bezocht.

#25

In de laatste scène, wanneer Rose en Jack worden herenigd in het hiernamaals, geeft de klok aan dat het 2:20 is – exact de tijd waarop het echte schip ten onder ging.

Foto boven artikel: Merie Weismiller – 2011 – Paramount Pictures and Twentieth Century Fox

Lees verder