25x dit wist je niet van <i>Game of Thrones</i>
Game of Thrones weetjes

25x dit wist je niet van Game of Thrones

Het is de meest epische en wereldwijd succesvolste serie in tijden: Game of Thrones. De serie waarvan iedereen vanaf het eerste moment in de ban was, kijkers én critici unaniem lovend waren en waar geen geliefd personage wordt gespaard. De eerste aflevering verscheen in 2011 en 15 april 2019 begint het langverwachte slotseizoen. Terwijl wij de dagen aftellen is hier een lijstje leuke weetjes (kan je weer mooi interessant mee doen op feestjes en verjaardagen).

#1

Maisie Williams en Sophie Turner hebben matching tattoos van de datum waarop ze te horen dat ze de rollen van Arya en Sansa hadden binnengesleept: 07.08.09

#2

Iwan Rheon, die de sadistische psycho schurk Ramsay Bolton speelt (en overigens ook leuk kan zingen!) was bijna gecast in de rol van Jon Snow. Na al Ramsay’s martelscènes kunnen we hem niet meer voorstellen in een rol van good guy Jon Snow.

#3

Maar de rol van Jon Snow ging naar Kit Harington. De casting deed hij met een blauw oog, die hij de avond ervoor had gekregen in een gevecht in de McDonald’s waar hij ruzie had gekregen met iemand die onbeschoft tegen Kit’s date deed. Dat hij met een blauw oog op de casting verscheen heeft uiteindelijk alleen maar in zijn voordeel gewerkt.

#4

Bekende acteurs als Gillian Anderson en Dominic West hebben rollen in de serie afgewezen. Sam Claflin (The Hunger Games) deed auditie voor de rol van Jon Snow en Viserys Targaryen en Outlander’s hottie Sam Heughan kwam op casting voor de rol van Renly Baratheon en Loras Tyrell en kreeg zeven (!) callbacks– om uiteindelijk met lege handen naar huis te gaan.

#5

Carice van Houten speelt Melisandre, maar was eerst gevraagd voor het personage Cersei. Wegens het filmen van Intruders kon ze de rol niet aannemen.

#6

Meerdere personages worden door verschillende acteurs gespeeld. Zoals Daario Naharis (Ed Skrein en Michiel Huisman) en Tommen Baratheon (Callum Wharry en Dean-Charles Chapman). The Mountain is zelfs door drie verschillende acteurs gespeeld: Conan Stevens, Ian Whyte en Hafpór Júlíus Björnsson. Overigens speelde Ian Whyte daarbij nóg drie andere personages: een White Walker, een unnamed giant en de Wildling reus Wun Wun.

#7

Ramsay Bolton’s dood had oorspronkelijk veel gruwelijker moeten zijn. Het special effects team had de scène zo gemonteerd dat de huid van zijn gezicht werd getrokken – maar achteraf bleek dat dit, zelfs voor GOT, toch net wat te heftig zou zijn voor de kijkers.

#8

Sophie Turner (Sansa) heeft de hond geadopteerd die haar direwolf Lady speelde in de serie. Het is een Northern Inuit, een typisch wolfachtige hond.

View this post on Instagram

It's Christmas Zoonz ☃❄️🎆

A post shared by Sophie Turner (@sophiet) on

#9

De Stark-kinderen zijn in de boeken een stuk jonger dan in de serie. Zo zijn Robb Stark en Jon Snow in het eerste boek 15 en 14 jaar.

#10

Emilia Clarke (Daenerys) is afgewezen bij elke toneelopleiding waar ze zich voor aanmeldde. Uiteindelijk werd ze toch ergens aangenomen met het telefoontje “This girl broke her leg. The place is free if you want it.”

Lees ook: ons interview met Rosie Mac; de body double van Daenarys.

#11

In 2012 werden 146 baby’s ‘Khaleesi’ genoemd, meer nog dan de wat alledaagsere namen als Betsy en Nancy.

#12

Het paardenhart dat Daenerys in een iconische scène in het eerste seizoen eet was gemaakt van gestolde jam. Volgens Emilia Clarke smaakte het naar bleek en er was een spuugemmer nodig om de scène er goed op te krijgen. Voor die scène zat Emilia onder het nepbloed, dat zo plakkerig was dat ze tijdens een bathroom break vastgelijmd zat aan de wc-bril.

#13

Lena Headey (Cersei) en Jerome Flynn (Bronn) hebben een tijdje gedate in real life. Dit is echter zo slecht geëindigd dat de twee niet op speaking terms zijn en een clausule in hun contract hebben laten opnemen dat ze nooit in dezelfde scène of ruimte tegelijkertijd hoeven zijn. Dit is ook de reden dat in de laatste aflevering van seizoen zeven Bronn (Jamie’s rechterhand) zo snel en onlogisch de scène verliet tijdens the big meeting.

#14

Het bontje dat Jon Snow altijd om heeft is gewoon een kleedje van de IKEA. Als reactie hierop heeft IKEA instructies vrij gegeven how to turn your rug into a Night’s Watch cape.

 #15

Peter Dinklage (Tyrion) en Lena Heady (Cersei) waren al goed bevriend voordat de serie begon. Peter schijnt haar zelfs aan de rol van Cersei te hebben geholpen. Zelf was hij voor de rol van Tyrion de eerste en enige keuze van zowel George R.R. Martin als de showrunners van de serie.

View this post on Instagram

Happy Birthday, Lena Headey! 🎈

A post shared by Peter Dinklage (@peterdinklage) on

#16

Tijdens het filmen van de scènes waarin Jon Snow dood is, is Kit Harington meerdere malen in slaap gevallen.

#17

Er zijn meerdere slotscènes gefilmd, waardoor zowel de cast als crew niet weet wat het daadwerkelijke einde is van de mateloos populaire serie, tot het moment dat het op televisie verschijnt.

#18

In George R.R. Martin’s oorspronkelijke boekpitch (back in the days in 1993) zouden – OMG – Jon Snow en ARYA gevoelens voor elkaar krijgen. “Arya realizes, with terror, that she has fallen in love with Jon, who is not only her half-brother but a man of the Night’s Watch, sworn to celibacy. Their passion will continue to torment Jon and Arya throughout the trilogy, until the secret of Jon’s true parentage is finally revealed in the last book.”

#19

In diezelfde originele plotline zou ook Tyrion een crush hebben op Arya, hoewel deze onbeantwoord zou blijven, met een rivaliteit tussen Tyrion en Jon als gevolg.

#20

Voordat de makers George R.R. Martin’s blessing kregen om de serie te produceren, moesten ze raden wie Jon Snow’s echte moeder was.

#21

Actrice Oona Chaplin (Robb Stark’s vrouw Talisa Stark) is de kleindochter van Charlie Chaplin. En Harry Lloyd (Viserys Targaryen) is de achter-achter-achterkleinzoon van Charles Dickens.

#22

Alfie Allen (Theon) is het broertje van zangers Lily Allen. Haar liedje ‘Alfie’ uit 2007 gaat over hem.

#23

Kit Harington (Jon Snow) en Rose Leslie (Ygritte) werden op de set verliefd en zijn in 2018 getrouwd in Schotland, onder toeziend oog van een groot deel van de cast.

#24

De Game of Thrones-cast zit vol met Harry Potter-acteurs. Zo is Walder Frey ook Argus Filch, Catelyn Stark ook Hermoine’s moeder en Archmaester Ebrose wordt gespeeld door Jim Broadbent die weer als Professor Slughorn te zien is in de tovenaarsfilms.

#25

Aan het maken van de succesvolle serie zit wel een prijskaartje. De kosten voor een aflevering kunnen gemakkelijk oplopen tot zo’n 10 miljoen (!!!) dollar. Voor één aflevering!

Ook interessant: ons interview met Gwendoline Christie; de stoerste vrouw uit Game of Thrones.

Lees verder