25x dit wist je niet van <i>Sex and the City</i>

25x dit wist je niet van Sex and the City

Je voelt je vast oud na het lezen van de volgende zin maar: het is 20 (!!!) jaar geleden dat de eerste aflevering van Sex and the City op televisie verscheen.

De HBO-serie van Darren Star, die liep van 1998 tot en met 2004, is inmiddels een klassieker onder de tv-series. Fabulous outfits, mannendrama, female empowerment en doorbroken taboes – Sex and the City had it all.

I couldn’t help but wonder – ken je deze SATC-feitjes al? 

#1

Carrie zou oorspronkelijk een brunette zijn, totdat de producers op het laatste moment van gedachten veranderden.

#2

Sarah Jessica Parker twijfelde over het aannemen van de rol van Carrie. Uiteindelijk haalde haar agent haar over. Actrice Lisa Edelstein was de tweede keuze voor de rol van Carrie.

#3

Kim Cattrall wees de rol van Samantha tot twee keer toe af, totdat ze door de vriend van Darren Star werd overgehaald. Gewoon om de pilot eens uit te proberenand look how that turned out.

#4

Zelfs als Kim Cattrall vanaf haar middel werd gefilmd stond ze erop hoge hakken te dragen. Zo voelde ze zich meer Samantha.

#5

Sarah Jessica Parker bracht achttien uur per dag (!) door op hoge hakken.

#6

De bekende tutu die Carrie in de leader draagt komt van een rommelmarkt en kostte vijf dollar.

#7

Cynthia Nixon (Miranda) is van nature een blondine en verfde voor de rol haar haar rood.

#8

Cynthia Nixon heeft geen gaatjes in haar oren. Elke oorbel die ze draagt in de serie zijn clip-on oorbellen. De kostuumdesigners lieten deze speciaal maken van gewone oorbellen.

#9

De rol van Brady, Miranda’s zoontje, wordt zowel in de serie als in de films door dezelfde jonge acteur gespeeld: Joseph Pupo.

#10

Showrunner Michael Patrick King probeerde zichzelf zo veel mogelijk te omringen met single ladies in de writers room.

#11

De verhaallijnen in de serie werden meer dan eens gebaseerd op real life experiences van de schrijvers van de show. Bijvoorbeeld die break-up via een post-it briefje met de tekst “I’m sorry. I can’t. Don’t hate me.” van Berger aan Carrie. Waar gebeurd!

#12

Beide keren dat Carrie en Aiden uit elkaar gaan draagt Carrie een witte jurk en Aiden een pak. Om aan te geven hoe een huwelijk in theorie een goed idee leek, maar toch niet goed was voor Carrie.

#13

Nadat Carrie en Miranda in de serie cupcakes aten bij Magnolia Bakery, werd de plek zo populair dat ze een uitsmijter moesten inhuren voor de enorme drukte.

#14

Diversiteit in de cast was lange tijd ver te zoeken. Het duurde een tijd voordat er een niet-blanke love interest werd geintroduceerd in de film. Vooral Cynthia Nixon was hier een groot voorstander van en gaf later in een interview toe: “I’m a huge fan of the show, but if we had an area in which we really could use improvement, it’s certainly this one.”

Lees ook: Waarom je deze nineties series als dertiger beter begrijpt dan toen je twintig was.

#15

SATC-creator Darren Star wilde in de eerste instantie Alec Baldwin voor de rol van Mr. Big (Chris Noth).

#16

Mikhail Baryshnikov, die de rol van Aleksandr Petrovsky speelt, is een ballet-legende (en dat is niet overdreven) in real life.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

#17

Michael Patrick King schreef deze rol van Aleksandr er expres in omdat hij het zat was dat fans over het leeftijdsverschil tussen Carrie en Big klaagden. Juist daarom introduceerde hij Aleksandr Petrovsky, die pas écht een stuk ouder was dan Carrie.

#18

In 2013 verscheen er een prequel van de serie: The Carrie Diaries over Carrie’s high school jaren in de 80s met Anna-Sophia Robb in de hoofdrol. Sarah Jessica Parker was zelf geen fan en noemde het “odd.” De serie werd na twee seizoenen gecanceled.

#19

De film Sex and the City 2 speelt zich af in Abu Dabhi. In werkelijkheid kreeg de crew geen toestemming om daar te filmen, waardoor de filmlocatie verplaatste naar Marokko.

#20

In 2001 werd Sarah Jessica Parker een uitvoerend producent van de show. Dat leverde haar drie miljoen dollar extra pér aflevering op.

#21

Candace Bushell, schrijfster van de boeken en columns waarop de serie is gebaseerd, kreeg ‘maar’ 600.000 dollar voor het overdragen van de rechten. De eerste film alleen al zorgde voor een winst van 412 miljoen dollar

#22

Sex and the City is de eerste kabeltelevisie show die een Emmy won voor Outstanding Comedy Series en een Golden Globe in de categorie Television Series Musical or Comedy. Uiteindelijk verzilverden ze zeven van de vierenvijftig Emmy-nominaties en acht van de vierentwintig Golden Globe-nominaties. Kristen Davis (Charlotte) is de enige actrice van het viertal die geen individuele award ontving voor haar rol.

#23

SATC staat bekend om haar veelvuldige ongegeneerde seksscènes. En hoewel de serie als pionier wordt gezien op het gebied van het doorbreken van taboes op televisie, waren er toch een paar scènes te pikant om uit te zenden. Zo zou er een scène zijn geweest uit seizoen 1 waar een scharrel van Charlotte het zou doen met een golden retriever (?!) en uit seizoen 3 een scène waarin een beeld van de heilige maagd Maria zou zijn volgestouwd met condooms.

#24

Het filmen van de allerlaatste aflevering eindigde pas vier dagen voordat de aflevering op televisie verscheen. Talk about krappe edit…

#25

De bekende scène uit de eerste film waarin Carrie in haar bruidsjurk Mr. Big verrot slaat met haar boeket bloemen zorgde voor veel bekijks in het centrum van New York. Om spoilers te voorkomen werden er meerdere scènes opgenomen, waaronder een waar Carrie en Big elkaar dolgelukkig in de armen vallen. Slim!

Sex and The City kijk je via Ziggo Movies & Series XL.

En uiteraard komen de dames van Sex and the City voor in deze Girls in Film on Top:

foto boven artikel: © 1998 Paramount Home Entertainment. All rights reserved.

Lees verder