25x dit wist je niet over <i>Gilmore Girls</i>
Gilmore Girls weetjes

25x dit wist je niet over Gilmore Girls

Als iemand me vraagt ‘wat is je alltime favoriete serie EVER’, dan heb ik mijn antwoord direct klaar. Sowieso, zonder twijfel, hands down, Gilmore Girls (2000-2007). Deze week is het 11 jaar geleden dat de laatste aflevering van seizoen zeven werd uitgezonden. Tijd voor wat leuke feitjes!

Telephone bills

Mijn hele tienertijd keek ik elke week traditiegetrouw naar Net5 om het wel en wee van de Gilmore Girls te volgen. Om vervolgens urenlang met mijn beste vriendin aan de huistelefoon te hangen om de aflevering uitvoerig te bespreken. Tot het moment dat mijn moeder boos werd en er een betoog volgde over telefoonrekeningen en guldens -en later euro’s- en ik moest ophangen.

Vorig jaar keerden de Gilmore-meiden terug in Netflix’  vierdelige Gilmore Girls: A Year in the Life. En hoewel ik super excited voor deze comeback was, kon het toch echt niet tippen aan mijn oude  versleten DVD-boxen. Daarom nog even terug in de nostalgie…

#1

Bedenker, schrijfster en showrunner van de serie Amy Sherman-Palladino kwam op het idee van Gilmore Girls na een roadtrip door Conneticut. Ze verbleef in een ‘inn’ in het kleine plaatsje Washington Depot. “We were driving by, and people are slowing down and saying, ‘excuse me, where is the Pumpkin Patch?’ We went to a diner and everyone knew each other and someone got up and they walked behind the counter and got their own coffee because the waitress was busy.Nog geen 24 uur later had ASP het idee voor de serie uitgeschreven.

#2

De rol van Rory was Alexis Bledel’s eerste acteerklus en eerste auditie die ze ooit had gedaan. Op dat moment studeerde ze aan NYU en deed wat modellenwerk ernaast.

#3

Liza Weil (Paris) deed oorspronkelijk auditie voor de rol van Rory. Die rol kreeg ze niet, maar ze maakte zoveel indruk dat Amy Sherman-Palladino speciaal voor haar de rol van Paris schreef.

#4

De Gilmore Girls staan bekend om hun onuitputtelijke drang naar cafeïne. In werkelijkheid heeft Alexis Bledel een hekel aan koffie. In haar koffiemok zat dan ook standaard Coca-Cola.

#5

Keiko Agena (Lane) was 27 toen ze de rol van de 16-jarige Lane kreeg. Ze was toen maar zes jaar jonger dan Lauren Graham (Lorelai).

#6

Het personage van Lane Kim is gebaseerd op Helen Pai, producer van de show en beste vriendin van showrunner Amy Sherman-Palladino. De naam van Lane’s band Hep Alien is een anagram van Helen Pai’s naam. Met als bandslogan: ‘we’re out there’.

#7

Ondanks dat hij nooit in de serie wordt benoemd of in beeld komt, bestaat Lane’s vader wel degelijk. Samen met Lane en Mrs. Kim woont hij boven de antiekzaak.

#8

Melissa McCarthy was in de eerste instantie niet Sookie. Huh? De rol zou eigenlijk gespeeld worden door Alex Borstein. Doordat zij vastzat aan een andere serie kon dit op het laatste moment toch niet doorgaan. Grappig genoeg werd haar real-life man gecast voor de rol van Jackson, Sookie’s love interest. Alex Borstein speelde uiteindelijk wel meerdere gastrollen in Gilmore Girls, zoals Drella de zeurende harpiste en Miss Celine. Jaren later kreeg ze alsnog een hoofdrol in een Amy Sherman-Palladino show: The Marvelous Mrs. Maisel (2017-heden).

#9

De rol van Luke zou eigenlijk een vrouw moeten zijn. Omdat de producers wat testosteron in de serie misten werd er gezocht naar een man. Scott Patterson werd gecast, oorspronkelijk voor maar een paar afleveringen. Dankzij de enorme chemie tussen hem en Lauren Graham werd hij een series regular.

#10

De kleur van Luke’s pet staat gelijk aan zijn relatiestatus. Het begon met een bruine pet, tot Lorelai hem een blauwe cadeau gaf. Wanneer de verloving wordt verbroken gaat hij over op een zwarte pet.

#11

De serie staat bekend om haar buitengewone snelle dialogen. Voor een gemiddelde aflevering van een ‘normale’ serie telt het script 45-50 pagina’s en staat 1 pagina gelijk aan 1 minuut screen time. Een Gilmore Girls-aflevering haalde gemakkelijk 75-80 pagina’s, waar 1 pagina gelijk stond aan 20 seconden. De tagline ‘Life’s short. Talk fast.’ past dan ook perfect bij de serie.

#12

Kirk heeft 62 (!) verschillende baantjes gedurende de complete serie. Acteur Sean Gunn’s persoonlijke favoriet is die van sportcommentator bij een hockeywedstrijd.

#13

Kirk was overigens niet altijd Kirk. Sean Gunn speelde in zijn eerste aflevering een personage met de naam Mick.

#14

Engels is Alexis Bledel’s tweede taal. Dankzij haar Argentijnse roots sprak ze thuis altijd Spaans, en leerde pas Engels toen ze naar school ging.

#15

Alexis Bledel (Rory) en Milo Ventimiglia (Jess) hebben in real life ruim drie jaar gedate. (#TeamJess)

#16

Het personage Jess zou eigenlijk maar in een paar afleveringen verschijnen. De producers vonden hem echter zo leuk dat ze hem een contract van zes seizoenen aanboden. Milo Ventimiglia ging akkoord met twee seizoenen.

#17

Amy Sherman-Palladino schreef het personage Jess oorspronkelijk in de serie als obstakel, zodat Lorelai en Luke een reden hadden om nog niet te gaan daten. Praktisch gezien is het personage van Jess dus van origine eigenlijk gewoon een cockblock.

#18

Liz Torres (Miss Patty) en Sally Struthers (Babette) komen allebei uit het theater en stonden op Broadway. Eerder speelden ze al samen in de 70s serie All In the Family (1971). Deze serie was ook de reden dat de producers beide actrices gecast wilden hebben.

#19

In haast elke aflevering waarin Lorelai en Rory op bezoek gaan bij Lorelai’s ouders is er een nieuwe werkster.

#20

RYAN GOSLING heeft ooit eens auditie gedaan voor een rol in Gilmore Girls. Welke rol precies is onbekend, en schijnbaar bakte hij er niks van tijdens de casting, maar oh-my-god zie je het voor je? Ryan G in GG?!

#21

Volgens actrice Rose Abdoo heeft haar personage Gypsy een enorme crush op Lorelai.

#22

De town meeting-scènes waren dramatisch om te filmen. De scènes bevatte veel verschillende personages en dialoog. De cast en crew waren voor zo’n scène van 7 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds bezig. Om de tijd door te komen bedacht Sally Struthers (Babette) een spel: what’s in my purse? waarbij de rest van de cast moesten raden welke random items ze in haar tas had.

#23

Er was sprake van twee mogelijke spin-offs. Eentje over Jess en zijn vervreemde vader in Californië – maar de productiekosten bleken te hoog. En eentje over Rory – maar Alexis Bledel wilde niet verder zonder Lauren Graham.

#24

Gilmore Girls staat bekend om de vele pop-culturele verwijzingen, dankzij Amy Sherman-Palladino’s vlijmscherpe dialogen. Ze vergat wel vaak een uitleg erbij te schrijven in het script, waardoor de acteurs de referenties de helft van de tijd ook niet begrepen. In de complete serie wordt er naar 284 films verwezen, 168 tv-series, 339 boeken en 359 muzikanten.

#25

Gilmore Girls was voor veel acteurs een springplank naar stardom. Adam Brody (Dave) kreeg een hoofdrol in The O.C., Chad Michael Murray (Tristan) in One Tree Hill, Todd Lowe (Zack) in True Blood, Jared Padelecki (Dean) in Supernatural, Matt Czuchry (Logan) in The Good Wife Krysten Ritter (Lucy) in Jessica Jones en Melissa McCarthy werd bekend als… nou ja Melissa McCarthy. De Gilmore Girls stroomden ook door in televisie: Lauren Graham in Parenthood (2010-2015) en Alexis Bledel meest recentelijk in The Handmaid’s Tale waar ze een Emmy voor ontving.

Meer leuke weetjes? Lees ze hier over Harry Potter, Friends, Titanic, Grey’s Anatomy, Love Actually.

Lees verder