castingtips van job castelijn
castingtips van job castelijn

5 castingtips voor acteurs van Job Castelijn

Hoe scoor je een rol in die grote Nederlandse film of serie? Waarmee val je op als acteur, en wat moet je vooral níet doen? Casting director Job Castelijn van Kemna Casting verklapt zijn castingtips.

1) Zorg dat je gezien wordt

“Je kunt jezelf pas in de kijker spelen als casting directors weten wie je bent, dus het is belangrijk om je in te schrijven bij verschillende castingbureaus en aan casting directors te laten weten dat je wilt acteren. Wij nodigen bij Kemna Casting niet zomaar mensen uit. We willen eerst weten wat voor vlees we in de kuip hebben. Het is dus belangrijk dat je goede foto’s van jezelf meestuurt plus een uitgebreide cv waarop we zien wat voor acteerervaring je al hebt. En het werkt ook om filmmateriaal van jezelf mee te sturen, zodat we kunnen zien wat je kunt.”

2) Geef je eigen interpretatie aan de rol

“Een goede voorbereiding op een casting is heel belangrijk. Denk daarom goed na over wie het personage zou kunnen zijn en wat jij hieraan kunt toevoegen. Het is echt niet altijd zo dat wij bij een casting al precies weten hoe een personage loopt, praat en beweegt. Daarom is het fijn als je ziet dat een acteur daar goed over heeft nagedacht, keuzes heeft durven maken en daarmee een rol van het papier af laat komen. Ga niet te veel pleasen, maar probeer echt jouw interpretatie van de rol te laten zien. Het leuke is dat op deze manier juist in de castingruimte vaak dingen ontstaan.”

3) Kom in character naar de auditie

“Het helpt altijd om je een beetje te kleden naar de rol, want alles wat je niet meer hoeft te spelen, is lekker. De auditieruimte is heel saai, kaal en grijs, met ongezellig licht, dus die ruimte gaat je in ieder geval niet helpen. Je hoeft echt niet naar de feestwinkel om een politie-uniform te huren als je voor de rol van agent komt. Maar een beetje creatief zijn met wat je in je kledingkast hebt hangen, is fijn. Volgens mij helpt je dat heel erg om in je rol te komen; je moet een personage niet alleen spelen, maar ook zíjn.”

Misschien ook interessant: Een kijkje achter de schermen bij: casting director Job Castelijn.

4) Verzin geen smoesjes

“Een auditieruimte binnenkomen met allerlei excuses is echt not done. ‘Ik ben heel moe, want ik was eigenlijk al verkouden gisteren en ik heb slecht geslapen en m’n opa was ook nog jarig…’ Het helpt je allemaal niet op een auditie. Waarschijnlijk komt het door de zenuwen, een te slechte voorbereiding of misschien ben je wel echt ziek. Maar voor ons is dat heel vervelend, want de regisseur heeft de tijd genomen om naar jouw interpretatie te kijken en wil natuurlijk dat jij, zodra je binnenkomt, die rol perfect gaat spelen. Als je dan vertelt dat alles wat je gaat doen eigenlijk niet heel goed zal zijn, voelt niemand zich serieus genomen. Als je ziek bent moet je niet komen, en kom je wel: geen smoesjes!”

5. Ken je regisseur

“Het is superbelangrijk om altijd voordat je naar een auditie gaat te weten voor wie je auditie komt doen. Probeer eerder werk van de regisseur te bekijken, zodat je weet welke speelstijl hij of zij fijn vindt. Soms refereert een regisseur aan iets wat hij eerder gemaakt heeft, als je dan geen idee hebt, kan het heel onhandig zijn.

Wanneer je voor het derde seizoen van Nieuwe Buren komt casten, zorg dan in ieder geval dat je één aflevering van seizoen 1 of 2 gezien hebt. En als je komt voor een boekverfilming, lees dan het boek of in ieder geval het uittreksel. Het is heel belangrijk om op alle vlakken beslagen ten ijs te komen, dan zien wij ook dat je het project serieus neemt.”

Foto boven: Fedja van Huêt als Lex en Anneke Blok als Lilly in Nieuwe Buren 2

Lees verder