5 keer ‘bingewatch’ inspiratie

Met de komst van de winter is het ideale weer daar om te bingewatchen. Game of Thrones, Orange is the New Black, House of Cards – allemaal series die je waarschijnlijk al gezien hebt, of bewust niet wilt zien. Hier vijf tips voor een eerste seizoen van series die je misschien nog niet hebt gezien, maar die zeker wel de moeite waard zijn.  Open die fles wijn maar en ga ervoor zitten. Ondanks dat het vijf hele verschillende series zijn, hebben ze gemeen dat er detective elementen inzitten.

1. Stranger Things

Als je ‘m nog niet gezien hebt, heb je er waarschijnlijk wel van gehoord. Deze science fiction serie speelt zich af in de jaren tachtig en is een enorme hit. Onder andere door de leuke referenties naar de popcultuur. Wees dus voorbereid op een flinke dosis nostalgie.

Als de twaalfjarige Will verdwijnt, gaan zijn drie beste vrienden hem zoeken. Ze stuiten op een jong, vreemd meisje met bijzondere gaven en haar naam is Eleven, door de jongens omgedoopt tot ‘Elle’. Zij beweert te weten waar Will is. Ondertussen is ook Will’s moeder (goede rol van Winona Ryder) alles aan het doen om haar zoon terug te vinden.

De makers van de serie hebben oorspronkelijk het idee bij verschillende omroepen in de VS gepitcht. Zij wezen de serie echter allemaal af omdat ze niet geloofden dat de jonge hoofdrolspelers een volwassen publiek zouden aantrekken. Dat er een seizoen twee uitkomt in 2017  bewijst het tegendeel.

Te zien via o.a. Netflix.

2. Banshee

Na een gevangenisstraf van vijftien jaar is een diamantendief weer op vrije voeten. Hij heeft maar één doel, zijn oude partner in crime en tevens geliefde opsporen. Maar zij blijkt niet op hem te hebben gewacht en heeft inmiddels een burgerlijk leven in het kleine stadje Banshee, gelegen in een Pennsylvania. De dief geeft alleen niet zomaar op en doet zich voor als de nieuwe sheriff van het stadje. Niet alleen de premise ‘crimineel-turns-cop’ levert interessant drama op. Ook de Amish-setting biedt voldoende boeiend materiaal. Veel bonte personages en veel seks en geweld. Er zijn in totaal vier seizoenen van Banshee gemaakt.

Te zien via o.a. HBO.

3. Orphan Black

Sarah is een oplichter met altijd te weinig geld op zak. Als ze getuige is van een zelfmoord neemt haar leven een bizarre wending. De vrouw die voor een trein springt, lijkt precies op Sarah. Die grijpt haar kans en neemt de identiteit aan van de mysterieuze vrouw. Vooral voor het geld. Maar gaandeweg wil ze eigenlijk ook wel weten waarom de twee zo op elkaar lijken. Zeker op het moment dat er weer iemand opduikt die precies op hun lijkt.

Tatiana Maslany, die dus meerdere hoofdrollen speelt, won afgelopen jaar (eindelijk…) een Emmy Award voor deze serie. Bijzondere serie, vooral het eerste seizoen; ga het zien.  Er zijn vier seizoenen beschikbaar. Hier alvast de openingsscène van seizoen één.

Te zien via o.a. Netflix

Like Girls in Film op Facebook voor meer kijktips. 

4. The Fall

Na de moord op twee vrouwen in Belfast wordt politiecommissaris Gibson, gespeeld door Gillian Anderson, ingevlogen om de zaak op te lossen. Klinkt als een standaard detective, maar dat is het eigenlijk niet. In de eerste plaats omdat je meteen weet wie het gedaan heeft. Een spannende, verrassende en sexy serie. The Guardian schreef niet voor niets ‘een van de beste BBC series in jaren’. Er zijn inmiddels drie seizoenen beschikbaar.

Te zien via o.a. Videoland en Netflix 

5. Peaky Blinders

Als de Britten iets goed kunnen, dan is het kostuumdrama maken. Deze stijlvolle serie blikt terug naar Birmingham vlak na de Eerste Wereldoorlog. De Ierse familie Shelby, met aan het hoofd de jonge, getraumatiseerde veteraan Thomas, is het territorium van hun ‘gang’ de Peaky Blinders aan hetuitbreiden. De nieuwe politiechef heeft ze echter in het vizier en stuurt een mooie dame undercover.

Sterk geacteerd en bijzonder stijlvol dus,  wat je al in de eerste scène duidelijk ziet. Ook van Peaky Blinders zijn inmiddels drie seizoenen verschenen, de laatste dus ook met Nederlandse actrice Gaite Jansen.

Te zien via o.a. Film1 en Netflix

Like Girls in Film op Facebook voor meer kijktips. 

Foto boven artikel: Stranger Things © 2016 Netflix

Lees verder