filmlocaties
filmlocaties

5 onverwachte filmlocaties van populaire series

Wie vergaapt zich niet aan de mooie gebouwen en prachtige natuur die het decor zijn in onze favoriete series. Het is een inspiratie voor een volgende stedentrip of (korte) vakantie. Maar weten we dan precies welke bestemming we moeten boeken? Nee, want je denkt dat je weet waar je naar kijkt, maar in serieland is niets wat het lijkt. Daarom duiken we in deze blog in de wereld en $$-business van de filmlocaties.

Een win-win situatie

Dankzij de steeds geavanceerdere technieken wordt filmen op locatie steeds gemakkelijker. Film- en televisiemaatschappijen verruilen het oude Hollywood, waar de decors nog in detail werden nagebouwd, in voor filmen op locatie. Een win-win situatie, want de series lijken authentieker en de filmlocaties krijgen extra aandacht. Er is zelfs een heuse strijd gaande. Steden proberen televisieseries in de wacht te slepen en gooien lobbyisten, belastingvoordelen en subsidies in de strijd.

Het kost wat (House of Cards kreeg van de staat Maryland zo’n 30 miljoen (!) belastingvoordeel), maar dan heb je ook wat. De lokale economie verdient de investering in veel gevallen dubbel en dwars terug. House of Cards kost zo’n 100 miljoen per seizoen en tijdens de opnames van seizoen 1 werd ruim 63 miljoen in Maryland uitgegeven. Het lokale bedrijfsleven kreeg een boost. Zo’n tweeduizend bedrijven werkten mee aan House of Cards. Daarbij kan je denken aan catering, transport of decorbouw. Het filmen van een serie op locatie levert dus veel werkgelegenheid op. En dan hebben we het nog niet eens over de voordelen van city- of landenmarketing. Jaarlijks bezoeken vele toeristen de filmlocaties en dat is een belangrijke bron van inkomsten. Nog een aantal goede redenen waarom we series moeten blijven kijken. Het is goed voor de economie! Halleluja!

Veel series spelen zich af in een bepaald(e) land of stad, maar worden eigenlijk in een andere stad of ander land opgenomen. Wij zetten een aantal opvallende filmlocatie-weetjes voor je op een rij.

1) House of Cards

Washington D.C. natuurlijk, horen we je denken. Hoewel het lijkt alsof de serie zich in Washington D.C. afspeelt (ook wij trappen erin), wordt de serie voornamelijk opgenomen in Maryland. Joppa en Baltimore wel te verstaan. In Joppa vinden de opnames van de succesvolle serie met Kevin Spacey plaats in een gebouw van warenhuisketen Macy’s van 300.000 vierkante meter. Het leegstaande distributiecentrum van het warenhuis vormt een belangrijke set van de serie. Daarnaast is de cast en crew vertrouwd met het straatbeeld van Baltimore, een belangrijke uitvalsbasis tijdens de opnames. Kevin Spacey voelde zich zo thuis in de stad dat hij vlakbij een huis kocht. Google je op stadhuis Baltimore, dan is meteen duidelijk waarom! Een kopie van het Capitool!

2) Designated Survivor

Ook in Designated Survivor zien we het Witte Huis, het Capitool en The Washington Monument. De serie speelt zich af in Washington D.C. Zo klaar als een klontje. Klopt! Toch wordt er niet gefilmd in Washington, maar is Toronto (Canada) het decor van Designated Survivor. Snap je het nog?

3) Suits

Altijd gedacht dat Suits is opgenomen in The Big Apple? Vergeet het maar. Ook de makers van deze serie spelen vals en Suits is dus niet in New York opgenomen. Al zou je dat wel vermoeden. De populaire advocatenserie is, net als Designated Survivor, in Toronto opgenomen. De helikoptershots zijn overigens wel geschoten in New York. Het acteerwerk bijna 700 kilometer verderop.

Lees ook: Heeft je zelfvertrouwen een boost nodig? Harvey helpt.

4) Sherlock

Alhoewel wij ervan overtuigd waren dat de serie Sherlock zich in Londen afspeelt, blijkt niets minder waar. Verrassend genoeg is de serie voornamelijk opgenomen in Cardiff, afgewisseld met locaties in Bristol. Natuurlijk zijn er ook genoeg scenes in de populaire BBC-serie met Benedict Cumberbatch en Martin Freeman te vinden die wél in Londen zijn opgenomen. Zoals het bekende adres van Sherlock: 221B Baker Street. In werkelijkheid is de bekende voordeur niet op Baker Street gefilmd, maar op 187 North Gower Street in Londen.

Foto: Robert Viglasky – © Robert Viglasky Photography

5) Game of Thrones

Tsja. Wat zullen we hier van zeggen? Game of Thrones is maar liefst in 7 (!) verschillende landen opgenomen. Wil je deze filmlocaties bezoeken, dan kun je alvast een wereldticket bestellen! Haha.

Kijk je naar het indrukwekkende magische decor van de Game of Thrones, dan denk je niet direct aan Europa. Toch is het grootste deel van de populaire Game of Thrones serie opgenomen in Europa. Zo zien we onder andere de Kroatische stad Dubrovnik terug komen in de serie als King’s Landing, de hoofdstad van Westeros. Als je erop let, dan zie je het straatbeeld van Dubrovnik (de wit met oranje huisjes) duidelijk terug in de serie.

Het Noorden van “The Wall’ is gefilmd bij de ijzingwekkende Godafoss waterval in IJsland. Sindsdien is het toerisme in de regio met 40% gestegen. Autoriteiten spelen daar gretig op in en inmiddels is er dan ook een hele tour rondom de Game of Thrones reeks uitgebouwd. Andere Game of Throne filmlocaties zijn: Spanje en Malta, Marokko, Scotland en Ierland. Skyscanner heeft 46 adembenemende Game of Thrones filmlocaties voor je op een rij gezet.

Lees ook: Zes fantheorieën over seizoen zeven van Game of Thrones.

Maar, welke series kunnen we dan nog wel geloven?

Wees niet getreurd. Veel series zijn wel opgenomen op de locatie van het verhaal. Outlander wordt opgenomen in Schotland, Poldark in Cornwall en de serie Nashville natuurlijk in de stad Nashville. De Scandinavische series Borgen en The Bridge in Kopenhagen en Malmö en Gossip Girl in New York.

Lees ook: De Netflix tunnel-koning El Chapo

Er zijn zoveel mooie filmlocaties van series die we wel zouden willen bezoeken. Wij gaan alvast sparen voor een wereldticket. Waar we wel achter zijn gekomen is dat het wel verstandig is om van tevoren goed uit te zoeken of de series daadwerkelijk worden opgenomen waar we denken, want dingen zijn niet altijd wat ze zijn in serieland.

Carlien en Marjolein zijn vrouwen die van series houden. Die  blogs schrijven over series. Zodat ze nog meer redenen hebben om series te kijken. Alle blogs van Carlien en Marjolein vind je op vrouwendievanserieshouden.nl.

Foto boven artikel: Suits – Gabriel Macht als Harvey Specter, Patrick J. Adams als Michael Ross — (Foto: Shane Mahood/USA Network)

Lees verder