5 redenen waarom <i>Élite</i> meer is dan andere soapy teen series

5 redenen waarom Élite meer is dan andere soapy teen series

Élite is de nieuwe Spaanse Netflix Original over een groep middelbare scholieren die verwikkeld raken in een murder mystery. Een vergelijking met soapy teen shows zoals Gossip Girl, Riverdale en Pretty Little Liars is al snel gemaakt – maar toch vind ik Élite niet in dat rijtje thuis passen.

Ja, hier en daar wordt een luxe liefdadigheidsfeestje georganiseerd en een deel van de arena bestaat uit een exclusieve privéschool inclusief uniform. Maar behalve dat – en een personage met haarband-look à la Blair Waldorf – is Élite een op zichzelf staande verassend goede serie.

Murder mystery

Nadat hun eigen school is ingestort krijgen drie beursstudenten uit een arbeidersmilieu de kans om te studeren aan de prestigieuze privéschool Las Encinas. De verlegen Samuel die werkt als ober, de slimme en beschermde Nadia en de brutale en zelfverzekerde Christian. Vanaf het eerste moment is duidelijk dat de rich kids niet op hun komst zitten te wachten. Maar wanneer een van de studenten vermoord wordt staat ineens iedereen onder verdenking…

#1 Voorbij de clichés

Hoewel er heus wat teen show clichés voorbij komen (bad boy valt voor good girl, de populaire queenbee is diep van binnen onzeker) gaat de serie dieper en weet het een meer rauwe en gewaagde koers te varen. Dankzij de verschillende verhaallijnen worden alle personages uitgediept en blijven ze niet eendimensionaal.

#2 Hot en juicy

Élite gaat geen onderwerp uit de weg. Er komen thema’s aan bod als drugsverslaving, homoseksualiteit en HIV. Seksscènes beperken zich niet tot een beetje tongen, maar zijn best wel hot en juicy. Dat in combinatie met een onopgeloste moordzaak is hét recept voor spanning en intriges – en maakt dat je niet kan stoppen met bingen!

#3 Big Little Lies-structuur

De vertelstructuur heeft wat weg van HBO’s Big Little Lies, waar er vanaf het begin duidelijk is dat er een moord is gepleegd en de beelden zich afwisselen met het heden in de verhoorkamer en gebeurtenissen die daaraan vooraf gingen. Een structuur die werkt, want wíe uit de groep jongeren heeft het nou gedaan?

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

#4 Diversity

Waar andere tienerseries zich voornamelijk richten op de wealthy teens, is in deze serie een duidelijk cultuur- en klassenverschil te zien. Twee werelden die samenkomen op Las Encinas. Élite kent sowieso veel diversiteit – niet alleen in sociaal-economische achtergronden maar ook in religie en seksualiteit.

#5 Jong talent

Élite’s hoofdcast wordt gevormd door een club knappe jonge acteurs, waarvan een aantal bekend voor kunnen komen. Jaime Lorente, Miguel Herrán en María Pedraza waren al eerder te zien in de eveneens succesvolle Spaanse Netflix-serie La Casa de Papel. En met het succes van Élite ziet hun Netflix-carriere er rooskleurig uit. Al twaalf dagen na de release werd een nieuw seizoen besteld die ergens in 2019 op Netflix zal verschijnen. Ik kan niet wachten!

Foto boven artikel: Nino Muñoz

Lees verder