5 Spaanse films en series voor bij de tapas. #kijktips

De zomervakantie is in volle gang. Een mooie gelegenheid om te kijken naar series en film die sfeer van een populair vakantieland weergeven. Na Frankrijk is het nu aan de beurt aan het land van de paella, sangria en de tapas: Spanje. Zes van onze favoriete kijktips om in de Spaanse stemming te komen of te blijven.

Films 

Vicky Christina Barcelona (2008)

Genre: romantisch drama. Regisseur: Woody Allen. Met o.a. Javier Bardem, Penélope Cruz, Rebecca Hall en Scarlett Johansson. 

Vicky  en Cristina zijn twee Amerikaanse vrouwen die de zomer in Barcelona doorbrengen. Daar ontmoeten ze een Spaanse schilder en diens mooie, maar knettergekke ex-vrouw. Samen raken ze verwikkeld in een romantisch avontuur dat voor sommige van hen een tragedie en voor andere een wonder is.

Lees ook ons portret over Penélope Cruz.

Deze film is voor een deel opgenomen in de Spaanse stad Barcelona.

Vicky Cristina Barcelona is te bekijken via Videoland en Pathé Thuis. 

Lees ook: interview met Javier Bardem

El Faro de Las Orcas (2016)

Genre: drama. Regisseur: Gerardo Olivares. Met o.a. Maribel Verdú, Joaquín Furriel en Joaquín Rapalini. 

Beto is een eenzame man die werkt als park- en vuurtorenwachter in het geïsoleerde Peninsula Valdes’ National Park in Chubut in Argentinië. Op een dag arriveert Lola, een Spaanse moeder uit Madrid met haar autistische 11-jarige zoontje Tristán, die Beto kennen van een documentaire over walvissen. Lola vraagt Beto wanhopig om een therapie op te zetten voor Tristán in de hoop dat zijn isolement kan worden overwonnen. Beto is in het begin erg terughoudend maar stemt uiteindelijk in om hem te helpen.

Het verhaal van deze film speelt zich af in Argentinië, maar deels is deze film opgenomen op de Canarische eilanden.

El Faro de Las Orcas is te bekijken via Netflix. 

kijktips Spanje
Joaquín Furriel, Maribel Verdú en Joaquín Rapalini in El faro de las orcas (2016) © joseharo

El Secreto de sus ojos (2009)

Genre: romantisch drama. Regisseur: Juan José Campanella. Met o.a.  Ricardo Darín, Soledad Villamil en Pablo Rago. 

Op het einde van de twintigste eeuw is Benjamin Esposito een gepensioneerde man die zijn leven heeft doorgebracht als een strafrechterlijke onderzoeker. Hij besluit een roman te schrijven gebaseerd op een oude zaak uit 1974, waarin een mooie vrouw op brutale wijze werd verkracht en vermoord.

Beetje vals spelen want deze film is eigenlijk Argentijns. Deze film heeft een Oscar gewonnen voor ‘Best Foreign Language Film of the Year’.

El Secreto de sus ojos is te bekijken via o.a Pathé Thuis en Cinetree. 

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan mis je niets.

Series

Las chicas del cable (2017)

Genre: drama. Met o.a. Maggie Civantos, Nadia de Santiago en Iria del Río.

Las Chicas del Cable draait om vier telefonistes in de jaren twintig van de twintigste eeuw in de Spaanse hoofdstad Madrid. Telefonistes waren toen nodig om mensen die elkaar wilden spreken per telefoon met elkaar te verbinden. Dit werk werd vaak uitgevoerd door vrouwen. In Las Chicas del Cable is te zien hoe een viertal dames van de Spaanse telefoonmaatschappij een revolutie in gang brengen. De vrouwen ontmoeten elkaar op het werk en hebben één ding met elkaar gemeen: ze streven naar onafhankelijkheid. Dit was destijds voor vrouwen zeker niet vanzelfsprekend. Hier maken zij zich hard voor. Terwijl ze ook omgaan met romantiek, vriendschap en de moderne werkplek.

Las Chicas del Cable is de eerste Spaanse Netflix Original en is te bekijken via Netflix. 

Grand Hotel (2011-2013)

Genre: misdaad, drama. Met o.a. Amaia Salamanca, Yon González, Fele Martínez, Eloy Azorín en Manuel de Blas.  

De serie speelt zich af rond 1905 in een luxieus hotel. Allerlei mysteries rondom de eigenaars (de familie Alarcón) en de hotel bedienden, brengen de kijker meerdere detectiveverhalen. Gelijktijdig is er een onmogelijke liefdesverhaal tussen de bediende Julio en Alicia Alarcón.

Alle drie de seizoen van Grand Hotel zijn te bekijken via o.a. Videoland en Netflix. Mocht je de locatie willen bezoeken waar deze serie is opgenomen. Dat is Palacio de la Magdalena in het plaatsje Santander. 

 Afbeelding boven artikel: Blanca Suárez, Nadia de Santiago en Ana Fernández in Las chicas del cable (2017)

Lees verder