Blake Lively: ‘Risico’s nemen is lekker!’

Blake Lively: ‘Risico’s nemen is lekker!’

Actrices als Blake Lively, die ‘volmaaktheid’ op hun voorhoofd geschreven hebben staan, zijn meestal a. voorgeprogrammeerde media-robots (‘I love my job, me and my co-stars are like a big family’), b. doodsaai (hellooo Scarlett J.) of c. enorme bitches (Mila Kunis, is that you?) Zo niet Blake Lively, die de in-Hollywood-bijna-zeldzame mix van humor en zelfspot heeft. Wanneer ze ruim anderhalf uur te laat ons interview in Los Angeles binnenkomt, omdat haar kleine haar ophield, grapt ze: “Ik zat op mijn hotelkamer te Twitteren en de diva uit te hangen”, om er lachend aan toe te voegen: “Was het maar zo, de waarheid is dat kinderen zich helaas niet aan interviewschema’s houden.”

Wanneer ik opmerk dat ik het zo jammer vind dat haar Preserve-collectie (die inmiddels ter ziele is) niet naar Nederland te shippen was, zegt Blake: “Stuur even een mailtje en zeg dat je mijn buddy bent en dat we elkaar hier ontmoet hebben, dan regel ik iets voor je.” En ja hoor, een paar weken later valt er keurig een pakketje op de mat met mijn favo Champagne Dress – door La Lively mede ontworpen – met een X van mijn nieuwe ‘buddy’ Blake.

Blake in Cafe Society
Blake in Cafe Society

1. Hoe vind jij de perfecte balans tussen je carrière en het moederschap?

Blake Lively: “Balans vinden is iedere dag opnieuw afwegingen en keuzes maken. Ik denk dat alle vrouwen met kinderen kunnen beamen dat daar geen vaststaand recept voor is en dat we allemaal wel eens gillend gek worden. Ik ben niet minder gaan werken sinds ik moeder ben, maar ik maak wel veel bewustere keuzes. Bij ieder project dat ik aangeboden krijg, denk ik: Is deze rol het waard om mijn gezin de hele wereld over te slepen? Is het antwoord ‘ja’, dan stort ik me er vol in, is het een ‘nee’ dan hoef ik ook geen spijt te hebben dat ik het afwijs.”

2. Zijn je prioriteiten veranderd nu je een gezin hebt?

“Grappig, die vraag krijg ik heel vaak, en dan denk ik: Zouden mannen dat ook wel eens te horen krijgen? Mijn antwoord is ‘nee’, om de simpele reden dat familie bij mij altijd al op de eerste plaats kwam. Ik kom zelf uit een enorm hechte familie, met wie ik veel tijd doorbreng. Mijn moeder en zus reizen ook regelmatig met me mee. Het is dan ook geen keuze om tijd voor mijn gezin vrij te maken, het is meer een vanzelfsprekendheid. Gelukkig staat Ryan (Reynolds, Blake’s man) er net zo in.”

3. Hoe voorkom je dat je burn-out raakt met zo’n drukke carrière én leven?

“Ik denk dat het belangrijk is om nieuwe dingen te blijven creëren. Toen ik de tv-serie Gossip Girl deed, heb ik zes jaar lang tien maanden per jaar gefilmd met draaidagen van zestien tot achttien uur. Op het eind was ik helemaal leeg en creatief uitgeblust. Ik voelde nergens meer passie voor en merkte dat ik nieuwe impulsen nodig had. Toen ben ik mijn eigen lifestyle-platform Preserve begonnen, en dat gaf me zoveel nieuwe energie. Inmiddels is het ter ziele, maar ik ben alweer met tig nieuwe ideeën bezig. Zolang ik kan creëren, voel ik me goed.” 

4.Wie zijn de vrouwen die jou zelf inspireren?

“Mijn moeder en mijn twee zussen, omdat ze sterke, creatieve vrouwen zijn met een flinke dosis humor én zelfspot. Vrouwen die zichzelf niet te serieus nemen, zijn mijn favoriet. Het leven is een stuk makkelijker als je in ieder geval om je eigen stommiteiten kunt lachen. Mijn creatieve kant heb ik van mijn moeder, ze is altijd bezig met dingen maken, of het nu om een driegangendiner of een jurk gaat. Hiermee wist ze me al jong te inspireren.” (Op de vraag wat de beste tip was die ze van haar moeder kreeg, antwoordt Blake: “Een rode advil gebruiken als lippenstift of blush als je niks bij de hand hebt, en mijn moeder heeft ook wel eens as gebruikt als oogschaduw – al weet ik niet of ik dát nu wel moet aanraden haha.”)

Vrouwen die zichzelf niet te serieus nemen, zijn mijn favoriet.

Blake Lively

5. Ben je iemand die voor veilig gaat of spring je liever in het diepe?

“Ik duik dat diepe in! De momenten dat ik de grootste risico’s nam, zijn de momenten dat ik me het lekkerste voelde. Ik ben ook niet bang om te falen, Preserve is daar misschien wel het beste voorbeeld van. Na een jaar heb ik de website geëvalueerd en moest ik concluderen dat mijn doel om ‘het verschil te maken’ mislukt was. Dan kun je doorgaan met iets waar je niet heel trots op bent of gewoon de stekker eruit trekken en toegeven dat het mislukt is. Ik schaam me er niet voor dat ik gefaald heb, daar groei ik alleen maar van. Al klink ik nu wel als een Hollywood-cliché, hahaha.”

Nu te zien in: The Shallows en Café Society

Foto: Blake in The Age of Adeline

Lees verder