Julia Roberts – ‘Ik ben nooit woest ambitieus geweest’ 
Julia Roberts

Julia Roberts – ‘Ik ben nooit woest ambitieus geweest’ 

Julia Roberts (die alweer 49 jaar is!) staat bekend als een dame die nog wel eens venijnig uit de hoek kan komen als het om journalisten gaat. “Ze heeft me een keer aan het huilen gekregen”, verklapt een Italiaanse collega vlak voor onze eerste ontmoeting. Blijkbaar had de journaliste in kwestie iets over haar kinderen gevraagd wat La Roberts niet beviel. Ik ben dus op mijn hoede.

Ook interessant

Julia Roberts

17 dingen die je nog niet wist over Julia Roberts.

Al had mijn eigen liefste die ochtend naast haar op de loopband in de sportschool van het hotel gestaan, en vertrouwde hij me toe dat ze hartstikke charmant en aardig was (tuurlijk schat, maar jij bent een man!).

Direct bij binnenkomst begroet Julia me echter met haar wereldberoemde glimlach (Pretty Woman-flashback all over!) en het ijs is meteen gebroken. Geen onderwerp is verboden en Jules voert een sprankelend en open gesprek. “Ik ben gelukkiger dan ooit”, vertelt ze desgevraagd, “ik heb een fantastische man en een ontzettend fijn familieleven. Wat wil een mens nog meer?”

1. Je maakt gemiddeld nog maar één film per jaar, is dat een bewuste keuze?

“Ja, ik ben nooit woest ambitieus geweest en ik maak liever één mooie film per jaar. Iets waarvan ik écht vlinders in mijn buik krijg, dan dat ik lopende band-werk aflever. Mensen denken vaak dat ik minder werk vanwege mijn kinderen. Maar eigenlijk ben ik altijd al heel kritisch geweest in mijn keuzes. En ik heb gelukkig de luxe om alleen voor de pareltjes te gaan. Natuurlijk komt mijn gezin op de eerste plaats. Maar als ik een rol aangeboden krijg die me echt intrigeert, maak ik daar ook heel bewust tijd voor vrij, zodat ik me erin vast kan bijten. Ik hoef me daar dan ook niet schuldig over te voelen, omdat ik er de rest van het jaar wel voor mijn kinderen ben.”

Julia Roberts in Wonder (2017).

2. Hoe regel je het praktisch met je gezin als je op de set staat?

Julia Roberts: “Meestal reizen we als een troep en gaat de hele familie mee. Ik vind het prettig om de positieve energie van mijn kinderen om me heen te hebben. Ze inspireren me steeds weer omdat ze nog met een frisse en onbevooroordeelde blik naar de wereld kijken. Van die onbevangenheid kunnen wij volwassenen zo veel leren, het leven heeft ons blasé gemaakt en we vergeten vaak om te genieten van kleine dingetjes. Kinderen hebben ook geen dubbele agenda en hun eerlijkheid werkt voor mij heel verfrissend.”

Lees ook: Julia Roberts in de nieuwe film Wonder #trailertip

3. Je staat bekend om je on-Hollywoodse levensstijl. Waarom vind je dat zo belangrijk?

“Mijn man en ik willen niet dat onze kinderen opgroeien tot wereldvreemde volwassenen die alleen maar luxe om zich heen hebben gezien. Ik koop geen peperdure merkkleding, niet voor hen, maar ook niet voor mezelf; liever maak ik zelf iets achter de naaimachine. Daarnaast hebben we onze eigen moestuin waar we veel van ons eten uit halen. Ik denk dat het belangrijk is dat kinderen snappen waar worteltjes en boontjes vandaan komen, en dan bedoel ik niet: uit het vriesvak van de supermarkt.”

4. Is Hollywood veranderd sinds het begin van je carrière?

“Dat denk ik wel. Vroeger hing er een zweem van magie rond acteurs omdat je ze alleen kende van de rollen die ze speelden. Maar tegenwoordig worden jonge actrices de hele dag door gevolgd en is er meer de focus op wat ze doen en dragen dan op hun acteerwerk. Het lijkt mij vreselijk om 24/7 camera’s op je gericht te hebben, ik had dat op jonge leeftijd echt niet aan gekund. Door mijn teruggetrokken bestaan heb ik zelf niet zo veel last van de paparazzi. Vaak word ik niet eens herkend, omdat ik er in het dagelijkse leven zo on-glamorous uitzie. Bij mij begint de gekte eigenlijk pas als ik in vol ornaat de rode loper op stap; dat is prima, want het is een onderdeel dat bij mijn werk hoort.”

5. Wat vind je van Hollywoods obsessie met jeugdigheid?

Julia Roberts: “Ik vind dat die obsessie verontrustende vormen aanneemt. We zijn het normaal gaan vinden dat vrouwelijke actrices hun gezicht niet meer kunnen bewegen. Mij persoonlijk lijkt het vreselijk als mijn kinderen niet meer kunnen zien of hun moeder nu blij of boos is. Mijn geheim om jong te blijven? Ik prijs me gelukkig met goede genen en verder ben ik een ras-optimist die veel lacht en een positieve levensvisie heeft. Hoe ouder je wordt, hoe meer je innerlijk gaat tellen, en tegen een happy attitude kan geen wondermiddel op. Geluk maakt je mooi en houdt je jong.”

Volg Girls in Film op Facebook voor meer interviews met girls in film als Julia.

Foto boven artikel: Julia Roberts in de film Money Monster. Deze bekijk je oa via Pathé Thuis.

Lees verder