5 vragen aan Sarah Jessica Parker
5 vragen aan Sarah Jessica Parker

Sarah Jessica Parker: ‘Mijn uiterlijk bepaalt niet mijn geluk.’

Het maakt niet uit hoe lang Sex and the City al gestopt is. Wanneer ik Sarah Jessica Parker (52) ontmoet in een hip Londens hotel, kan ik het toch niet laten om te fantaseren dat ik een tête-a-tête heb met Carrie Bradshaw in een of andere New Yorkse hotspot (ober, twee Cosmopolitans, please!). Vooral wanneer het onwaarschijnlijke gebeurt dat zij míj complimenteert met mijn Topshop-jurkje (‘I love your dress’). Terwijl ze zelf gehuld is in Prabal Gurung met de meest jaloersmakende Giuseppe Zanotti’s aan haar voeten.

Nadat het een poosje rustig is geweest rond haar persoontje, is Sarah Jessica Parker terug met de komische dramaserie, Divorce. Op HBO, de zender waar het ook allemaal begon met SATC. Ze speelt Frances, een getrouwde vrouw met twee kinderen die haar leven en huwelijk in twijfel trekt. En eind vorig jaar kwamen er ook berichten naar buiten dat deze zomer de derde Sex and the City film wordt opgenomen. 5 vragen aan Sarah Jessica Parker. Daar komt ie:

1. Wat was het aan Divorce dat je terugdreef naar televisie?

“Ik was deze serie al vier jaar aan het ontwikkelen en er was aanvankelijk geen script. Maar ik wilde het verhaal vertellen van een huwelijk met een affaire en wat dit betekent voor je huwelijk. Het thema was al lang niet geportretteerd in films of tv op een manier die mij nieuwsgierig maakte. Ik was ook benieuwd naar de rol van de economische crisis en wat dit met de onafhankelijkheid van vrouwen heeft gedaan. Ik heb zelf ook een vriendin die bij haar ex-man woont terwijl ze gescheiden is. De economische omstandigheden dwingen haar daartoe: ze heeft haar carrière voor haar echtgenoot opgegeven en is nu wel weer gaan werken, maar verdient niet genoeg om in haar eentje voor de kinderen te zorgen. Het is een rauwe serie geworden, maar wel realistisch en voor veel vrouwen herkenbaar, denk ik.”

2. Je bent zelf al bijna twintig jaar getrouwd, hoe voorkom je dat jullie huwelijk uitloopt op een divorce?

“Door veel te praten en je relatie niet in interviews te bespreken haha. Ik denk dat het belangrijk is dat je interessant blijft voor de ander, je moet elkaar blijven inspireren, dan raak je niet verveeld. Iedere relatie heeft zijn dipjes, maar uiteindelijk is Matthew (Broderick, red.) nog steeds de man naast wie ik wakker wil worden. Het begint natuurlijk allemaal bij ongelooflijk veel van elkaar houden.”

3. Wat vind jij de grootste worsteling als werkende moeder?

“De juiste keuzes maken. Ik heb een rijk, maar gecompliceerd leven waarin ik steeds weer opofferingen moet maken en compromissen sluiten. Dat is ook de reden dat ik een tijdlang minder heb gewerkt, ik had even geen zin om wekenlang weg te zijn van mijn gezin. Een rol kan nog zo fantastisch zijn, ik ben op de eerste plaats moeder en vraag met altijd af wat ‘ja’ zeggen voor invloed zal hebben op mijn kinderen. Ik heb ‘t in het verleden vaak genoeg meegemaakt dat ik op het vliegtuig stapte en twee huilende dochters moest achterlaten, vreselijk is dat!”

#SarahJessicaParker and her twin daughters on June 7 👭👭💙💙💙

A post shared by Sarah Jessica Parker Daily (@sjp_daily) on

4. Veel actrices klagen dat de rollen schaarser worden na hun veertigste. Heb jij dat ook gemerkt?

“Nee, ik heb over aanbiedingen nooit te klagen gehad. Ik ken de verhalen ook en snap heel goed dat het frustrerend is om zonder werk thuis te zitten. Eerlijk gezegd merk ik zelf niet zo veel van die leeftijdsdiscriminatie. Ik denk dat het belangrijk is om qua leeftijd mee te groeien met je rollen en niet krampachtig vast te houden aan personages die je zelf niet meer bent en dus ook niet geloofwaardig kan neerzetten.”

5. Voel je druk om er jong uit te blijven zien in een showbizzwereld die wordt gedomineerd door uiterlijk?

“Nee niet echt, ik ben blij dat ik eruitzie als iemand van mijn leeftijd. Het is niet natuurlijk om na je veertigste helemaal rimpelloos door het leven te gaan en ik vind het jammer dat sommige collega’s – Nee, ik noem geen namen – de looks hebben van twintigers. De dag dat ik oud en uitgezakt ben, komt steeds dichterbij. Maar ik kan er niet mee zitten, want mijn geluk wordt niet gedefinieerd door hoe ik eruitzie.”

Foto: HBO

Lees verder