5x de leukste <i>chickflicks</i> uit de 90s #GiFonTOP #video

5x de leukste chickflicks uit de 90s #GiFonTOP #video

In #GiFonTOP selecteren we een lijstje met onze favorieten binnen een bepaald genre. Deze week gaan we terug in de tijd met onze favoriete ’tiener chickflicks uit de jaren negentig’. Ben je opgegroeid in de nineties dan kun je vast hele scenes opdreunen.

#1 Clueless (1995)

Regie: Amy Heckerling | Cast: Alicia Silverstone, Stacey Dash, Brittany Murphy, Paul Rudd e.a.

Chickflicks

De ultieme klassieker op het gebied van chickflicks! Dankzij Clueless leerden we de uitdrukkingen “As if!” en “Whatever!”.

Cher is een rijkeluisdochter die alles heeft wat haar hartje begeert. Ze wordt vaak aangezien als oppervlakkig en egocentrisch. Daarom besluit Cher samen met haar beste vriendin Dionne (“named after great singers of the past who now do infomercials”) zich te storten op ‘new girl’ Tai. Ze zullen haar net zo populair maken als zij zelf zijn. Tegelijkertijd is Cher ook nog op zoek naar een droomvriendje.

Clueless is te zien op o.a. Netflix

#2 10 Things I Hate About You (1999)

Regie: Gil Junger | Cast: Julia Stiles, Heath Ledger, Joseph Gordon-Levitt, Larisa Oleynik e.a.

Chickflicks

Wie valt nou niet in het katzwijm van (de helaas overleden) Heath Ledger die met een hele fanfare de trappen af danst op het nummer ‘Can’t Take My Eyes Off Of You’?

De mooie en populaire Bianca Stratford zit met een dilemma: haar vader verbiedt haar om uit te gaan voordat haar onpopulaire oudere zuster Kat hetzelfde doet. In een poging om Bianca voor zich te winnen probeert een jongen (een jonge Joseph Gordon-Levitt) om Kat te koppelen aan Patrick Verona, die net als Kat een rebel is, en daardoor misschien haar hart wel weet te veroveren.

De titel van de film is een verwijzing naar het gedicht dat Kat over Patrick schrijft. De iconische scène waarin ze in tranen het gedicht voordraagt was een onetaker: hij werd in een keer gedraaid en was meteen perfect.

10 Things I Hate About You is te zien op o.a. Google Play

Ben je opgegroeid in de jaren tachtig, dan is dit artikel misschien ook iets voor jou.

#3 She’s All That (1999)

Regie: Robert Iscove | Cast: Freddie Prinze Jr., Rachael Leigh Cook, Paul Walker, Matthew Lillard e.a.

Chickflicks

Zack is de populairste jongen van de school. Wanneer hij wordt gedumpt door zijn narcistische vriendinnetje (voor een zogenaamde reality tv-ster uit MTV’s The Real World, ha) roept Zack dat hij haar prima kan vervangen door wie dan ook. Dat laat zijn beste vriend Dean (een rol van de inmiddels overleden Paul Walker) zich geen twee keer zeggen. Want wat is een tienerfilm zonder een weddenschap? Juist. Dean daagt Zack uit om Laney, het meest onpopulaire meisje van de school binnen zes weken om te toveren in promqueen.

Grappig feitje: She’s All That is gedeeltelijk gebaseerd op My Fair Lady.

She’s All That is niet on demand te zien maar wel te bestellen

#4 Drive Me Crazy (1999)

Regie: John Schultz | Cast: Melissa Joan Hart, Adrian Grenier, Stephen Collins, Mark Metcalf e.a.

Chickflicks

Drive Me Crazy heette in de eerste instantie Next To You, maar gezien Britney’s populariteit (zo nineties) werd de titel vernoemd naar de soundtrack. Melissa Joan Hart, die wereldwijde bekendheid had vergaart door de populaire serie Sabrina the Teenage Witch, speelt de streberige Nicole. Tegenover Adrien Grenier, die we later zouden kennen uit Entourage, als Chase. De twee wonen naast elkaar, maar dat is dan ook het enige wat ze gemeen hebben. Als ze allebei worden gedumpt slaan ze de handen ineen. Ze besluiten zogenaamd publiekelijk te gaan daten om hun oude liefdes jaloers te maken.

Grappig: In de eerste instantie zou de rol van Chase worden gespeeld door Elijah Wood, maar die werd toch te jong gevonden.

Drive Me Crazy is niet on demand te zien maar wel te bestellen bij bijv. bol.com.

Volg Girls in Film ook op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

#5 Never Been Kissed (1999)

Regie: Raja Gosnell | Cast: Drew Barrymore, David Arquette, Michael Vartan, Molly Shannon e.a.

Chickflicks

Drew Barrymore begon met acteren op haar 7e in E.T.: the Extra-Terrestrial en op haar 20e startte ze haar eigen productiemaatschappij: Flower Films. Never Been Kissed was de eerste film die hierdoor werd geproduceerd.

In de film speelt Drew de rol van de onzekere Josie, die bij een krant werkt. Voor een artikel moet ze undercover gaan bij een middelbare school. Iets wat gelijkstaat aan de hel voor Josie, want haar middelbare schooltijd was verschrikkelijk. Ze was nooit populair geweest, en nu moet ze bij de incrowd van de school zien te komen om zo informatie los te peuteren voor haar artikel.

Never Been Kissed is te zien op o.a. Google Play

Foto: Clueless 20th Century Fox | Paramount | Touchstone Pictures | Miramax

Lees verder