dansfilms
dansfilms

5x onze favoriete dansfilms #GiFonTOP

“Nobody puts baby in a corner”, is natuurlijk dé bekende quote uit de 80s classic Dirty Dancing. Een eindeloze zomervakantie, een hotte dansleraar en een eerste liefde. Ingrediënten voor een van de succesvolste dansfilms aller tijden!

Dirty Dancing kwam in 1987 uit en heb je waarschijnlijk ergens op VHS liggen, maar dit jaar brengt Pathé de film weer even terug naar het witte doek. Op 31 augustus, 1 en 2 september kan je je weer even onderdompelen in de romance tussen Baby en Johnny en the time of your life hebben. Waar en wanneer precies? Dat vind je hier.

Maarrr Dirty Dancing is natuurlijk niet de enige dansclassic… Dit zijn (naast Dirty Dancing) onze vijf favoriete dansfilms door de jaren heen:

#1 Saturday Night Fever (1977)

Dé film die van John Travolta in een klap een superstar maakte en disco omtoverde tot het populairste muziekgenre van dat moment.

Tony werkt in een verfwinkel in Brooklyn en leeft een uitzichtloos bestaan. Hij leeft van weekend naar weekend, waar hij in een wit pak de show steelt op de dansvloer van iedere discotheek. Hier ontmoet hij Stephanie. Samen besluiten ze mee te doen aan een danswedstrijd – “only dancing, nothing more” volgens Stephanie. Maar de twee blijken – hoe kan het ook anders – meer te delen dan alleen hun liefde voor het dansen.

John Travolta bereidde zich maandenlang voor door elke dag te hardlopen en te dansen en werd genomineerd voor een Oscar voor deze break out role. Je kijkt Saturday Night Fever via Google Play.

#2 Footloose (1984)

Door naar de 80s waar een jonge Kevin Bacon ons aan het dansen zette in Footloose. 

Tiener Ren verhuist na de dood van zijn vader samen met zijn moeder van Chicago naar Bomont. Van de stad naar een dorp is al een klein drama op zich, maar dan is het ook nog een dorp waar het verboden is om te dansen. En laat dan nou nét de grote passie van Ren zijn. De dominee van het dorp heeft dit verbod gelegd nadat zijn zoon tijdens een dansfeest om het leven kwam. Ren doet er alles aan om toch een dansavond te organiseren.

Footloose is lichtelijk gebaseerd op soortgelijke situatie die voorkwam in een kleine religieuze gemeenschap in Elmore City, Oklahoma. Voordat Kevin Bacon in de picture kwam wilden de producers eigenlijk Tom Cruise (dankzij zijn onderbroekendans in Risky Business) of Rob Lowe voor de hoofdrol.

In 2011 werd er een remake van Footloose gemaakt die je kan zien op Netflix. De oorspronkelijke film kijk je op Videoland of bijv. via iTunes.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

#3 Billy Elliot (2000)

Van disco naar ballet met de klassieker Billy Elliot.

De 11-jarige Billy Elliot groeit op in Noord-Engeland tegen het decor van de Britse mijnwerkersstaking van 1948/85. Zijn vader wilt dat hij gaat boksen, maar zelf wilt Billy veel liever dansen. Een prachtig coming-of-age verhaal met een lach en een traan. Tijdens de draaiperiode zat Jamie Bell in de puberteit waardoor zijn stem veranderde. Sommige scènes moesten later opnieuw worden nagesynchroniseerd.

Als kind volgde Jamie Bell al danslessen, waardoor hij vaak het mikpunt van pesterijen was op school. Deze ervaringen gebruikte de jonge acteur als inspiratie voor zijn titelrol. Met succes, want hij werd ermee op 14-jarige leeftijd (!) beloond met een BAFTA-award!

Billy Elliot is te zien op Netflix.

#4 Step Up (2006)

De film waardoor we allemaal verliefd werden op Channing Tatum en jaloers op Jenna Dewan’s dansskills.

Tyler groeit op in een achterstandwijk waar hij niet veel meer doet dan auto’s stelen en dansen op straat. Wanneer hij gepakt wordt tijdens een uit de hand gelopen incident wordt hij veroordeeld tot een taakstraf als conciërge in een dansschool. Als hij in zijn overall de mooie danseres Nora tegen het lijf loopt is het niet echt liefde op het eerste gezicht. Maar dan heeft Nora een danspartner nodig en lijkt Tyler, ondanks zijn andere (dans)achtergrond, de perfecte kandidaat.

Een heerlijke romcom om bij weg te zwijmelen, al helemaal wetende dat Channing Tatum en Jenna Dewan tijdens het maken van deze film verliefd op elkaar werden. Na een 9-jarig huwelijk maakten ze dit jaar bekend uit elkaar te gaan.

De hele Step Up franchise is te zien op Netflix. Maar het eerste deel blijft toch echt de beste.

Nog niet uitgedanst? In dit artikel vind je nog meer dansfilms uit deze eeuw.

#5 Black Swan (2010)

Tot slot de psychologische thriller van Darren Aronofsky die Natalie Portman een Oscar opleverde.

Nina is een veelbelovende balletdanseres in New York. Wanneer ze de hoofdrol krijgt in een aangepaste productie van Het Zwanenmeer doet Nina er alles aan om de choreograaf tevreden te krijgen. De Witte Zwaan gaat haar makkelijk af, maar voor de Zwarte Zwaan leert ze een nieuwe kant van zichzelf kennen. Met hallucinaties en psychoses tot gevolg. Voor haar rol volgde Natalie dagelijks intensieve lessen gedurende een half jaar.

Je kijkt Black Swan oa op Netflix of Pathé Thuis.

Foto’s: Universal, Buena Vista Pictures, Fox Searchlight

Lees verder