5x sterke rollen van Oprah Winfrey

Oprah Winfrey staat erom bekend dat ze alleen speelt in films met een krachtig verhaal waarin personages het vaak zwaar te verduren hebben. Zo ook in de film ‘The Immortal Life of Henrietta Lacks’ die te zien is op HBO (via Ziggo Movies & Series XL). Een film over de vrouw die aan de basis stond van de hedendaagse medicatie. Met in de hoofdrol een overtuigende Oprah. Een overzicht van vijf van haar films.

1 – The Immortal Life of Henrietta Lacks (2017)

1951. De 31-jarige Henriette Lacks bezoekt het John Hopkins Hospital in Baltimore, het enige ziekenhuis waar zij als zwarte vrouw terecht kan. De blanke gynaecoloog Howard Jones onderzocht Lacks, uiteraard in de zaal die bestemd is voor ‘kleurlingen’. Op haar baarmoederhals treft hij een gezwel aan dat al bij de lichtste aanraking gaat bloeden. Jones snijdt er een stukje van af voor onderzoek en stuurt Henriette naar huis. Wat Jones er niet bij vertelt, is dat een monster van Lacks’ kankercellen ook naar het celkweeklaboratorium van het ziekenhuis worden gestuurd. Het pathologisch onderzoek wijst kwaadaardige baarmoederhalskanker uit. Nog lang na haar dood zijn de medische onderzoekers met behulp van Lacks’ cellen op zoek naar het heilige graal: onsterfelijke menselijke cellen.

De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat is vastgelegd door journalist Rebecca Skloot’s. De film vertelt het verhaal door de ogen van de dochter van Henriette Lacks, Deborah Lacks, gespeeld door Oprah. Het verhaal gaat over de zoektocht van Deborah samen met journalist Rebecca Skloot (Rose Byrne) om haar moeder beter te leren kennen en te begrijpen hoe het niet geautoriseerd gebruiken van de kankercellen van haar moeder tot medische doorbraken heeft geleid waarmee talloze levens zijn gered en de medische wetenschap voorgoed veranderde.

Deze film is vanaf 22 april 2017 te zien op HBO. 

2 – The Color Purple (1985)

De film gaat over Celie die jarenlang seksueel is misbruikt door haar stiefvader en twee kinderen op de wereld heeft gezet die ze allebei af heeft moeten staan. Op haar veertiende wordt ze uitgehuwelijkt aan de weduwnaar Albert die haar behandelt als een slavin. Het leven is niet makkelijk voor Celie, maar ze weet hoe ze moet overleven en heeft maar weinig nodig om het te redden. Dan komt de minnares van haar man, een flamboyante blueszangeres, in haar leven. Zij geeft Celie de moed om te vragen, te lachen, te spelen en uiteindelijk, om lief te hebben.

The Color Purple is gebaseerd op het met een Pulitzer-prijs bekroonde boek van Alice Walker Oprah speelt in deze film Sofia, de vriendin van Celie (gespeeld door Whoopie Goldberg). Ze probeert haar vriendin in opstand te laten komen tegen haar gewelddadige man. Een ander belangrijk thema in de film is het gevecht van racisme en gelijkheid aan het begin van de twintigste eeuw.

Deze film is te bestellen via Bol.com

3 – The Butler (2013)

In ‘The Butler’ kruipen Forest Whitaker en Oprah Winfrey in de huid van butler Cecil Gaines en zijn vrouw Gloria. We volgen het leven van butler Cecil die gedurende drie decennia zeven Amerikaanse presidenten diende. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Eugene Allen, die vanaf 1952 tot 1986 daadwerkelijk butler was van zeven Amerikaanse presidenten waaronder Richard Nixon, John F. Kennedy en Ronald Reagan.

Oprah speelt hierin de vrouw van de butler, Gloria. Hoe houdt zij het gezin bij elkaar? En hoe blijft zij de sterke vrouw achter haar drukke man?

Deze film is te zien via o.a Videoland en Pathé Thuis. 

4 – The Women of Brewster Place (1989)

Zeven zwarte vrouwen leven in een appartementencomplex in Brewster Place. Zowel letterlijk als figuurlijk wonen en leven ze in een doodlopende straat. De miniserie is gebaseerd op het boek met dezelfde naam van Gloria Naylor uit 1982. Oprah speelt niet alleen een hoofdrol in deze serie. Haar productiemaatschappij Harpo Productions was verantwoordelijk voor de productie.

Oprah vertolkt de rol van Mattie die op jonge leeftijd zwanger raakt. Ze durft het niet aan haar vader te vertellen en die mishandelt haar hierom. Hierdoor verhuist ze naar Brewsters Place. Ze gaat wonen bij verschillende mensen en probeert zo weer haar leven op te pakken.

Deze miniserie bestel je bij bol.com.

5 – There Are No Children Here (1993)

De alleenstaande moeder LaJoe weigert te zwichten voor de heersende moraal in een gewelddadige wijk waar zij met haar jonge kinderen woont. Ze houdt haar buren goed in de gaten, maar heeft vooral oog voor degenen van wie ze houdt. Op een dag komt LaJoe erachter dat haar zoon Lafeyette in drugs handelt. Ze is in alle staten en neemt het moeilijkste besluit van haar leven; ze zet Lafeyette het huis uit.

In deze film speelt Oprah een moeder van acht kinderen die ieder hun eigen weg proberen te vinden in de wijk waarin ze woont, wat een lastige opgave blijkt.

Deze film is helaas nergens on demand te zien en ook niet op DVD te bestellen.

Afbeelding boven artikel: Oprah Winfrey and Rose Byrne in The Immortal Life of Henrietta Lacks (2017)

Lees verder