films die je in de herfststemming brengen
films die je in de herfststemming brengen

6 klassieke films die je in de herfststemming brengen [kijktips]

Je weet wanneer het herfst is wanneer de eerste code oranje van het jaar wordt gegeven. Je weet ook dat het herfst is, omdat je net je haar goed hebt zitten en door de wind al die moeite voor niks is geweest. Maar ook als je uit het raam kijkt en de blaadjes van de bomen plotseling goudkleurig zijn geworden. En dat is de stemming die eigenlijk bij dit seizoen hoort. En die je ook terugvindt in deze zes klassieke films. Die je on demand kunt kijken. Want niet alles aan de herfst is regen en duisternis.

1) Legends of the Fall (1994)

Genre: western, drama. Regisseur: Edward Zwick. Met o.a. Brad Pitt, Anthony Hopkins en Aidan Quinn.

De film volgt het verhaal van oud cavalerieofficier kolonel Ludlow (Anthony Hopkins). Hij woont samen met zijn drie zonen in een afgelegen huis in Montana. De oudste zonen hebben oog voor zaken en politiek en de jongste zoon: Tristan (Brad Pitt) deelt samen met de kolonel een sympathie voor de indianen. Een van de broers (Samuel) keert na zijn studie terug met zijn verloofde. Als gevolg hiervan leren de mannen haar verschillende dingen zoals: paardrijden en het schieten van geweren. Wanneer de Eerste Wereldoorlog uitbreekt is Samuel verplicht te vertrekken om te vechten voor de Canadezen. Hier neemt het verhaal een wending.

© 1994 TriStar Pictures, Inc.

Jassen, kleuren, Brad Pitt, alles….

Te zien op o.a. Netflix, Google Play.

2) Stepmom (1998)

Genre: drama, komedie. Regisseur: Chris Columbus. Met o.a. Julia Roberts, Susan Sarandon en Ed Harris.

Isabel (Julia Roberts) is een carrièregerichte fotografe en de liefde van Luke (Ed Harris), de vader van twee kinderen. Dat ze gefocust is op haar carrière maakt het krijgen van een band krijgen met de kinderen Anna en Ben er niet makkelijker op. En ook de ex-vrouw van Ben -Jackie (Susan Sarandon) maakt het nog gecompliceerder. Jackie accepteert Isabel niet en ziet haar als een indringer. Wanneer Jackie ontdekt komt dat ze kanker heeft, moeten de moeders het met elkaar zien te redden. De liefde voor de kinderen staat namelijk voorop.

Deze film zit vol met warme kleuren. Ook de kleding van de acteurs draagt bij aan dat typische fijne herfstgevoel.  

Te zien op Google Play en iTunes.

3) When Harry met Sally (1989)

Genre: romantiek. Regisseur: Rob Reiner. Met o.a. Billy Crystal, Carrie Fisher en Meg Ryan.

Harry (Billy Crystal) en Sally (Meg Ryan) ontmoeten elkaar wanneer Sally, Harry een rit geeft naar New York. Ze gaan allebei door het leven zoekende naar hun ware liefde, maar zonder resultaat. Toch blijven ze elkaar af en toe tegenkomen waardoor er een goede vriendschap ontstaat tussen de twee. Kan een vriendschap misschien ontwikkelen en in de toekomst meer voor ze gaan betekenen. Is het waar wat ze zeggen over dat mannen en vrouwen niet zomaar vrienden kunnen zijn?

De vallende blaadjes, romantiek en een wandeling in het park onder oranjegekleurde bomen…. Need we say more. 

Te zien op o.a. Google Play, Film 1 Drama en Film 1 Premiere.

4) You’ve Got Mail (1998)

Genre: romantiek, komedie. Regisseur: Nora Ephron. Met o.a. Tom Hanks, Meg Ryan en Steve Zahn.

Kathleen (Meg Ryan) bezit een klein boekhandeltje in Manhattan en moet weten te concurreren met een van de grootste boekenwinkels die met enorme kortingen iedereen de markt uit weet te slaan. Kathleen besluit via het internet te gaan chatten en al snel heeft ze een connectie met een man en chatten ze dagelijks met elkaar. Alleen weet Kathleen niet, dat de man achter het scherm Joe (Tom Hanks) is. De baas van de gigantisch grote boekwinkels. Dan blijkt dat Joe en Kathleen achter de pseudoniemen schuilgaan, met alle romantische ontwikkelingen als gevolg.

Nog een film met Meg Ryan. Toeval? Wij weten het niet. Maar in de tijden van Tinder is het ook weleens fijn om een écht liefdesverhaal te zien dat ontstaat via digitale media. dit geeft sommigen van ons weer hoop en het idee dat de ware echt ergens rondloopt. Het knusse boekenwinkeltje van Kathleen, de kerstverlichting die tevoorschijn komt en natuurlijk de humoristische, maar warme band tussen het koppel schreeuwen HERFST! all over.

Te zien op Google Play en iTunes.

5) Dead Poets Society (1989)

Genre: drama. Regisseur: Peter Weir. Met o.a. Robin Williams, Ethan Hawke en Robert Sean Leonard.

Keating (Robin Williams) is een docent Engels bij een kostschool voor jongens. Alleen de manier waarop Keating lesgeeft valt bij de ouders en andere docenten niet in de smaak. De leerlingen zijn echter wel blij met zijn manieren van lesgeven. De nadruk van de film ligt op de ontwikkeling van een klein groepje jongens die Keatings lessen ter harte nemen met tragische gevolgen.

Deze film speelt zich af in de herfst van 1959. En dat is goed te zien.

 

Te zien op o.a. Ziggo Movies & Series, iTunes en Google Play.

6) Autumn in New York (2000)

Genre: drama, romantiek. Regisseur: Joan Chen. Met o.a. Richard Gere, Winona Ryder, Vera Farmiga en Anthony LaPaglia.

De 48-jarige Will (Richard Gere) is een man die niet gelooft in echte liefde, maar dit idee verandert al snel wanneer hij de jonge Charlotte (Winona Ryder) ontmoet. Zij leert hem wat ware liefde is. Het enige probleem is dat Charlotte een levensbedreigende tumor heeft.

Mooier dan dit kan bijna niet als het gaat om herfst… Alleen is deze film helaas niet on demand te zien. Je kunt hem wel bestellen via oa bol.com.

Bron afbeelding boven artikel: When Harry met Sally,  Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. 

Lees verder