verfilmingen van Annie M.G Schmidt
verfilmingen van Annie M.G Schmidt

6x de leukste boekverfilmingen van Annie M.G Schmidt

20 mei 1911 is de geboortedag van Annie M.G Schmidt. Om haar te eren, hebben we zes verfilmingen van haar boeken op een rijtje gezet die je on demand kunt kijken. Annie M.G. Schmidt bracht haar eerste boek uit in 1950. Haar oeuvre is op zijn zachtst gezegd gigantisch. Ze schreef verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, radio- en televisiedrama. Waar -bijna- iedereen mee is opgegroeid. Alle deze films zijn geproduceerd door Bos Bros van Burny Bos.

1) Otje (1998)

Otje is een serie gebaseerd op het gelijknamige boek dat is uitgegeven in 1980. De serie werd uitgezonden door AVRO in 1998/1999. Belangrijke thema’s in het boek en de serie zijn werkloosheid, uitbuiting en bureaucratie.

Waar gaat het over?

Otje is een klein meisje dat samenleeft met haar vader, de kok Tos. Tos is een erg goede kok en werkt in hotel De Koperwiek, maar heeft geen papieren. Die waren kwijtgeraakt in het computergebouw. Meneer Pardoes, zijn werkgever, weet dat Tos geen papieren heeft en daarom nergens anders werk kan vinden. Daar maakt hij misbruik van door Tos maar heel weinig te betalen. Tos heeft verder nog een tweede probleem: hij wordt snel driftig, en als hij een driftbui heeft verliest hij zijn zelfbeheersing. Tos en Otje kennen verder een heleboel dieren zoals de hond Boef, de poes Betsie, Kwark de kraai, Toep de mus en de muizen Lodewijk en Suzie.

Met o.a Anne Rats, Nico de Vries, Freek van Muiswinkel, Bea Meulman, Peter Bolhuis en Joost Prinsen.

Alle dertien afleveringen van de serie Otje zijn te bekijken via o.a Videoland. 

2) Abeltje (1998)

De film Abeltje is gebaseerd op het boek Abeltje dat verscheen in 1953. De film is op enkele onderdelen gemoderniseerd tov het boek. Abeltje heeft in de film bijv. een skateboard en een oorring. Zijn moeder is geen bloemiste maar heeft haar eigen garage. Ook het gedeelte uit het boek dat zich in Nieuw-Zeeland afspeelt, is weggelaten. In plaats daarvan stort de lift in Perugona in een vulkaan en gaat zo door de aarde heen, terug naar Nederland. De leeftijd van Abeltje werd verhoogd naar 14 (was 11 in het boek) en Abeltje en Laura zijn verliefd wat in het boek niet het geval is. De film is ook bewerkt tot een zevendelige serie die 2000 door AVRO werd uitgezonden. De film kreeg in 1999 een Gouden Kalf in de categorie Beste Film.

Waar gaat de film over?

Abeltje krijgt een baantje als liftjongen bij het nieuwe warenhuis Knots. Hij krijgt op zijn hart gedrukt om nooit op het bovenste, groene knopje van de lift te drukken. Als hij zich weer eens in de nesten werkt, drukt hij in paniek de verboden knop in. De lift vliegt het pand uit, op weg naar een onbekende bestemming. In de lift bevinden zich ook Jozias Tump, zanglerares Juffrouw Klaterhoen en het meisje Laura.

Eenmaal boven New York lukt het Abeltje om de lift aan de grond te zetten. Als Abeltje op zoek gaat naar werk wordt hij door mrs. Cockle-Smith aangezien voor haar zoontje Johnny. Met behulp van Jozias Tump weet Abeltje aan haar te ontsnappen. Abeltje besluit Johnny te gaan zoeken en zet met de lift koers naar het Zuid-Amerikaanse land Perugona. Tot zijn niet geringe verbazing wordt Tump president gemaakt. Abeltje weet de vermiste Johnny te bevrijden. Tump valt vervolgens in ongenade en ze vluchten met de lift. Inmiddels zijn ook de moeders van Abeltje en Johnny op jacht naar hun zonen. Wanneer het hele reisgezelschap ten slotte met lift en al in een vulkaan terechtkomt, lijkt het einde nabij.

Met o.a Ricky van Gastel, Soraya Smith, Frits Lambrechts, Marisa van Eyle, Annet Malherbe, Carine Crutzen. 

De film Abeltje is te zien via o.a KPN on demand en Videoland. 

Lees ook: Dit zijn de vijf leukste films van Roald Dahl.

3) Minoes (2001)

Minoes is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1970. In tegenstelling tot Abeltje blijft de film vrij dichtbij het boek. Wel zijn er enkele karakters toegevoegd of weggelaten. Ook is de film op punten gemoderniseerd. Zij schrijft journalist Tibbe op een tekstverwerker ipv een schrijfmachine en heeft hij cd’s in zijn kamer. En die bestonden nog niet in 1970. De film won in 2002 een Gouden Kalf voor beste film.

Waar gaat de film over?

Journalist Tibbe maakt kennis met het raadselachtige vrouwtje Minoes. Minoes praat met katten. In ruil voor onderdak levert ze Tibbe nieuws via haar kattenpersdienst. Eindelijk heeft Tibbe succes als journalist, totdat hij meneer Ellemeet, de directeur van de deodorantfabriek, ontmaskert wordt als zwendelaar. Niemand gelooft hem en Tibbe wordt ontslagen. Maar Minoes laat het er niet bij zitten.

Met o.a Theo Maassen, Carice van Houten, Pierre Bokma, Marisa van Eyle. 

Deze film is te bekijken via o.a Netflix, Pathé Thuis en Ziggo on demand. 

4) Ja Zuster, Nee Zuster (2002)

Gebaseerd op het toneelstuk uit 1967 en de serie die uitgezonden werd tussen 1966 en 1968 waar Annie M.G Schmidt de teksten voor schreef. De film werd geschreven door Frank Houtappels met regie van Pieter Kramer. Zij maakten ook eerder de toneelversie voor Ro Theater.

Waar gaat de film over?

In het Rusthuis van Zuster Klivia is het allesbehalve rustig. Integendeel zelfs. Buurman Boordevol ergert zich mateloos aan het lawaai van zijn buren. Zo erg, dat hij Zuster Klivia regelmatig, maar tevergeefs, voor de rechter sleept. Als inbreker Gerrit ook zijn intrek neemt in het rusthuis, denkt Boordevol na een inbraak in zijn huis, dat hij nu echt een zaak heeft. Het ziet er niet goed uit voor Rusthuis Klivia. Totdat de ingenieur met een van zijn geniale uitvindingen de redder in nood blijkt te zijn. Maar voor hoelang?

Met o.a Loes Luca, Edo Brunner, Tjitske Reidinga, Paul de Leeuw. 

Deze film is te zien via o.a KPN on demand, Videoland, Pathé Thuis en Ziggo on demand. 

5) Pluk van de Petteflat (2004)

Film van Ben Sombogaart en Pieter van Rijn. Gebaseerd op het boek ‘Pluk van de Petteflat’ uit 1971. Het tijdschrift Margriet publiceerde de avonturen van Pluk tussen september 1968 en januari 1970. Een aantal van deze verhalen werden door Annie M.G. Schmidt herschreven en gebundeld in boekvorm. VPRO-radio zond in 1992 een gelijknamige hoorspelserie uit.

Waar gaat de film over?

Pluk is een jongetje van ongeveer 6 jaar oud en hij is op zoek naar een huisje. Dollie de Duif wijst hem het torenkamertje bovenop de Petteflet. Daar mag Pluk vast wel wonen, het staat toch leeg. Pluk ontmoet allerlei bewoners van de Petteflet. Zoals ZaZa, de kakkerlak, de familie Stamper, en ook Aagje, het lieve, keurige dochtertje van mevrouw Helderder, wat nooit buiten mag spelen. Maar Pluk ziet dat de Parkarchitect van plan is om van de groene Torteltuin achter de Petteflet een betonnen tegelplein te maken. Maar dat wil hij helemaal niet. Er wonen veel dieren (met wie Pluk vrienden is), en Pluk kan er ook altijd lekker spelen met de Stampertjes. Daarom gaat Pluk samen met zijn vrienden de Torteltuin redden, want die moet toch echt blijven.

Met o.a Jack Wouterse, Arjan Ederveen, Janieck van de Polder. 

Deze film is o.a te bekijken via Videoland, Pathé Thuis, KPN on demand  en Ziggo on demand. 

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan mis je niets.

6) Wiplala (2014)

Gebaseerd op het kinderboek Wiplala uit 1957. In 1962 verscheen een vervolg ‘Wiplala Weer’. Voorafgaand aan beide boeken, verschenen de verhalen in afleveringen in het kindertijdschrift Kris Kras. Regie van de film is in handen van Tom Oliehoek.

Waar gaat de film over? 

De film  gaat over een 10 cm groot mannetje uit een land waar iedereen kan toveren, al noemen ze het daar tinkelen. Wiplala kan niet zo goed tinkelen. Daarom besluit hij het land te verlaten. Kruipend door een hele lange gang belandt hij in de keukenkast van de familie Blom. Meneer Blom heeft weinig tijd en aandacht voor zijn twee kinderen, de verlegen Johannes en de zelfstandige Nella Della. Als Johannes per toeval Wiplala achter een pot pindakaas vindt, is hij blij iets voor zichzelf te hebben, maar het lukt hem niet lang zijn vondst voor de anderen verborgen te houden. Nella Della vindt het kleine mannetje wel interessant en spannend, maar meneer Blom gelooft helemaal niet in tinkelende kleine mannetjes. Totdat Wiplala per ongeluk de hele familie klein tinkelt. Als hij niet in staat blijkt te zijn ze weer groot te maken, begint een spannend avontuur van hele kleine mensen in een hele grote wereld.

Met o.a Peter Paul Muller, Geza Weisz en Jack Wouterse.

Deze film is te bekijken via o.a Netflix, Ziggo on demand, KPN on demand, Videoland en Pathé Thuis.

Was getekend, Annie M.G Schmidt.

Naast de films en series is er ook de musical over het leven van Annie M.G Schmidt, geproduceerd door Stage Entertainment. Samen met haar zoon Flip (gespeeld door William Spaaij) blikt Annie M.G. (gespeeld door Simone Kleinsma) terug op haar leven vol hoogtepunten maar ook dieptepunten. Het meisje dat een eenzame jeugd beleefde en uitgroeide tot meest geliefde Nederlandse schrijfster ooit.

Voor meer informatie over de musical: www.anniemgdemusical.nl

Afbeelding boven artikel: Carice van Houten en Sarah Bannier in Minoes (2001)

Lees verder