6x de leukste films van regisseur <i>Wes Anderson</i> [kijktips]
Wes Anderson

6x de leukste films van regisseur Wes Anderson [kijktips]

Onlangs werd de trailer van de nieuwe film van Wes Anderson uitgebracht: Isle of Dogs. Een stop-motion geanimeerde comedy die zich afspeelt in futuristisch Japan met de stemmen van oa Scarlett Johansson, Tilda Swinton en Edward Norton.

Wanneer er een ‘hondengriep’ uitbreekt worden alle honden op een eiland in quarantaine gezet. De film volgt vijf honden Chief, Rex, Boss, Duke en King die het eiland spuugzat zijn. Dan verschijnt Atari Kobayashi in hun leven, een twaalfjarige jongen die op zoek is naar zijn hond Spots. Samen beginnen ze aan een zoektocht, terwijl ze zich moeten verschuilen voor de Japanse autoriteiten.

Dan zou je natuurlijk kunnen denken, hmm een animatiefilm over honden in futuristisch Japan, niet per se mijn ding… Maar oordeel niet te snel! De films van deze regisseur zijn al kunstwerkjes op zich, met name dankzij de kenmerkende en eigenzinnige Wes Anderson-stempel die hij erop drukt.

Typerende stijl

Wes Anderson is typisch zo’n filmmaker wiens stijl je meteen herkent. Zijn beelden zitten vol felle kleuren en zijn tot in de puntjes gestileerd. Over alles wat binnen het kader van de camera valt is nagedacht. Van de theatrale kostuums tot aan het kleinste detail. Zijn sets zijn als theaterdecors en zijn personages lichtelijk absurdistisch. Elk shot lijkt net een schilderijtje, met de hoofdpersonen steevast symmetrisch in het midden. Wes Anderson is een regisseur die de kijker kan meenemen in zijn eigen fantasiewereld, tot aan de aftiteling aan toe.

Terugkerende thema’s

Niet alleen de visuele stijl van Wes Anderson is herkenbaar. Ook de onderwerpen in zijn films komen steeds weer terug. Ingewikkelde familiebanden, onmogelijke liefdes, het verlies van dierbaren en grandioze mislukkingen… Niet per se gezellige thematiek, maar Wes Anderson weet er altijd zo’n tragikomische draai aan te geven dat je er toch om kan lachen.

Loyale acteurs

Als je een paar films van Wes Anderson hebt gezien dan zal het je vast niet zijn ontgaan dat de regisseur graag met dezelfde acteurs werkt. De excentrieke figuren uit zijn films worden veelal vertolkt door onder andere de broers Owen, Luke en Andrew Wilson, Bill Murray, Jason Schwartzman, Jeff Goldblum, Adrien Brody, Edward Norton, Tilda Swinton, Anjelica Houston, Willem Dafoe en Harvey Keitel. Opvallend genoeg een heleboel acteurs en maar twee actrices… Iets wat wij dan weer best jammer vinden.

Kijktips

Benieuwd naar deze regisseur? Kijk onze favorieten on demand:

Wes Anderson# 1 – The Grand Budapest Hotel (2014)

Gustav H. is de legendarische conciërge van een beroemd Europees hotel. Nadat zijn one night stand Madame D. wordt vermoord, erft hij het onbetaalbare schilderij ‘Boy With Apple’. Wanneer deze wordt gestolen begint de strijd om het familiefortuin.

Kijk via Google Play, Pathé Thuis of Ziggo Mediabox.

Wes Anderson#2 – Moonrise Kingdom (2012)

In de zomer van 1965 lopen de verliefde tieners Sam en Suzy weg van huis. Het eiland waar ze wonen is in rep en roer. Iedereen wordt gemobiliseerd om de twee op te sporen, van de lokale padvinders tot aan de sullige sheriff. Een dreigende storm en de komst van jeugdzorg zet de gebeurtenissen op scherp. Kijk via

Videoland, Ziggo Mediabox, KPN on demand of Google Play.

Wes Anderson#3 – Fantastic Mr. Fox (2009)

Mr. en Mrs. Fox leven een idyllisch ondergronds leven met hun zoon Ash. Om aan voedsel te komen berooft Mr. Fox de boerderijen van drie verschillende boeren, terwijl hij aan Mrs. Fox had beloofd dit niet meer te doen. Hij is de boeren steeds te slim af, maar na de zoveelste beroving smeden de boeren een plan om de ‘fantastische Mr. Fox’ voorgoed uit de weg te ruimen. Deze stop-motion film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl en ontving twee Oscarnominaties.

Lees ook: de leukste films gebaseerd op Roald Dahl boeken.

Kijk via Google Play.

Wes Anderson#4 – The Darjeeling Limited (2007)

Drie van elkaar vervreemde broers komen bij elkaar na het overlijden van hun vader. Wanneer ook hun moeder verdwijnt, besluiten de broers haar te gaan zoeken. De zoektocht brengt hen op de meest onherbergzame plaatsen en per trein reizen ze dwars door India.

Kijk via Pathé Thuis of Google Play.

Wes Anderson#5 – The Life Aquatic with Steve Zissou (2004)

De oceanograaf Steve Zissou heeft zijn beste tijd gehad. Wanneer zijn partner tijdens het filmen door een jaguarhaai gedood wordt, stelt Zissou een opvallende crew samen om wraak te nemen op het mysterieuze beest, waaronder zijn vervreemde vrouw, een journalist en een man die zijn vader zou kunnen zijn.

Kijk via Google Play.

Wes Anderson#6 – The Royal Tenenbaums (2001)

Drie, inmiddels volwassen, wonderkinderen verblijven door een samenloop van omstandigheden allemaal bij hun moeder in het ouderlijk huis. Hun vader, Royal Tenenbaum, heeft hen jaren geleden verlaten. Wanneer hij hoort dat zijn vrouw wil hertrouwen doet hij er alles aan om het weer goed te maken met zijn familie. Kijk via Google Play.

 

Foto boven artikel:  Martin Scali – © 2014 – Fox Searchlight Pictures

Foto’s in artikel: Fox Searchlight, Focus Features, Twentieth Century Fox, Touchstone Pictures

Lees verder