Filmfestival van Cannes
Filmfestival van Cannes

Films om de in sfeer te komen van het 70ste Cannes filmfestival

Van 17 tot 28 mei is de zeventigste editie van het Filmfestival van Cannes. Het Franse festival wordt elk jaar georganiseerd in de derde week van mei. Dit jaar opent het festival met de film Les Fantômes d’Ismaël van regisseur Arnaud Desplechin. Tijdens het festival worden ook prijzen uitgereikt. De Palme d’Or (Gouden Palm) voor beste film is één van de meest prestigieuze filmprijzen ter wereld. Vorig jaar won de film I, Daniel Blake deze prijs.

De Officiële Selectie van het festival focust zich op Art House films geschikt voor een breed publiek. Maar ook kleine films met grote impact worden geëerd in de categorie ‘Un Certain Regard’. De line-up van dit jaar wordt de beste in tijden genoemd. Dit jaar zijn er voor het eerst ook twee Netflix producties geselecteerd. Waarop de Vereniging van Franse bioscopen protesteerden. En vanaf 2018 de regel geldt dat alleen films in aanmerking komen voor een prijs als ze ook vertoond worden in Franse bioscopen. In dit artikel lees je wat de juryvoorzitter van dit jaar Pedro Almodovar en jurylid Will Smith daarvan vinden.

Om je in de stemming van het 70ste Cannes Filmfestival te brengen, selecteerden we een aantal producties die je daar zeer bij helpen.

Twin Peaks (tv-serie)

De eerste twee afleveringen van het derde seizoen van Twin Peaks: The Return worden tijdens een speciale presentatie op het festival vertoond. De twee eerdere seizoenen gaan over de moord op de populaire scholiere Laura Palmer en de eigenaardige FBI-agent Dale Cooper die op pad wordt gestuurd om de zaak te onderzoeken. Seizoen drie pakt het verhaal op 25 jaar later, in het heden dus. Dale Cooper is er in elk geval weer bij.

De première maakt als één van de twee series – naast het vervolg van Top of the Lake – onderdeel uit van het ’70th Anniversary Event’ programma. Opvallend, want de prequel (de film Twin Peaks: Fire Walk with me) die werd vertoond tijdens Cannes in 1992 kreeg daar heftige kritiek. De serie genoot in de jaren 90 echter een wereldwijde cultstatus. Twin Peaks werd op een voor die tijd revolutionaire manier gefilmd, die verder alleen in films werd gebruikt. Het zette daarmee een standaard voor latere televisieseries.

Twin Peaks koop je bij bol.com. Het derde seizoen van de serie wordt in de US vanaf 21 mei uitgezonden op Showtime, een Amerikaanse betaalzender. Slechts enkele uren daarna is de serie te zien bij Videoland.

Of bekijk deze catch-up van seizoen één en twee. Let op: SPOILERS!

Clouds of Sils Maria (2014)

Kristen Stewart werd door Variety ‘Cannes Queen’ genoemd. Na het boegbeeld van The Twilight Saga te zijn geweest, besloot de jonge actrice zich te focussen op art house films. In 2014 speelde Stewart de hoofdrol in Clouds of Sils Maria die in première ging tijdens het Cannes Film Festival. Voor haar rol won zij een César (Franse Oscar). Zij en acteur Adrien Brody zijn de enige Amerikanen die de prijs ooit wonnen.

Debuut als regisseur

Stewart heeft sindsdien met meerdere films op de Cannes rode loper gestaan. Altijd als actrice. Dit jaar maakt zij haar debuut als regisseur met haar korte film Come Swim tijdens het ’70th Anniversary Event’ programma.

Waar gaat de film over?

Clouds of Nils Maria vertelt het verhaal van Maria Enders (Juliette Binoche). Zij heeft een succesvolle acteercarrière en een trouwe assistente Valentine (Kristen Stewart). Als een jonge actrice Jo-Ann Ellis (Chloë Grace Moretz) een rol aanneemt in een nieuwe theatervoorstelling – dezelfde rol die Enders toentertijd beroemd maakte – begint haar wereld af te brokkelen. Zij wordt wel gevraagd voor de theatervoorstelling maar om de rol van de oudere Helene te vertolken. Achtervolgd door haar verleden, trekt ze zich samen met haar assistente terug in het Zwitserse ski-dorp Sils Maria.

Verkrijgbaar via bol.com en iTunes.

Snowpiercer (2014)

Zoals eerder gezegd, maakt Netflix dit jaar haar debuut op het Cannes festival met twee films in de competitie. Dat ging niet zonder slag of stoot. Er was veel kritiek op het festival voor het accepteren van zogeheten SVOD-films (streaming video on demand). Okja van regisseur Bong Joon-Ho met oa Tilda Swinton en The Meyerowitz Stories van Noah Baumbach zouden tegen de Franse wetgeving ingaan. Volgens de ‘chronologie des médias’ uit 2009 moet een film eerst in de bioscoop zijn vertoond voordat hij online verkrijgbaar wordt gesteld. Die tussenperiode is volgens die ‘chronologie der media’ maar liefst drie jaar. Helemaal tegen het Netflix model in dus. Vanaf volgend jaar moeten SVOD-films eerst in de biscoop zijn geweest. De Franse overheid ontvangt namelijk belasting over alle verkochte bioscoopkaartjes. Zij zien Netflix dus als een dief van hun portemonnee. En zoals het er nu naar uitziet, blijft het dus bij dit ene jaar.

Okja is vanaf 28 juni te zien op Netflix.

Waar gaat Snowpiercer over?

De film Snowpiercer is van dezelfde regisseur als Okja, Bong Joon-Ho. En net zoals met Okja speelt Tilda Swinton speelt in deze film. De film gaat over de toekomst waarin een experiment om de opwarming van de aarde te stoppen is mislukt. Er is een ijstijd ontstaan waardoor bijna alle leven op aarde verdwenen is. De enige overlevenden zitten in de ‘Snowpiercer’, een lange trein die continu rond de planeet reist. In de trein bestaat een klassensysteem, waarbij de elite vooraan woont en de armen achteraan. Door de slechte levensomstandigheden ontstaat er achteraan een revolte, waarbij een groep probeert wagon voor wagon het voorste deel van de trein te veroveren.

Te zien via Netflix, Videoland, Ziggo en Pathé Thuis.

Mister Bean’s Holiday (2007)

Deze film heeft vrij weinig met het festival van dit jaar te maken. En is al helemaal niet art house. Maar hij geeft wel een vrolijk kijkje geeft bij het filmfestival. En de film is geschikt voor het hele gezin.

Mr. Bean wint een treinreis naar Zuid-Frankrijk. Onderweg gaat er van alles verkeerd, mede omdat de man aan wie hij vraagt om iets van hem te filmen op het station, per ongeluk achterblijft op het station terwijl zijn zoontje Stepan al wel in de trein zit. Bean ziet zichzelf genoodzaakt om (min of meer) te zorgen voor Stepan. Het duo belandt buiten de trein, waardoor ze op een andere manier in Zuid-Frankrijk moeten zien te geraken. Onderweg maken ze kennis met de Franse Sabine die naar het filmfestival van Cannes reist om daar de première van haar film bij te wonen. Stephan en Mr. Bean helpen Sabine naar Cannes, en proberen ondertussen Stephan’s vader te vinden.

Te zien via Pathé Thuis.

Wij zitter er alvast klaar voor!

Cannes GIF - Find & Share on GIPHY

Afbeelding boven artikel Twin Peaks, Kyle Maclachlan, foto: Suzanne Tenner – © Showtime

Lees verder