7x dit gebeurde tijdens de <i>Emmy Awards 2018</i> #AwardTalk
Emmy Awards 2018

7x dit gebeurde tijdens de Emmy Awards 2018 #AwardTalk

Tijd voor #AwardTalk want vannacht werden in LA de 70e Primetime Emmy Awards uitgereikt! Aka de Oscars onder de televisieseries. Dit zijn de grootste gebeurtenissen van de avond.

#1 Gerechtigheid voor Amy Sherman-Palladino 

Zoals ik misschien wel vaker heb benoemd valt de serie Gilmore Girls van meesterbrein Amy Sherman-Palladino onder mijn ultieme favoriete series. En hoewel die serie vaak werd geprezen heeft Gilmore Girls nooit een Emmy nominatie gekregen. De enige andere keer dat Amy Sherman-Palladino werd genomineerd was in 1992 voor haar writing voor Roseanne.

Maar, nu is Amy terug met the The Marvelous Mrs. Maisel – en dat hebben ze gisteravond geweten ook. Ze mocht maar liefst vier keer het podium op om een Emmy in ontvangst te nemen voor comedy series, directing, writing én music supervision. Het maakte haar de eerste persoon ooit die op dezelfde avond een Emmy award binnensleepte voor comedy writing én -directing.

#2 The Marvelous Mrs. Maisel ging sowieso wel lekker

Naast eerdergenoemde prijzen won The Marvelous Mrs. Maisel nog vier andere Emmy’s. De twee sterren van de Amazon Prime-serie mochten ieder een beeldje in ontvangst nemen: Rachel Brosnahan als lead actress en Alex Borstein voor supporting actress. Daarnaast won de serie tijdens de Creative Arts Emmy’s nog twee prijzen voor casting en editing. Daarmee scoorde de serie 8 Emmy’s in totaal en was – na Game of Thrones – de grote winnaar, en groundbreaking voor vrouwen in comedy!

#3 Game of Thrones blijft onverslaanbaar

Maar ja, Game of Thrones verslaan, dat is toch ook wel soort van een onmogelijke missie. Na een jaar van schitterende afwezigheid (GOT mocht vorig jaar niet meedingen naar de Emmy’s omdat het seizoen te laat was begonnen om in aanmerking te komen voor de prijzen) is de serie terug en harkte zo weer alle voorspelbare prijzen binnen. Met als kers op de taart die voor drama series – de meest prestigieuze Emmy van ze allemaal. Ook acteur Peter Dinklage viel in de prijzen als supporting actor, een categorie waar zijn collega Nikolaj Coster-Waldau ook in meedong.

#4 HBO versus Netflix

We benoemden het al eerder: 2018 is het jaar dat HBO van de troon werd gestoten wat betreft Emmy-nominaties door Netflix. Maar, HBO is niet helemaal verslagen want na gisteravond hebben beide concurrerende networks precies evenveel prijzen weten te verzilveren – ieder 23 Emmy’s. Maar toch blijft het bijzonder knap van Netflix, die pas sinds 2012 (6 jaar geleden!) mee mag spelen met hun eerste original serie House of Cards.

#5 Huwelijksaanzoek op het podium!

Glenn Weiss, die won voor zijn regie voor de Oscars, maakte van de gelegenheid ook meteen gebruik om zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Op het podium! Van de Emmy’s! Hoewel hij zijn speech begon met het herinneren van zijn moeder die twee weken eerder overleed, gooide hij al snel het roer om en richtte zich tot zijn vriendin Jan Svendsen die in de zaal zat.

“Mom always believed in finding the sunshine in things, and that’s why she adoreer my girlfriend, Jan… Jan, you are the sunshine in my life. And mom was right: don’t ever let go of my sunshine. You wonder why I don’t like to call you my girlfriend? Because I want to call you my wife.” …OMG… hoe romantisch!!! De vriendin kwam het podium op en hij ging op een knie en het publiek juichte zoals ze nog nooit hadden gejuicht. <3

#6 Atlanta en The Handmaid’s Tale met lege handen

De avond begon optimistisch voor Atalanta en The Handmaid’s Tale. Allebei de series waren voor veel Primetime Emmy’s genomineerd en een paar dagen eerder beloond met een aantal Creative Arts Emmy’s. (Waaronder een voor Samira Wiley voor best drama guest actress, wat haar de jongste winnares ooit maakte in die categorie).

Ondanks dat wisten beide hitseries geen Primetime Emmy-nominaties te verzilveren. En dat is opvallend omdat ze beide als grote mededinger werden gezien, vooral na alle prijzen die ze vorig jaar in de wacht sleepten.

#7 Diversiteit “we solved it

Hoewel de diversiteit onder de genomineerden groter was dan ooit, viel dat onder de winnaars toch tegen. Zo verloor Sandra Oh als first Asian-American genomineerde (Killing Eve) van Claire Foy (The Crown). Wél vielen Regina King (7 Seconds) en Thandie Newton (Westworld) (die hiermee 3 Handmaid’s Tale-actrices versloeg!) in de prijzen.

Maar, zo’n grote diverse groep genomineerden is natuurlijk al een late maar eerste stap in de goede richting. Dus begon de avond met een heerlijk satirisch komisch opening number “We solved it” met onder andere Kenan Thompson, Tituss Burgess, Sterling K. Brown en John Legend.

Lees verder