Carice van Houten
Carice van Houten

8x Carice van Houten on demand #kijktips

Gefeliciteerd Carice van Houten! Op 5 september is de Nederlandse actrice 41 jaar geworden. Speciaal voor deze gelegenheid hebben we acht van onze favoriete films en series met Carice onder elkaar gezet. Die je allemaal on demand kunt kijken.

Carice in het Nederlands

#1 – Suzy Q (1999)

Suzy Q is de film waarbij Carice van Houten doorbrak als actrice. Het was de eerste hoofdrol van Carice in de eerste lange film van regisseur Martin Koolhoven. Carice werd uit 80 kandidaten gekozen voor de hoofdrol en ze won zelfs een Gouden Kalf. En dit al tijdens haar derde jaar aan de Kleinkunstacademie.

Genre: Drama. Regisseur: Martin Koolhoven. Met o.a. Carice van Houten, Jack Wouterse en Roeland Fernhout

De film is gebaseerd op jeugdherinneringen van Frouke Fokkema en geeft de kijker een beeld van hoe het leven van een gezin in de jaren ’60 eruitzag. Het verhaal gaat over een ontevreden vader, die zijn ontevredenheid afreageert op zijn vrouw en kinderen. Een broer die zich tegen zijn ouders afzet. Een moeder die dit probeert te negeren en die doet alsof er niks aan de hand is en ten slotte dochter Suzy die van haar familieleden niet veel aandacht krijgt. Wanneer Suzy dan ook echt iets spannends meemaakt en ze haar grote idool ontmoet kan ze het aan niemand kwijt.

Ondanks dat deze film onderdeel is van de Nederlandse filmgeschiedenis, is het niet mogelijk om de film on demand te bekijken. Wel is de film te zien op het eigen YouTube kanaal van Regisseur: Martin Koolhoven

#2 – Minoes (2001)

De film Minoes is een goed voorbeeld van de volharding van Carice. Ondanks een kattenallergie en veel pillen om deze in bedwang te houden, speelde Carice vlekkeloos de hoofdrol van juffrouw Minoes. Voor haar rol mocht ze dan ook een tweede Gouden Kalf in ontvangst nemen.

Genre: Familie, fantasy. Regisseur: Vincent Bal. Met o.a. Carice van Houten, Theo Maassen en Sarah Bann

Tibbe is een verlegen journalist bij de Killendoornse Courant. Eigenlijk is hij zo verlegen dat het hem moeilijk maakt om zijn werk goed uit te voeren. Van zijn hoofdredactrice krijgt hij echter nog één kans om een goed verhaal te schrijven wat zijn baan kan redden. Na een zoektocht naar een onderwerp, ontmoet de journalist, juffrouw Minoes. Al snel komt Tibbe erachter dat Minoes katachtige trekjes heeft zoals: opgerold slapen in een doos, spinnen en kopjes geven. Juffrouw Minoes is in haar vorige leven een kat geweest en kan dus ook communiceren met katten. Door middel van een samenwerking tussen juffrouw Minoes, de katten en Tibbe, weet Tibbe zijn baan te behouden bij de redactie. En ook juffrouw Minoes mag de journalist helpen als zijn eigen assistent.

Deze film is te bekijken via o.a. Netflix, Pathé Thuis, Videoland en Ziggo on Demand.

#3 – Zwartboek (2006)

Genre: Thriller, oorlog. Regisseur: Paul Verhoeven. Met o.a. Carice van Houten, Sebastian Koch, Thom Hoffman, Halina Reijn, Derek de Lint en Johnny de Mol

De film Zwartboek speelt zich af in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Rachel Stein (Carice van Houten), een jonge joodse vrouw, zit ondergedoken op een boerderij die gebombardeerd wordt door de Duitsers. Gelukkig weet ze te ontkomen en wordt ze opgevangen door een boerenzoon met een zeilboot die haar wilt helpen. Dit moment van opluchting duurt echter niet lang. Diezelfde avond krijgt ze van de verzetsman Van Gein te horen dat de Duitsers haar alweer op spoor zijn. Rachel probeert daarom samen met een groep Joden en met de hulp van Van Gein te vluchten naar het zuiden van Nederland. Dit blijkt alleen lastiger dan ze denkt.

“Het was geweldig om te doen, maar ook zwaar. De druk van de hoofdrol, lange draaidagen, het flinke budget, de vooroordelen van wéér een film óver de oorlog, maar Paul heeft me fantastisch gesteund.”, aldus Carice van Houten.

Het harde werk heeft ook zeker geloond. Want op het Nederlandse Filmfestival van 2006 werd Zwartboek genomineerd voor vier Gouden Kalveren en won de prijs voor beste speelfilm, beste regie en beste actrice (Carice).

Deze film is te bekijken via o.a. Videoland en Pathé Thuis.

#4 – Alles is Liefde (2007)

 Genre: Komedie, romantiek. Regisseur: Joram Lürsen. Met o.a. Carice van Houten, Michiel Romeyn en Wendy van Dijk.

Tijdens Sinterklaas komen de verhalen van vier koppels tezamen. Vier koppels waar het op het gebied van de liefde niet altijd soepel verloopt. Klaasje is gescheiden van Dennis, omdat hij haar heeft bedrogen met de lerares van hun zoontje. Ondanks dat Dennis Klaasje terug wilt, wordt dit lastiger dan gedacht, want Klaasje heeft al iemand anders ontmoet. Het tweede koppel dat te zien is, is Simone en haar man Ted. Ted heeft het idee dat Simone door haar drukke schema geen tijd meer voor haar heeft. Hij voelt zich hierdoor nutteloos en als klap op de vuurpijl, wordt hij ook nog eens ontslagen. Het derde koppel dat je te zien krijgt zijn de verloofden Victor en Kees. En naast dit alles is er ook nog sprake van een mysterieuze Sinterklaas die een redder in nood blijkt te zijn.

Volgens regisseur Joram Lürsen is elke acteur in de film ook echt de eerste keus. Carice speelt de rol van Kiki, een verkoopster van de juwelenafdeling van de Bijenkorf en daarnaast de zus van Victor. Ze is ook het gezicht van het cadeautje op de voorkant van de iconische poster.

Deze film is te bekijken via o.a. Pathé Thuis en iTunes.

#5 – Komt een vrouw bij de dokter (2009)

 Net zoals bij Alles is Liefde (2007) wist de regisseur van Komt een vrouw bij de dokter (2009) meteen wie hij wilde hebben voor zijn rol. Carice kreeg een Rembrandt Award voor haar rol. Ook won de film een Gouden Kalf voor beste film.

 Genre: Drama, romantiek. Regisseur: Reinout Oerlemans. Met o.a. Carice van Houten,  Barry Atsma,  Anna Drijver

Stijn is een man van het goede leven. Hij heeft een mooie vrouw en een leuke dochter, een eigen zaak en boven alles geniet hij weleens van andere vrouwen. Op een dag stort zijn leven in als zijn vrouw borstkanker blijkt te hebben. Samen met zijn vrouw Carmen (Carice van Houten) bezoekt hij vele ziekenhuizen en zien ze hoe lastig het is en hoe vermoeiend chemokuren en bestraling zijn. Ondanks dit alles probeert Stijn er altijd voor zijn vrouw te zijn en willen ze de kanker samen overwinnen.

Deze film is te bekijken via o.a. Ziggo on Demand en Pathé Thuis

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor meer kijktips.

Carice internationaal

Carices internationale carrière begon in 2007 met een rol in de film Dorothy Mills. Al snel speelde ze rollen naast grote acteurs zoals Tom Cruise (Valkyrie), Forest Whitaker en Jude Law (Repo Men) en Clive Owen (Intruders). Haar grote internationale doorbraak kwam natuurlijk met de serie Game of Thrones.

#6 – Valkyrie (2008)

Genre: Oorlog, thriller, actie. Regisseur: Bryan Singer. Met o.a. Carice van Houten, Tom Cruise, Bill Nighy en Kenneth Branagh

Het verhaal gaat over 20 juli 1944; de datum dat er een moordaanslag op Hitler werd gepleegd. Dit was onder de leiding van Duitse kolonel Claus Schenk von Stauffenberg, de leider van Operation Valkyrie. De Duitse kolonel is een dienaar van Hitler, maar Claus ziet al snel dat Hitler een groot gevaar is.

 De film werd genomineerd voor wel zeven Saturn Awards, waaronder een Saturn Award voor Carice van Houten voor de beste bijrolspeelster, namelijk Nina von Stauffenberg, vrouw van de Duitse kolonel.

Deze film is oa te bekijken op iTunes.

#7 – Brimstone (2016)

Genre: Thriller, western. Regisseur: Martin Koolhoven. Met o.a. Carice van Houten, Kit Harington, Dakota Fanning en Guy Pearce.

Het verhaal speelt zich af in de tweede helft van de negentiende eeuw. De hoofdrolspeelster Liz is een jonge vrouw die met haar familie op een boerderij woont. Alles verloopt normaal, totdat er een nieuwe priester in het dorp komt. Deze priester lijkt alles en iedereen wat Liz liefheeft, kapot te maken. Maar Liz blijkt niet zomaar op te geven en al snel vecht ze terug. Dit gaat alleen niet allemaal volgens plan, waardoor ze al snel moet vluchten voor de nieuwe priester.

Deze film is te bekijken via o.a. Videoland en Pathé Thuis.

#8 – Game of Thrones (2012-2019)

Game of Thrones is een serie gebaseerd op de boeken van de Amerikaanse schrijver George R.R Martin. Carice van Houten speelt de “The Red Woman.” Dit was overigens niet de enige keer dat Carice werkte met Kit Harington (Jon Snow). Ze speelden ook samen in de film Brimstone.

Genre: Avontuur, drama, fantasy. Regisseur: Alex Graves. Met o.a. Carice van Houten, Emilia Clarke, Peter Dinklage en Kit Harington.

Deze serie is te bekijken via  Ziggo on Demand (HBO)

Naast Carice van Houten zijn er meer Nederlandse acteurs in het buitenland bekend geworden. Benieuwd over wie we het hebben? Lees dan ook: Succesvolle Nederlandse acteurs in internationale tv-series. 

Bron afbeelding bovenaan de pagina: Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. All Rights Reserved.

Lees verder