8x de beste familiedrama’s #GiFonTOP #video
Dramaserie

8x de beste familiedrama’s #GiFonTOP #video

In #GiFonTOP selecteren we een lijstje met onze favorieten binnen een bepaald genre. Deze week hebben we de meest bingeworthy familie-dramaseries voor je op een rijtje gezet. Lekker herkenbaar als je terugdenkt aan je eigen familie. Van stomme discussies tot een familiegeheim die bewaard moet blijven, deze  series hebben het allemaal.

#1 Gilmore Girls (2000-2007)

Genre: Drama, komedie | Regie: Amy Sherman-Palladino | Cast: Lauren Graham, Alexis Bledel, Melissa McCarthy, Keiko Agena, Yanic Truesdale, Scott Patterson e.a.

Dramaserie

Gilmore Girls is bij uitstek één van onze favoriete familiedrama-series en staat niet voor niets bovenaan het lijstje van binge-racers van Netflix. Ja, dat is dus schijnbaar een nieuw dingetje: binge-racing. Zo snel mogelijk alle afleveringen van een seizoen er doorheen jassen, liefst binnen 24 uur. De nieuwe serie Gilmore Girls: A Year In The Life is de serie die het snelst werd gebinge’t volgens Netflix. Zelf vinden wij de oude serie beter, die van 2000 tot en met 2007 op televisie te zien was.

De serie volgt het wel en wee van Lorelai en Rory, moeder en dochter, beste vriendinnen. Lorelai, thirtysomething en manager van een hotel en Rory wonen in Stars Hallow, Connecticut. Een klein plaatsje vol karakteristieke inwoners. Amy Sherman-Palladino bedacht de hitshow na een roadtrip door Connecticut. Gilmore Girls staat bekend om haar scherpe en op hoog tempo uitgevoerde dialogen vol populaire cultuur-verwijzingen. Een serie waar we geen genoeg van kunnen krijgen.

Alle seizoenen van Gilmore Girls zijn te zien op Netflix.

#2 Penoza (2010-)

Genre: Misdaad, drama | Regie: Diederik van Rooijen | Cast: Monic Hendrickx, Niels Gomperts, Sigrid ten Napel, Stijn Taverne, Thomas Acda, Fedja van Huêt, Marcel Hensema e.a.

Dramaserie

Penoza is inmiddels toch echt wel een van de meest succesvolste televisieseries van Nederland te noemen. De serie gaat over Carmen, wiens man in koele bloede wordt geliquideerd. Opeens moet zij het roer overnemen in het criminele drugscircuit en tegelijkertijd haar gezin onderhouden. Penoza gaat over een vrouw die zich opwerkt in een door mannen gedomineerde onderwereld om haar familie te beschermen.

De titel Penoza is een zogenaamde vrouwelijke vorm van het woord penoze, dat onderwereld betekent. Grappig genoeg zou Penoza in de eerste instantie maar 1 seizoen krijgen. Maar door het aanhoudende succes en de lovende pers werd hier (gelukkig) verandering in gebracht. Na vijf seizoenen is het nu dan wel echt klaar, maar niet getreurd! Er wordt gefluisterd over een Penoza-film…

Afleveringen van het nieuwste en laatste seizoen van Penoza zijn elke zondag te zien om 20:25 op NPO3. Eerdere seizoenen staan online op de website van de NPO.

#3 Six Feet Under (2001-2005)

Genre: Drama, komedie | Regie: Alan Ball | Cast: Michael C. Hall, Peter Krause, Frances Conroy, Lauren Ambrose, Mathew St. Patrick e.a.

Dramaserie

Six Feet Under was in de early zero’s hét boegbeeld van HBO en revolutionair in zijn soort. Een televisieserie over de dood – dat kan toch nooit een succes worden? Oh jawel. In het eerste jaar dat de serie werd uitgezonden ontving ze 93 (!) Emmy-nominaties, een recordaantal! In Six Feet Under is niks te gek en worden alle zogenaamde drama-regels gebroken.

De serie volgt de familie Fisher die, na de plotselinge dood van gezinshoofd Nathaniel, de begrafenisonderneming moeten zien te runnen. Elke aflevering begint met de dood van het slachtoffer. Een gezinsdrama vol gitzwarte humor met de dood als rode draad. Een thema waar bedenker Alan Ball wel vaker mee speelt (American Beauty). Hij schreef de pilot tijdens de kerstdagen van 1999 in de kamer van zijn overleden zus. De eerste feedback op de pilot van Carolyn Strauss, HBO’s hoofd programmering luidde: “Could you just make it just a little bit more fucked up?”

Six Feet Under is bekroond met talloze prijzen waaronder verschillende Emmy’s en Golden Globes. De serie is te zien via Ziggo.

#4 The Sopranos (1999-2007)

Genre: Misdaad, drama | Regie: David Chase | Cast: James Gandolfini, Lorraine Bracco, Edie Falco, Michael Imperioli, Dominic Chianese, Steven van Zandt e.a.

Dramaserie

The Sopranos is een serie die wordt gezien als een van de allerbeste televisieseries ooit gemaakt. Vanity Fair noemde de serie: “Misschien wel het grootste meesterwerk uit de populaire cultuur.” Schrijver David Chase putte veel inspiratie uit zijn eigen jeugd in New Jersey.

De serie volgt het verhaal van de Italiaans-Amerikaanse maffiabaas, Tony Soprano in New Jersey. De serie laat naast het maffialeven ook meer zien, zoals familie- en liefdesdrama. Tony Soprano houdt namelijk wel van vrouwen en gaat meerdere malen vreemd. De sex-scenes en het taalgebruik zijn dan ook erg open en bloot. Dit vreemdgaan zorgt voor een onstabiele relatie met zijn vrouw en zijn puberende kinderen. Wanneer Tony een paniekaanval krijgt gaat hij tegen zijn zin in naar een psychiater. Zij helpt hem met zijn problemen in zijn maffiacarriere en zijn thuissituatie.

In Nederland verdween The Sopranos bijna van de buis wegens tegenvallende kijkcijfers. Er moest een kijkers-actie op gang komen om ervoor te zorgen dat de serie toch uitgezonden bleef. De serie is te zien via Ziggo.

#5 This Is Us (2016-)

Genre: Drama | Regie: Ken Olin e.a. | Cast: Milo Ventimiglia, Mandy Moore, Sterling K. Brown, Chrissy Metz, Justin Hartley e.a.

Dramaserie

Een nieuwe serie met Jess uit Gilmore Girls?! Die moeten we natuurlijk zien! This Is Us is een serie met een grote ensemble-cast. Hoewel de serie vrij nieuw is, regende het vanaf de pilot al met positieve reacties.

This Is Us volgt de familie Pearson, bestaande uit vader Jack, moeder Rebecca en de drieling Kate, Kevin en Randall. Wat deze serie zo bijzonder maakt, is dat het verhaal vanuit verschillende tijdperken wordt verteld. De scènes vinden plaats in 1980, 1989-1995 en in het hier en nu. Het geboortejaar van de kinderen, de tienerjaren en het volwassen heden. Deze tijdperiodes wisselen elkaar continu af. Op deze manier krijgt de kijker een compleet beeld van het gezin en is er ruimte voor uitgewerkte personages. Het is een innovatieve manier van televisie maken en werkt enorm: This Is Us zet je als kijker geheid in een emotionele rollercoaster. Het is alsof je de Pearson-familie nog beter kent dan je eigen familie.

Deze warme en soms wat sentimentele familieserie is elke dinsdag om 22:50 te zien op FOX.

#6 Transparent (2014-)

Genre: Drama, komedie | Regie: Jill Soloway | Cast: Jeffrey Tambor, Gaby Hoffman, Jay Duplass, Amy Landecker, Judith Light, Kathryn Hahn e.a.

Dramaserie

Transparent is een tragikomische serie gemaakt door Jill Soloway, die ook eerdergenoemde Six Feet Under maakte. Transparent volgt de leden van de familie Pfefferman wiens leven op de kop worden gezet wanneer vader Mort aankondigt als Maura door het leven te willen gaan. (Ha, snap je de titel? Ik kwam er zelf namelijk gênant laat achter).

Volwassen kinderen Sarah, Josh en Ali moeten hiermee zien te dealen. Net zoals Maura zelf, die voor het eerst de buitenwereld in treedt als transgender. Zij moet op zoek gaan naar haar eigen vernieuwde identiteit. Transparent is een baanbrekende en verfrissende serie die geen onderwerp uit de weg gaat. De serie is soms onbedoeld grappig, ontroerend, gevat en ongepolijst. Entertainment Weekly schreef: “Transparent heeft bijna een indie-film aanpak. De serie zoekt een manier om een unieke familie met unieke omstandigheden een kracht te laten hebben, waardoor ze je hart veroveren. En het werkt.”

Maker Jill Soloway baseerde de serie op haar eigen ervaringen. Haar vader kwam ook op latere leeftijd uit als transgender. Transparent was te zien op de VPRO.

#7 Shameless (2004-2013)

Genre: Komedie, drama. | Regie: Paul Walker e.a. | Cast: David Threlfall, Gerard Kearns, Elliott Tittensor, Johnny Bennett, Rebecca Atkinson e.a.

Dramaserie

Shameless is een komische dramaserie die zich afspeelt in Manchester, Engeland. Als we kijken naar alle families in dit rijtje, is de Gallagher-familie toch wel de meest gestoorde. En niet zo’n beetje ook.

We zeggen niet dat Frank Gallagher een slechte vader is, maar perfect is hij zeker niet. Al dronken, volgesnoven en als kettingroker strompelt deze alleenstaande vader door het leven. De zes kinderen van de onconventionele Gallagher-familie moeten dit elke dag doorstaan. Daarnaast moeten ze ook nog zichzelf zien te redden. Best lastig, met een geringe opvoeding en een enorme verantwoordelijk die ligt bij de dochter.

Shameless is gebaseerd op de eigen ervaringen van maker Paul Abbott. Hij groeide op in een soortgelijke situatie. De serie won in 2005 een BAFTA en werd in 2011 geremaked door Amerika onder dezelfde naam. Shameless was te zien op de VPRO.

#8 Bloodline (2015-2017)

Genre: Drama, thriller | Regie: Mikael Håfström e.a. | Cast: Kyle Chandler, Ben Mendelsohn, Linda Cardellini, Sissy Spacek e.a.

Dramaserie

Bloodline is een Netflix Original van de makers van Damages (die juridische serie met Glenn Close). Een spannende dramaserie vol intriges en cliffhangers. Vooral cinematografisch gezien is dit een pareltje.

De familie Rayburn staat in Florida Keys bekend als een respectabele familie. Robert Rayburn is het hoofd van de familie en runt samen met zijn vrouw een vakantieoord. Kinderen John, Kevin en Meg lijken het ook goed voor elkaar te hebben. Tot Danny, het zwarte schaap van de familie, terugkeert naar huis. Duistere geheimen dreigen bloot te komen liggen. De loyaliteit van de broers en zussen wordt flink op de proef gesteld. Vader Robert is Danny liever kwijt dan rijk, maar Danny is vastbesloten om in Florida Keys te blijven, met de gevolgen van dien.

Bloodline stopte abrupt na drie seizoenen, ondanks het succes van de serie. Alle seizoenen zijn op Netflix te zien.

Foto credits: Saeed Adyani – Netflix, Ron Batzdorff – NBC, Amazon.

Lees verder