kijktips week 43 2018
kijktips week 43 2018

9x kijktips voor week 43 #GiF’sChoice

Deze week komen er drie hele fijne films in de bioscoop! We keken zelf ook erg uit naar Life Itself die vanaf donderdag in de bioscoop te zien is. Maar die kreeg zulke slechte kritieken dat we hem niet durven te tippen. Wel durven we met een gerust hart twee hele fijne nieuwe series aan te bevelen. Een politieke thriller op Netflix en een kostuumdrama op NPO.

1) De Laatste Dagen van Emma Blank (2009)

oktober | Cinetree (abonnement) Genre: Comedy, Drama | Regie: Alex van Warmerdam | Cast: Marlies Heuer, Gene Bervoets, Annet Malherbe, Eva van de Wijdeven, Gijs Naber e.a. | IMDb: 6,9 De humeurige Emma Blank wacht in een huis in de duinen op haar naderende einde en stelt de meest bizarre eisen aan haar dienstbare personeel. Maar wanneer haar eisen steeds bizarder worden de stoïcijnse Emma maar niet dood lijkt te willen gaan, keer het personeel zich tegen haar. Deze film van Alex van Warmerdam vol spitsvondige dialogen en slapstick-achtige beeldgrappen won een Gouden Kalf voor beste scenario. Meer over deze film lees je op Cintree.nl. Ben je nog niet zo bekend met het werk van deze eigenzinnige filmmaker lees dan ook dit artikel over hem op Cinetree. OOK INTERESSANT: De favoriete films en series van Eva van de Wijdeven.

2) Ubiquity (2018)

maandag 22 oktober | 20:55 uur NPO2 Genre: Documentaire | Maker: Bregtje van der Haak | IMDb: 7,0 Rotten Tomatoes: – Het internet sluit zich steeds verder om ons heen. Met het doel uiteindelijk iedereen, overal altijd te bereiken. Maar sommige mensen verdragen de straling van de draadloze netwerken niet en voelen de onzichtbare pulsen in hun lichaam. Zijn zij de kanaries in de kolenmijn? De briljante Zweedse ingenieur Per Segerback stond aan de wieg van de smartphone bij Ericsson. Nu leeft hij al 18 jaar in het bos, omdat hij ziek werd van de straling. Ook Asaka in Japan en Anouk in Nederland hebben last van de straling van het onzichtbare web van smartphones, zendmasten en slimme apparaten. Is er voor hen nog plek op deze planeet als, straks met 5G en verder, alles en iedereen door een draadloos web verbonden wordt?

Wij spraken maakster Bregtje van der Haak over Ubiquity en haar andere werk. Het interview lees je hier.

Heb je Ubiquity gemist? De film online terugkijken doe je hier.

3) Bodyguard – S1 (2018)

woensdag 24 oktober | Netflix (abonnement) Genre: Crime, Drama, Thriller | Maker: Jed Mercurio | Cast: Richard Madden, Sophie Rundle, Vincent Franklin e.a. | 6 afleveringen| IMDb: 8,3 Rotten Tomatoes: 100% Bodyguard is een Britse politieke thriller die zich afspeelt in de hoogste regionen van de macht. De serie gaat over David Budd, een heroïsche, maar enigszins labiele oorlogsveteraan die gaat werken als speciaal beveiligingsagent voor de Royalty and Specialist Branch (RasP) van de Londense Metropolitan politie. Hij wordt daar verantwoordelijk voor de bescherming van de ambitieuze en zeer machtige Minister van Binnenlandse Zaken Julia Montague. Haar waarden zijn compleet het tegenovergestelde van die van hem. Maar hij moet haar beschermen…. In Bodyguard zie je acteurs Richard Madden die je kent uit Game of Thrones (hello Rob Starke) en Sophie Rundle die je kent uit Peaky Blinders (hello Ada Shelby). De serie is sinds 24 augustus al te zien op de BBC en een enorm succes. Hou je van series als House of Cards, dan is Bodyguard zeker een nieuwe favoriet. Lees ook: De beste politieke series op Netflix en Videoland.

4) De Dirigent (2018)

donderdag 25-10 | bioscoop Genre: Drama | Regie: Maria Peters | Cast: Christanne de Bruijn, Benjamin Wainwright, Annet Malherbe, Gijs Scholten van Aschat e.a. | IMDb: Amerika 1926: De Nederlandse 24-jarige Antonia Brico (Christanne de Bruijn) is als kind met haar ouders (Annet Malherbe en Raymond Thiry) geëmigreerd naar Amerika. Ze droomt ervan om dirigent te worden, maar die ambitie wordt door niemand serieus genomen. Haar pianoleraar adviseert haar om geen toelating te doen voor het conservatorium. Omdat ze weinig meer te verliezen heeft, keert ze terug naar haar geboorteland waar ze de beroemde dirigent Mengelberg (Gijs Scholten van Aschat) smeekt om dirigeerlessen. Mengelberg ziet dat helemaal niet zitten en stuurt haar door naar Berlijn, waar ze tegen alle verwachting in als vrouw meer kans blijkt te maken. Na haar tweejarige studie aan de Rijksacademie voor Muziek zal ze daar als eerste vrouw het beroemde Berlijn Philharmonisch Orkest dirigeren. De spanning wordt haar bijna te groot, als de liefde van haar leven haar voor het blok zet. Wat zal Antonia kiezen? LEES OOK: wij spraken hoofdrolspeelster Christanne de Bruijn over haar speelfilmdebuut (artikel bevat ook de trailer).

5) The Girl in the Spider’s Web (2018)

donderdag 25-10 | bioscoop Genre: Drama, Thriller | Regie: Fede Alvarez | Cast: Claire Foy, Sylvia Hoeks, Sverrir Gudnason, Lakeith Stanfield e.a. | IMDb: 6,2 Rotten Tomatoes: Lisbeth Salander, het bekende personage uit de populaire Millennium boekenreeks gecreëerd door Stieg Larsson, keert terug in The Girl in the Spider’s Web. Het is de eerste verfilming van de recente wereldwijde bestseller geschreven door David Lagercrantz (in Nederland uitgebracht onder de titel Wat Ons Niet Zal Doden). Golden Globe winnaar Claire Foy, bekend van The Crown, speelt de cyberhacker in deze nieuwe film geregisseerd door Fede Alvarez (Don’t Breathe). Wij zijn echt super benieuwd hoe Claire Foy is in de rol van Lisbeth Salander. ‘Voorganger’ Rooney Mara is dinsdag 23 oktober te zien op SBS9 om 20:30 uur in The Girl with the Dragon Tattoo. En na Blade Runner 2049 heeft Sylvia Hoeks opnieuw een grote rol in een Amerikaanse productie te pakken. Zij is te zien als de ‘evil’ tweelingzus van Lisbeth, Camilla. De trailer bekijk je hier.

6) RGB (Ruth Bader Ginsberg)

donderdag 25-10 | bioscoop Genre: Documentaire | Regie: Julie Cohen, Betsy West | Sterren (als zichzelf): Ruth Bader Ginsberg, Jane C. Ginsberg, Bill Clinton, Sharron Fronteiro e.a. | IMDb: 7,5 Rotten Tomatoes: 94% De documentaire RBG geeft een unieke inkijk in het uitzonderlijke leven van opperrechter aan het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten; Ruth Bader Ginsburg. Heldin, icoon, rebel en dwarsligger. In 1980 werd Ginsburg door president Jimmy Carter benoemd tot rechter van het Hof van Beroep voor het circuit van het District of Columbia in Washington D.C.. Daar werkte ze tot Bill Clinton haar in 1993 voordroeg als rechter van het federale Hooggerechtshof. De 85-jarige rechter beoefent nog steeds haar ambt aan ’s lands hoogste rechtsprekende instantie. En dat is maar goed ook want dit is dezelfde club als waar onlangs Brett Kavanaugh tot is toegetreden. Ruth Bader Ginsberg heeft op dit punt een indrukwekkende stempel gedrukt op de democratische partij in Amerika, voornamelijk rondom de gelijkheid van mannen en vrouwen. Hiermee werd ze onverwacht een icoon binnen de popcultuur (Notorious R.B.G.) en een voorbeeld voor veel vrouwen. Haar unieke reis naar de hoogste rechtbank in Amerika is grotendeels onbekend, zelfs voor haar grootste fans. Tot dit moment. Het levensverhaal van Ruth Bader Ginsburg is ook verfilmd als speelfilm On The Basis of Sex, met Felicity Jones in de hoofdrol. Deze zal vanaf 7 maart 2019 te zien zijn in de bioscoop. Bekijk de trailer.

7) Been So Long (2018)

vrijdag 26 oktober | Netflix (abonnement) Genre: Musical | Regie: Tinge Krishnan | Cast: Michaela Coel, Arinzé Kene, George MacKay e.a. | IMDb: 8,3 Rotten Tomatoes: In Camden Town ontmoet de single moeder Simone de knappe en zelfverzekerde Raymond die haar leven op zijn kop zet. Deze ontmoeting doet bij haar zowel oude als nieuwe gevoelens weer opflakkeren. Naarmate ze elkaar beter leren kennen ontdekt ze dat de getroebleerde Raymond geheimen verbergt. Michaele Coel ken je ook van de sitcom Chewing Gum die je ook op Netflix kunt zien. Daarin speelt ze niet alleen de hoofdrol, ze is ook de bedenker en schrijver van de serie. De trailer bekijk je hier.

8) Dòst (2018)

zaterdag 27 oktober | 22:00 uur NPO3 Genre: Drama | Regie: Joren Molter | Cast: Henk-Jan Doornbosch, Liam Feikens, Yamila Huft e.a. | IMDb:Rotten Tomatoes: Alko en zijn beste vriend Björn racen op wc-potten, atten shotjes en steken asperges op het Groningse platteland. Als Björn meer voor Alko blijkt te voelen, zetten groepsdruk en schaamte hun vriendschap op het spel. Derde film in de One Night Stand reeks. Nadine zag de film en noemt het een oer-Hollandse coming of age film. Nederland zoals we Nederland kennen, met al haar ongemakkelijke groeipijnen en puberige gezichten. Waar de schoonheid in de imperfectie zit. Een documentaire-achtige film met een authentiek verhaal. Meer lees je hier.

9) Vanity Fair – S1 (2018)

zaterdag 27 oktober | 20:25 uur NPO2 Genre: Drama | Regisseur: James Strong | Cast: Olivia Cooke, Claudia Jessie, Tom Bateman, Johnny Flynn e.a. | 7 afleveringen | IMDb: 7,2 Rotten Tomatoes: 94% Becky Sharp, een meisje van lage komaf, probeert zich omhoog te werken in de Britse society van de vroege negentiende eeuw. Becky heeft het niet naar haar zin bij Miss Pinkerton’s, een instituut voor dames. Ze wordt tegen haar zin naar Hampshire gestuurd om als gouvernante te gaan werken, maar is vastbesloten om haar leven een andere wending te geven. Een verhaal vol doortraptheid, misdaad, vermaak, bedrog, strijd en dans, waarin Becky zich een plek weet te bemachtigen aan het hof van koning George IV. Brits kostuumdrama naar de klassieke roman van William Makepeace Thackeray uit 1846. Hoewel het de vijfde verfilming is van de roman zijn de kritieken erg goed. Vooral Olivia Cooke wordt geroemd als Becky Sharp en de sets worden omschreven als ‘painted’. Bekijk de teaser.

Lees verder