A Girl in Film #20: <i>Valerie Bisscheroux</i>, assistent producent & regisseur
Valerie Bisscheroux

A Girl in Film #20: Valerie Bisscheroux, assistent producent & regisseur

Dagelijks ontmoeten we ontzettend veel stoere, leuke en ambitieuze vrouwen die vol passie in de filmindustrie werken. Niet alleen voor, maar veel vaker nog achter de camera. In de rubriek ‘A GIRL IN FILM’ stellen we ze graag aan je voor. Hoe zijn ze aan dit werk gekomen? Welke films en series kijken ze zelf in hun vrije tijd?

Deze keer ‘A Girl in Film’ #20: Valerie Bisscheroux, assistent producent & regisseur.

Wat is jouw functie?

Ik ben (kersvers afgestudeerde) producent. Ik werk als assistent producent bij Millstreet Films en als regisseur aan ANNE+.

Wat houdt dat in?

Bij Millstreet Films mag ik op verschillende productionele vlakken assisteren. Heel gevarieerd. Zo kan ik uitzoeken waar ik me het liefst verder in wil ontwikkelen. Ik mag meedenken aan nieuwe plannen voor films/series, ondersteunen bij veel praktische zaken en werken aan de post-productie van lopende projecten.

Als regisseur werk ik aan ANNE+, een zesdelige (web)serie over de lesbische Anne. Bij dit project kan ik echt alles tot in de uiterste details uitwerken. Dat vind ik heel tof.

Wat voor opleiding heb je gedaan?

Productie aan de Nederlandse Filmacademie.

Hoe ben je in de filmbranche terecht gekomen?

Ik wist als jonge tiener al dat ik naar de filmacademie wilde. Na de middelbare school heb ik ter voorbereiding eerst een jaar International Media en Entertainment Management gedaan. Die opleiding was heel breed en daardoor besefte ik te meer dat ik echt naar de filmacademie wilde. Ik heb veel open dagen en bijeenkomsten bezocht om mijn gezicht daar te laten zien. En gelukkig werd ik toegelaten.

Valerie Bisscheroux

Wat is het meest recente project waar je aan gewerkt hebt of waar je nu aan werkt?

Ik ben nu volop bezig met ANNE+. Een zesdelige coming of age webserie over het turbulente liefdesleven van de lesbische twintiger Anne in Amsterdam. Elke aflevering gaat over Anne en een ander meisje met wie ze een relatie of dates heeft gehad. Met het gegeven dat wie je bent afhangt van de mensen met wie je omgaat.

Toen scenariste Maud Wiemeijer 1,5 jaar geleden met het idee voor de serie naar me toe kwam, wist ik dat dit het perfecte project was om mezelf niet alleen als producent, maar vooral als regisseur in te storten. Samen zijn we de verhaallijnen gaan bedenken en het project uit de grond gaan stampen.

We hebben net de eerste twee afleveringen gedraaid en zijn nu druk bezig met het realiseren van de rest van het seizoen.

Update: het hele seizoen is inmiddels uitgezonden bij BNNVara en hier te zien op Youtube.

Wat is je leukste werk anekdote?

Haha, nou tijdens de laatste draaidag van ANNE+JANNA was iedereen nogal moe en wat melig. We stonden om 01:30 ’s nachts in een steegje bij de Reguliersdwarsstraat te draaien. Verderop achter een struikje begonnen twee mannen elkaar oraal te bevredigen. Kennelijk hadden ze – wegens omstandigheden – niet door dat we daar met 18 mensen stonden, met licht en een camera. En geluidsapparatuur. Dus ehm ja, de geluidsvrouw en ik hebben wel het een en ander aangehoord.

We weten nog niet of deze toegewijde figuranten de montage gaan halen, maar het kan een leuk cadeautje worden voor de oplettende kijker.

Met wie wil je graag nog een keer werken?

Poeh, met nog zoveel mensen!

Ik vind het interessant om meer met jonge mensen van andere kunstdisciplines samen te werken, niet per se alleen gericht op film. Ook vanuit muziek, fotografie of schilderkunst. Ideeën vanuit onverwachte richtingen leveren verfrissende resultaten op. Voor ANNE+ zoeken we bijvoorbeeld samenwerkingen met jonge artiesten om titelsongs voor de verschillende afleveringen te maken. Daar kijk ik erg naar uit. En er zijn ook nog heel veel jonge acteurs met wie ik graag samen filmplannen zou willen uitwerken.

In de categorie ‘niets is onmogelijk’ zou ik graag een videoclip/short film maken met Christine and the Queens.

Valerie Bisscheroux

Hoe combineer je werk en privé?

Dat loopt vaak wel door elkaar eigenlijk. Zeker bij projecten waar collega’s tevens vrienden zijn. Vaak betrap ik mezelf erop dat ik weer over ‘die ene scène’ of ‘dat ene ding’ uit ANNE+ begin terwijl we eigenlijk hadden afgesproken bier te gaan drinken en het even níet erover te hebben. Haha.
Maar veel ideeën krijg ik vaak wel door die gesprekken.

Welke films/series kijk je zelf graag?

Series: Orange is the New Black, Orphan Black, Black Mirror, A’DAM – E.V.A.

Films: Submarine, La Vie d’Adèle, Her, Weekend, Les Amours Imaginaires, Before Midnight, The Broken Circle Breakdown.

Ik hou het meest van coming of age verhalen, waarin gender- en seksuele diversiteit een rol spelen.

Wil je meer verhalen lezen over vrouwen die werken in de filmindustrie? Alle afleveringen van A Girl in Film vind je hier

Lees verder