Cassandra de Klerck
Cassandra de Klerck

A Girl in Film #21: Cassandra de Klerck, schrijver/regisseur en ondernemer

Dagelijks ontmoeten we ontzettend veel stoere, leuke en ambitieuze vrouwen die vol passie in de filmindustrie werken. Niet alleen voor, maar veel vaker nog achter de camera. In de rubriek ‘A GIRL IN FILM’ stellen we ze graag aan je voor. Hoe zijn ze aan dit werk gekomen? Welke films en series kijken ze zelf in hun vrije tijd?

Deze keer ‘A Girl in Film’ #21: Cassandra de Klerck, schrijver/regisseur en oprichtster van eigen bedrijf Virtual Acting.

Wat is jouw functie?

Ik werk als schrijver/regisseur bij Purple Pill en ben net begonnen met mijn eigen bedrijf: Virtual Acting.

Wat houdt dat in?

Purple Pill ontwikkelt VR-films. Als schrijver werk ik de concepten die we met elkaar bedenken uit tot een werkbaar script. Als regisseur vertaal je dit script naar een visuele stijl en zorg je dat het verhaal daadwerkelijk tot ‘leven’ komt. Je stemt de visie af met alle andere filmdisciplines en werkt met acteurs om de personages zo goed mogelijk neer te zetten.

Virtual Acting is ontstaan vanuit mijn werk voor Purple Pill. De nieuwe technologische ontwikkelingen vragen namelijk ook andere dingen van acteurs. Virtual Acting combineert de laatste technologische ontwikkelingen met acteermethodes en traint acteurs, regisseurs en producenten in de nieuwe mogelijkheden.

Cassandra de Klerck

Wat voor opleiding heb je gedaan?

Verschillende dingen. Ik wist namelijk al heel lang dat ik films wilde maken en wilde acteren. Alleen ik voelde me op reguliere toneel- en filmscholen niet zo gelukkig. Dus heb ik een soort eigen verzameling gemaakt van opleidingen. Eerst ben ik naar Theaterschool De Trap gegaan en de opleiding Camera Journalistiek (Open Studio) gevolgd. Dit om alle stappen van een (kleine) film maken beter te kunnen begrijpen.

Omdat ik merkte dat de mensen met het geld eigenlijk altijd bepalen wat er uiteindelijk gemaakt wordt, leek het met goed om ook naar de universiteit te gaan – maar wel een opleiding die te maken had met film. Dat werd de studie Communicatiewetenschap. Uiteindelijk kwam ik vanuit daar bij een leuk bedrijf op de video-afdeling terecht en vervolgens bij Purple Pill.

Hoe ben je in de filmbranche terecht gekomen?

Via omwegen. Uiteindelijk door bij Purple Pill te gaan werken en daarnaast door mensen uit de industrie te ontmoeten. Ik werkte namelijk al langer in de online video-branche, maar dat is toch wel anders dan de filmindustrie. Ik wist ook eigenlijk niet zo heel goed hoe ik de stap van online video naar film kon maken.

Op een dag ben ik gaan figureren en mocht van de regisseur op de set blijven, toen ik hem vertelde dat ik niks liever deed dan schrijven en regisseren. Op diezelfde set ontmoette ik een producent die me vertelde dat als ik iets met film wilde, ik naar Amsterdam moest verhuizen en gewoon moest gaan beginnen.

Dus ik verhuisde van Nijmegen naar Amsterdam en binnen twee maanden kwam ik bij Purple Pill terecht. De afgelopen twee jaar werkten we daar veel samen met de filmindustrie om onze VR-films te maken.

Cassandra de Klerck

Wat is het meest recente project waar je aan gewerkt hebt of waar je nu aan werkt?

Afgelopen periode heb ik een VR-film voor Eye mogen schrijven en regisseren. Die film gaat deze week in première op Cinekid en komt daarna permanent in het Eye filmmuseum te staan.

Volg Girls in Film ook op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Wat is je leukste werk anekdote?

Hm, lastig om nu eentje te bedenken. Er gebeurt op de set altijd zoveel, er gaat van alles mis. En gelukkig wordt er naast het harde werken ook veel gelachen. De combinatie VR en film levert ook altijd leuke dingen op omdat we nog niet altijd dezelfde taal spreken.

Met wie wil je graag nog een keer werken?

Ik zou heel erg graag met Andy Serkis willen werken. Hij is naar mijn idee echt de pionier in wat ik voor nu Virtual Acting heb genoemd. Ik zou heel graag heel veel van hem willen leren en ooit, als ‘ik later groot ben’ zou ik hem ook heel graag willen regisseren.

Cassandra de Klerck

Hoe combineer je werk en privé?

Goede vraag, ik denk dat ik privé eigenlijk om werk heen bouw. Ik doe nu eenmaal echt niets liever dan films/verhalen schrijven en maken.

Welke films/series kijk je zelf graag?

Arthouse. Ik heb een Cinevillepas en ga een paar keer per week naar een filmhuis. Ik vond Blade Runner 2049 geniaal omdat hier de mogelijkheden van VR/AR supermooi werden verwerkt in traditionele film. Daarnaast hou ik van drama, misdaad en psychologische thrillers. Black Mirror vind ik super interessant en The Bridge vond ik ook erg leuk om te kijken!

Wil je meer verhalen lezen over vrouwen die werken in de filmindustrie? Alle afleveringen van A Girl in Film vind je hier

Lees verder