Renee Wijnhoven
Renee Wijnhoven

A Girl in Film #22: Renee Wijnhoven, visagist

Dagelijks ontmoeten we ontzettend veel stoere, leuke en ambitieuze vrouwen die vol passie in de filmindustrie werken. Niet alleen voor, maar veel vaker nog achter de camera. In de rubriek ‘A GIRL IN FILM’ stellen we ze graag aan je voor. Hoe zijn ze aan dit werk gekomen? Welke films en series kijken ze zelf in hun vrije tijd?

Deze keer ‘A Girl in Film’ #22: Renee Wijnhoven, visagist.

Wat is jouw functie?

Ik ben hoofd visagist voornamelijk voor films, series, commercials & fotoshoots.

Wat houdt dat in?

Dat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor het uiterlijke karakter van de acteur wat betreft haar & make-up. Maar ook kleine special effects zoals wonden/littekens/tatoeages en dergelijke.

Samen met de regisseur en kostuumdesign bepaal ik hoe een bepaald personage er uit komt te zien qua look en karaktertype.

Wat voor opleiding heb je gedaan?

Ik ben ooit begonnen met uiterlijke verzorging/schoonheidsspecialiste waarna ik mij ben gaan specialiseren als make-up artiest. Ik heb de Visagie-opleiding gevolgd bij Mieke Petiet, knippen geleerd bij Kinki Academie, cursussen gevolgd voor haarstyling bij Mogeen en verschillende special effect cursussen van ‘The Wolf Brothers’ en bij ‘LOTUS’.

Hoe ben je in de filmbranche terecht gekomen?

Renee WijnhovenToen ik de jaaropleiding volgde bij Mieke Petiet kwam ik terecht bij een locatie opname van de soap Onderweg Naar Morgen. Ik mocht er twee dagen assisteren wat ik heel erg leuk vond. De hoofd visagiste Pietertje Schmitt bood mij vervolgens een stagefunctie aan en die kans greep ik met beide handen!

Dat was mijn introductie bij televisie, waarna ik voor veel tv-programma’s heb gewerkt. Maar ik ben daarbij ook allerlei richtingen opgegaan om uit te zoeken wat ik zelf het leukst vond om te doen. Uiteindelijk vind ik de afwisseling van projecten en soort werk het mooiste. Ik richt mij de laatste jaren voornamelijk op film, drama, commercials en commerciële shoots.

Wat is het meest recente project waar je aan gewerkt hebt of waar je nu aan werkt?

Mijn meest recente project is de speelfilm (oversteek) Catacombe geregisseerd door Victor Ponten, met DOP Lennart Verstegen en in de hoofdrol Willem de Bruin. De film komt uit najaar 2018. Ik vond het een geweldig project om aan mee te werken. Het team was geweldig, het script goed en we hebben geweldige shots gedraaid.

Volg Girls in Film ook op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Wat is je leukste werk anekdote?

Een leuke anekdote is er eentje semi werk-prive. Voor de film De Held gingen we een paar dagen draaien in LA en ik was er nog nooit eerder geweest dus was er wel voor in om er een kleine vakantie aan vooraf te nemen. Collega’s Monic Hendrickx en Wouter Verberkt dachten er hetzelfde over, dus gingen we samen.

We hadden 3 dagen waarin we heel omgeving LA uitpluisden en sliepen in een huisje in Venice Beach, echt te gek! We waren op een middag booschappen aan het doen en zoals de Amerikanen houden van overdrijven, is alles daar groot en veel, zelfs de groentes. Dus wij hadden een komkommer in onze kar en liepen voorbij een kaasdame, die een blik wierp in onze kar en de komkommer zag, waarop ze reageerde: “Oh my god is that a cucumber???? I’ts sooooo BIG!!!!” En wij moesten hier zo hard om lachen, het hele weekend lang en nog steeds wanneer we elkaar zien is het een gimmick!

Renee Wijnhoven

Met wie wil je graag nog een keer werken?

Oeh, dat vind ik moeilijk kiezen omdat ik met heel veel mensen graag vaker wil werken en ik kan die vraag toepassen op alle departementen. Maar als ik het richt op regisseurs dan zou ik zeker nog vaker met Victor Ponten willen werken, Eche Janga, Rob Lücker en Joris van den Berg vind ik ook heel goed en fijn om mee te werken. Nou, zoals je hoort kan ik nog wel even doorgaan met een hele lijst van mensen haha.

Hoe combineer je werk en privé?

Dat is soms heel moeilijk, vooral wanneer ik een project doe voor een langere periode zoals een serie of film. Dan moet ik al mijn tijd vrijhouden voor de gehele periode doordat de schema’s nogal eens kunnen wisselen en veranderen. Maar gelukkig word je als ploeg een kleine familie dus voelt het nooit eenzaam ;). En mijn familie en vrienden gaan hier heel goed mee om, ze zijn heel begripvol als ik eens een verjaardag mis of een afspraak moet verzetten.

Welke films/series kijk je zelf graag?

Ik hou heel erg van arthouse film en documentaires, ik heb dan ook een Cineville pas om geen één film te missen. De series die ik recentelijk geweldig vond waren Narcos en Fargo. Echt te gek hoe ieder seizoen weer helemaal anders was qua verhaal en stijl, super inspirerend.

Wil je meer verhalen lezen over vrouwen die werken in de filmindustrie? Alle afleveringen van A Girl in Film vind je hier

Lees verder