A Girl in Film #23: <i>Gemma Probst</i>, focus puller

A Girl in Film #23: Gemma Probst, focus puller

Dagelijks ontmoeten we ontzettend veel stoere, leuke en ambitieuze vrouwen die vol passie in de filmindustrie werken. Niet alleen voor, maar veel vaker nog achter de camera. In de rubriek ‘A GIRL IN FILM’ stellen we ze graag aan je voor. Hoe zijn ze aan dit werk gekomen? Welke films en series kijken ze zelf in hun vrije tijd?

Deze keer ‘A Girl in Film’ #23: Gemma Probst, focus puller.

Wat is jouw functie?

Ik ben 1st Ac, dat staat voor 1st assistant camera, oftewel Focus Puller.

Wat houdt dat in?

Dat woord zegt het al, ik ‘pull’ de focus en moet dus zorgen dat alles wat de DoP (Director of Photography, red.) draait scherp is. De DoP heeft vooral een creatieve input in de voorbereiding en bedenkt hoe de stijl van de film gaat zijn. Op een draaidag houdt hij/zij zich bezig met het operaten van de camera en het licht. En ik stel dan scherp. Dat doe ik door middel van het inschatten/meten van afstanden van de camera tot de acteurs, maar ik heb ook mijn eigen monitor en een meetsysteem dat ik gebruik. Het is een combinatie van die drie dingen die me helpen om dit te doen.

Daarnaast is de 1st Ac ook technisch verantwoordelijk voor alle camera-apparatuur. Voor aanvang van een film doe je een camera- en lenstest en stel je in opdracht van de DoP een camerapakket samen. Ook ben je de persoon die ervoor zorgt dat de spullen elke dag naar de set komen en aan het einde van de dag ook weer naar de kluis gebracht worden bij het desbetreffende verhuurbedrijf.

Wat voor opleiding heb je gedaan?

Op het Sint Lucas in Boxtel heb ik Grafische- en Audiovisuele Vormgeving gestudeerd. Na het Sint Lucas heb ik nog Audiovisuele Media gestudeerd in Hilversum aan De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Hoe ben je in de filmbranche terecht gekomen?

In 2006 zat ik in het derde jaar van het Sint Lucas en moest ik stage lopen. Toen ben ik naar Amsterdam verhuisd om vijf maanden stage te lopen bij Will van der Vlugt, nu Caramel Pictures. Eigenlijk wist ik toen al dat ik camera en/of licht wilde doen. Dus meteen daarna heb ik mijn eerste camerastage gedaan. Dat was bij het eerste seizoen van ‘T Schaep met de Vijf Pooten.

Ik heb daarna nog vele stages en klusjes gedaan als tweede camera assistent en soms als lichtassistent. Toen ik naar de HKU ging, werkte ik buiten mijn studie om nog steeds op sets en ben ik langzaam begonnen met focus pullen. Ik ben begonnen met de wat kleinere klusjes, videoclips etc. Maar toen ik klaar was met de HKU had ik ook eindelijk tijd om de wat langere producties zoals films en series aan te nemen.

Wat is het meest recente project waar je aan gewerkt hebt of waar je nu aan werkt?

Ik heb recent meegewerkt aan de speelfilm Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding, naar het boek van Paulien Cornelisse, die film gaat in februari in première. Verder heb ik dit jaar nog de korte film Malik gedaan en een Telefilm, Like Me. Wanneer ik geen langere producties aanneem sta ik op de set bij commercials, en werkt ik zo af en toe mee aan (concert)registraties. Zo doe ik deze maand een meercamera show van Noel Gallagher en de jaarlijkse show van Victoria’s Secret.

Volg Girls in Film ook op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Wat is je leukste werk anekdote?

Anekdotes vind ik moeilijk te benoemen, maar laten we het houden op de leukste werkervaring. Niet dat dat een makkelijkere keuze is hoor. Ik heb inmiddels veel leuke producties en fijne mensen meegemaakt. Maar er is wel een mooie klus die ik in 2016 heb gedaan en die voor mij heel erg speciaal is. Ik heb mee mogen werken aan een concertregistratie van The Rolling Stones in Havana, Cuba. Historisch gezien was dat natuurlijk echt een hele belangrijke gebeurtenis, en het is te gek dat ik dat van dichtbij heb mogen meemaken.

Een gratis concert van een rockband die jarenlang niet in Cuba mocht optreden. Dan voel je wel wat er bij de Cubanen loskomt. Niemand wist echt hoeveel mensen er gingen komen, dat bleek achteraf ongeveer een miljoen te zijn. En voor de producenten was het een enorme planning om alles op tijd in Cuba te krijgen. Geweldige show en het publiek ging uit zijn dak. Fantastische ervaring die ik met een hele fijne crew heb mogen delen.

Met wie wil je graag nog een keer werken?

Ik ben op dit moment eigenlijk heel gelukkig met mijn werk als focus puller en mag met hele fijne en getalenteerde DoP’s werken. Zowel de wat jongere als de wat oudere generatie en die afwisseling vind ik fijn. Ook is het voor mij extra interessant als de DoP een stijl bedenkt waardoor het technisch een uitdaging voor mij wordt. Maar dit staat eigenlijk los van een specifieke naam.

Hoe combineer je werk en privé?

Ik kan het wel goed combineren, natuurlijk werken we af en toe op gekke uren, in weekenden, of zijn we wel eens een tijdje weg uit Nederland. Daardoor mis je wel eens iets op sociaal gebied maar dat moet je accepteren. Ik ben nu ook wel op een punt dat ik heel goed keuzes kan maken in wat wel of niet belangrijk vind, en sommige dingen zijn nu eenmaal belangrijker dan werk. Die keuze zelf maken zie ik wel als een luxe.

Welke films/series kijk je zelf graag?

Dit loopt enorm uiteen. Ook jaren later vind ik nog steeds The Sopranos en Six Feet Under twee van de beste series die ik ooit gezien heb, maar er komen er wel in een rap tempo meer bij. Ik ben eigenlijk net klaar met Ozark, super spannend, ik was helemaal verslaafd! Seizoen 1 van Fargo vond ik ook een feestje om naar te kijken. En nu ben ik net begonnen met Mindhunter. Heerlijk als een serie zo spannend is dat je meteen de volgende aflevering wil zien.

Wil je meer verhalen lezen over vrouwen die werken in de filmindustrie? Alle afleveringen van A Girl in Film vind je hier

Foto boven artikel: Johan van Elk

Lees verder