A Girl in Film #6: <i> Suzan de Swaan</i>, Junior Producent Film & TV bij Millstreet Films
Suzan de Swaan

A Girl in Film #6: Suzan de Swaan, Junior Producent Film & TV bij Millstreet Films

Dagelijks ontmoeten we ontzettend veel stoere, leuke en ambitieuze vrouwen die vol passie in de filmindustrie werken. Niet alleen voor, maar veel vaker nog achter de camera. In de rubriek ‘A GIRL IN FILM’ stellen we ze graag aan je voor. Hoe zijn ze aan dit werk gekomen? Welke films en series kijken ze zelf in hun vrije tijd.

Deze keer ‘A Girl in Film’ #6: Suzan de Swaan, Junior Producent Film & TV bij Millstreet Films.

1) Wat is je functie?

Junior Producent Film & TV bij Millstreet Films.

2) Wat houdt dat in?

Een producent is (eind)verantwoordelijk voor de productie van een film of tv serie. Degene die de mogelijkheden voor het realiseren van de producties creëert. Maar niet alleen zakelijk en organisatorisch, ook inhoudelijk speelt de producent een belangrijke rol. Een producent initieert ideeën of gaat op zoek naar makers met een plan en vormt uiteindelijk een drie-eenheid met de regisseur en de scenarioschrijver. Het laten ontwikkelen van scenario’s, het genereren (en bewaken) van middelen om producties te realiseren, het leidinggeven aan de makers, het maken van planningen, het verkopen van de producties aan distributeurs en sales agenten, het maken van een festival strategie, het overzien van de promotie en marketing van een productie, dat zijn allemaal taken van een producent.

met producent Rachel van Bommel bij het 70ste Filmfestival van Cannes

3) Wat voor opleiding heb je gedaan?

Film & TV Wetenschap aan de UvA, eigenlijk dus Drs. Film & TV Wetenschap. Whatever that may be 😉

4) Hoe ben je in de filmbranche terecht gekomen?

Als student werkte ik bij de studentenbioscoop Kriterion. Ik was voorzitter van het bestuur en lid van de programmeringscommissie. Toen ik mijn scriptie aan het schrijven was, werd ik gevraagd om bij een kleine distributeur te komen werken.

5) Wat is het meest recente project waar je aan gewerkt hebt of waar je nu aan werkt?

Momenteel draaien we bij Millstreet Films de series ‘Soof: Een Nieuw Begin’ en het derde seizoen van Nieuwe Buren voor RTL/ Videoland.  Ook zijn we bezig met de ontwikkeling van twee speelfilms: een supernatural thriller en een romcom met een twist.

6) Wat is je leukste werk anekdote?

Dat Robert de Niro mijn baas geweest is. Ik woonde in New York en werkte voor het Tribeca Film Festival, dat door hem mede opgericht is. In aanloop naar het festival hadden we een aantal staff vergaderingen in De Niro’s restaurant Tribeca Grill, waar “Bob” – voor intimi – ook acte de présence gaf. Bij binnenkomst ontving hij een overweldigend applaus. Alleen jammer dat mijn kinderen niet echt onder de indruk zijn. Robert de Niro zegt hen helaas – nog – niets.

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 

7) Met wie wil je graag nog een keer werken?

Oef; er zijn heel veel makers waarmee ik nog graag zou werken. Met sommige van hen hebben we ook al iets in de pijpleiding. Als ik dan een aantal namen moet noemen, zou ik nog heel graag een keer willen werken met Paul Verhoeven, Paula van der Oest en Felix van Groeningen.

8) Hoe combineer je werk en privé?

Door het goed te regelen, is dat redelijk in balans. We hebben beiden een drukke baan, drie kinderen en ouders die niet kunnen bijspringen. We dragen allebei evenveel bij aan het huishouden en hebben een oppas aan huis. Dat werkt heel goed, de kids kunnen gewoon naar hun clubjes, feestjes of spelen met vriendjes. Wel proberen we zoveel mogelijk ’s avonds en ’s ochtends samen te eten en we zorgen dat er altijd één van ons bij de belangrijke momenten aanwezig is. Soms heb ik alleen in bad tijd voor mezelf. Dat is niet erg want ik hou heel erg van de reuring die een groot gezin en een leuke baan met zich meebrengt.

9. Welke films/series kijk je zelf graag?

Series: Fargo, The Wire, O.J.: Made in America, Klem.

Qua film ben ik echt een alles eter, ik hou zowel van art house als van commerciële producties. Maar met name van films echt iets ‘eigens’ hebben zoals: Room, Mad Max: Fury Road, Jungle Book, Crazy Stupid Love, The Shining, Prisoners en Soof (2).

Wil je meer verhalen lezen over vrouwen die werken in de filmindustrie? Alle afleveringen van A Girl in Film vind je hier

Lees verder