A Girl In Film #12: Anne Geerse, second assistent camera

Dagelijks ontmoeten we ontzettend veel stoere, leuke en ambitieuze vrouwen die vol passie in de filmindustrie werken. Niet alleen voor, maar veel vaker nog achter de camera. In de rubriek ‘A GIRL IN FILM’ stellen we ze graag aan je voor. Hoe zijn ze aan dit werk gekomen? Welke films en series kijken ze zelf in hun vrije tijd?

Deze keer ‘A Girl in Film’ #12: Anne Geerse, second assistent camera en datahandler. 

1)  Wat is jouw functie?

Ik ben 2nd assistant camera (ac) oftewel clapperloader en datahandler.

2) Wat houdt dat in?

In grote lijnen zorg ik er samen met de 1st ac voor dat de camera altijd klaar is om te gaan draaien. Dat betekent onder andere dat de juiste lens en filters op de camera zitten, er beeld is op de monitoren en de klap aan het begin van een take. De klap is om te zorgen dat de editor de juiste informatie heeft over de take (op het bord staat welke scene en welke slate het is) en nog belangrijker, om het beeld en het geluid gelijk te leggen.

Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het back-uppen van het beeldmateriaal. Tegenwoordig wordt bijna alles digitaal opgenomen en is het tijdens de draaidag al mogelijk om hier een back-up van te maken. Zo kan het materiaal aan het einde van een draaidag al naar de editor en wordt voor de veiligheid ook nog minstens één kopie op een andere plek bewaard.

3)  Wat voor opleiding heb je gedaan?

Oorspronkelijk kom ik uit het toerisme en werkte ik al aan aantal jaren als manager sport & animatie op diverse vakantieplekken. Met de gedachten om meer én andere evenementen te gaan organiseren ben ik de opleiding Media & Entertainment management gaan volgen. Dit ging anders dan gepland want vanaf leerjaar 1 hadden de filmvakken al mijn aandacht gewonnen.

4) Hoe ben je in de filmbranche terecht gekomen?

Voor mijn afstudeeronderzoek ben ik bij de producent Column Film terecht gekomen. Uiteindelijk heb ik voor hen niet alleen een onderzoek uitgevoerd maar ben ik hier ook werkzaam geweest als officemanager en heb ik (post)productioneel meegewerkt aan verschillende films. Dit was ook de plek waar ik erachter kwam dat ik meer plezier beleefde aan het staan op de set dan het zitten op kantoor. Het werkt verslavend om je te omgeven met creatieve mensen, op verschillende locaties en om te zien hoe een verhaal samen komt op beeld.Toen ben ik aan de slag gegaan als stagiair in het camera departement bij ‘Dorsvloer vol Confetti’ en dat smaakte naar meer!

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan mis je niets.

5) Wat is het meest recente project waar je aan gewerkt hebt of waar je nu aan werkt?

Sinds een week ben ik klaar met Soof: Een Nieuw Begin en nu ben ik bezig met JEUK V.

6) Wat is je leukste werk anekdote?

De eerste keer dat ik een clapperboard in mijn handen had was ik heel zenuwachtig. Ik wist nog maar net waar het eigenlijk voor diende. Met knikkende knieën hoorde ik de opnameleider vragen om geluid. Ik wist als dat loopt dan is het mijn beurt. Dus ik hou de klap voor de camera en geef met toch een harde klap vlak naast het oor van de acteur. Iedereen was even verdoofd… Take twee had ik er zelfs nog een rode boei van. Had ik maar even geoefend.

7) Met wie wil je graag nog een keer werken?

Oehf dat is een lastige vraag want er zijn zoveel inspirerende cameramensen in Nederland. Het lijkt me vooral leuk om na een aantal series weer een speelfilm te doen.

8) Hoe combineer je werk en privé?

Op dit moment gaat dat nog goed, want ik heb nog geen gezin en mijn vriend werkt ook in de filmindustrie. Soms is het wel erg jammer dat jij vrij bent als iedereen aan het werk is en andersom mis je dus ook wel eens verjaardagen, weekendjes weg en leuke feestjes. Gelukkig zijn mijn vrienden en familie hier inmiddels redelijk aan gewend.

9) Welke films/series kijk je zelf graag?

Ieder genre heeft goede films maar mijn voorkeur gaat naar absurdistische drama’s.  Een aantal van mijn favoriete titels zijn: Dogville, De Helaasheid der Dingen, Moonrise Kingdom, Cloaca, Psycho, Sightseers.

Wil je meer verhalen lezen over vrouwen die werken in de filmindustrie? Alle afleveringen van A Girl in Film vind je hier

Lees verder