A Girl in Film 14 Laurence Mensink
A Girl in Film 14 Laurence Mensink

A Girl in Film #14: Laurence Mensink, kleedster op set

Dagelijks ontmoeten we ontzettend veel stoere, leuke en ambitieuze vrouwen die vol passie in de filmindustrie werken. Niet alleen voor, maar veel vaker nog achter de camera. In de rubriek ‘A GIRL IN FILM’ stellen we ze graag aan je voor. Hoe zijn ze aan dit werk gekomen? Welke films en series kijken ze zelf in hun vrije tijd?

Deze keer ‘A Girl in Film’ #14: Laurence Mensink, kleedster op de set van o.a. Nieuwe Buren 3

1) Wat is jouw functie?

Mijn functie is kleedster en ik ben verantwoordelijk voor de kostuums en styling op set.

2) Wat houdt dat in?

Ik zorg ervoor dat alle acteurs in een serie of film aangekleed op de set verschijnen als hun personage, de rol die ze spelen. En het juiste kostuum dragen voor de scene en scriptdag die we op dat moment draaien. Dit houdt in dat zodra acteurs/actrices op een set aankomen zij altijd eerst naar kostuum gaan en ik ze de juiste kostuums aantrek.

Omdat we op een draaidag niet alles in chronologische volgorde draaien en vaak op één dag verschillende dagen en afleveringen door elkaar opnemen, moet ik ervoor zorgen dat ze altijd het juiste kostuum aan hebben voor de juiste scene. Dit noemen we de “kostuum continuïteit” en ik zorg dat die van alle acteurs klopt. Ik maak van elke acteur voor elke scene en dag foto’s en houdt dat goed bij in mijn continuïteitsboek. Daarin staat beschreven en gefotografeerd wat elke acteur/actrice aan heeft in elke scene. Ook ben ik verantwoordelijk dat als we beginnen aan een scene ze zo snel mogelijk in de juiste kostuums op set staan zodat we kunnen draaien.

3) Wat voor opleiding heb je gedaan?

Ik heb heel lang geleden de opleiding Schoevers gedaan omdat ik toen niet wist wat ik wilde doen. Na een paar jaar werken wilde ik heel wat anders en ben ik een Masterclasses Styling gaan volgen, maar was toen nog eigenlijk niet bezig met televisie en film.

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan mis je niets.

4) Hoe ben je in de filmbranche terecht gekomen?

In een vakantie na mijn eerste Masterclass werd ik via mijn opleiding in contact gebracht met een kostuumontwerper die een stagiaire zocht voor op de set van een nieuwe serie. Ik had geen idee wat ik kon verwachten of wat het werk van een kleedster inhield, dus was wel benieuwd. De eerste keer dat ik op de set stond, was ik verkocht. Dit is wat ik wilde doen! Je werkt allemaal keihard om samen iets moois te maken en dat sprak mij aan.

5) Wat is het meest recente project waar je aan gewerkt hebt of waar je nu aan werkt?

Ik ben net klaar met het draaien van het derde seizoen van Nieuwe Buren en nu ga ik beginnen met een telefilm.

Lees ook: Nieuwe Buren krijgt derde seizoen!

6) Wat is je leukste werk anekdote?

Dat is lastig, er gebeuren zoveel leuke en grappige dingen. Maar wat ik nog wel weet, we draaide een serieuze scene in een groot, vol restaurant met een tafel vol acteurs. Ik stond achter de monitor mee te kijken of alle kostuums recht en mooi zaten. De zaal was hard aan het praten en de acteurs ook druk in gesprek. Ik zag wat scheve stropdassen, dus ik liep naar de tafel en begon alles recht te trekken. Bleef staan kijken bij de tafel of het allemaal goed zat, zei wat tegen een actrice, geen reactie. Opeens zag ik de hele crew staan zwaaien en gebaren dat ik weg moest omdat we de scene aan het draaien waren. Ik ben met een rood hoofd weggelopen en ben maar even weggebleven.

7) Met wie wil je graag nog een keer werken?

Mijn allereerste stage was bij kostuumontwerper Martina Fehmer en ik zou graag nog een keer met haar willen werken. Verder vind ik het vooral leuk dat ik steeds aan verschillende projecten mag meewerken. Echt een lijstje met mensen heb ik niet. Ik vind het leuk met verschillende mensen een keer gewerkt te hebben, daar leer je ook van. Een kostuumdrama staat nog wel op mijn lijstje, dat zou ik graag nog een keer willen doen en meemaken.

8) Hoe combineer je werk en privé?

Tijdens het draaien plan ik niet heel veel dingen omdat je niet altijd weet wanneer je moet draaien. Soms is dat wel lastig omdat je dan ook dingen mist als verjaardagen, feestjes of andere leuke dingen. Maar dat maak ik vaak goed als een productie klaar is, dan ben ik weer wat socialer.

9) Welke films/series kijk je zelf graag?

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet heel veel series kijk. Wel probeer wel zoveel mogelijk iets te zien van Nederlandse series en films, want ik vind het belangrijk te weten wat wij maken en wat er speelt. Ik houd van heel veel verschillende soorten genres, maar een romantische komedie maak je mij wel altijd blij mee. Ik ga nu beginnen met The Crown, dat schijnt waanzinnig te zijn qua kostuums en aankleding.

Wil je meer verhalen lezen over vrouwen die werken in de filmindustrie? Alle afleveringen van A Girl in Film vind je hier

Lees verder